Guvernul Ponta n-a fost în stare să asigure desfăşurarea "corectă" a referendumului

# Cine e de vină pentru banii cheltuiţi aiurea? # Constantin Nicolescu: Azi vedem rezultatul unei descentralizări parţiale şi neclare care nu e făcută cu cap şi coadă. Haos total la Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu,  referendum oraganizat, dacă ne luăm după consecinţe, lamentabil. De câteva zile, tabăra USL-istă se dă peste cap să convingă că decizia cu privire la validarea sau  invalidarea referendumului trebuie să ţină cont de alte cifre decât cele oferite prin listele electorale. Cine e de vină pentru acest fiasco? Liderul PSD Ageş, Constantin Nicolescu, spune că în niciun caz primarii şi în niciun caz Guvernul Ponta care n-a avut timp de actualizarea listelor electorale. 
Bulversare totală şi-n Argeş ca-n toată ţara, după ce Curtea Constituţională a amânat până pe 12 septembrie orice verdict referitor la validarea sau invalidarea referendumului, perioadă în care fiecare birou electoral trebuie să îşi reanalizeze listele electorale.
Preşedintele PSD Argeş, Constantin Nicolescu, a încercat să explice, la sfârşitul săptămânii trecute, de ce MAI nu a fost capabil să actualizeze eficient listele electorale pentru a nu se mai ajunge în situaţia de criză politică actuală. Constantin Nicolescu nu acceptă  (nu că ne-am fi aşteptat s-o facă) ideea că listele trebuiau actualizate înainte de suspendare şi nici faptul că primarii ar merita şi ei traşi un pic de urechi.
"Eu nu vreau să aduc o scuză primăriilor (...). În mod normal, primarii au obligaţia să facă această treabă. Li s-a cerut să facă un registru  al votanţilor. Unii au deschis registrul, alţii nu, iar azi vedem rezultatul unei descentralizări parţiale şi neclare care nu e făcută cu cap şi coadă. MAI a rămas în continuare coordonatorul  acestei activităţi  de evidență a populaţiei, dar în acelaşi timp a dat dreptul localităţilor să facă această treabă ...", explică Nicolescu, dând vina pe...sistem şi concluzionând: "Eu pot să spun că 60-70% din primari au trimis listele modificate, dar le-au primit înapoi nemodificate!". O explicaţie vehiculată şi de liderii centrali ai USL, care nu prea răspunde nevoii oamenilor de a afla de ce referendumul n-a fost gândit în detaliu înainte de a se propune suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Prin lege, numărul total al alegătorilor cu drept de vot este stabilit şi gestionat doar de autorităţile aflate sub tutela Ministerului Administraţiei şi Internelor care la rândul său se află sub controlul USL Şi atunci, nu e firesc ca până şi cetăţeanul care a votat pentru demiterea lui Traian Băsescu să aibă motive serioase de frustrare după ce constată că e posibil să fi fost târât degeaba la urne şi să se-ntrebe de ce, dacă numărul corect al alegătorilor este mult mai mic,  nu s-a clarificat acest aspect înainte de referendum, iar nu acum, după toată nebunia marii consultări naţionale?
Scuzele pentru care  Guvernul  USL nu a fost capabil să aducă alegătorii la un referendum care să nu lase loc de interpretare  sunt destul de greu de acceptat de majoritatea românilor, care, printr-o logică firească, aştepta ca listele să fi fost actualizate înainte de suspendare. De ce nu s-a putut face acest lucru?
"Învinuirea care se aduce că Guvernul Ponta trebuia să  facă actualizarea înainte de referendum sau înainte de suspendare e nedreaptă, pentru că această actualizare era imposibil de făcut. Dacă ne întoarcem înapoi,  Guvernul  Ponta a intrat în funcţiune pe 8 mai, când a început campania electorală pentru locale şi a trebuit să organizeze alegerile. Dacă ar fi intervenit în listele electorale în timpul alegerilor sau în timpul campaniei, adversarii noştri politici ar fi spus că  este o fraudă a USL. S-au terminat alegerile locale, dar validarea s-a încheiat abia pe 2-3 iulie, apoi s-a luat decizia de suspendare şi s-a intrat în campania de referendum..." , explică liderul PSD Argeş, Constantin Nicolescu, încercând să convingă că n-a prea fost timp pentru astfel de chestiuni şi că ...de vină este chiar "suspendatul" care ştia de toată povestea cifrelor ireale.
Acum, întrebările fireşti de pe buzele tuturor sunt: "Ce se va-ntâmpla mai departe? Va fi organizat un alt referendum, corect? Şi dacă da, atunci cine va răspunde pentru sumele uriaşe irosite pe o consultare  făcută neprofesionist?  Şi, mai mult, cu ce explicaţii vor fi  împăcaţi cei opt milioane de alegători care s-au deranjat să vină la urne?"
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea