Termo Calor Confort a pierdut, vara aceasta, peste 1600 de clienţi

# Furnizorul local de agent termic intră în iarnă cu nici 32.000 de apartamente racordate. Furnizorul local de agent termic are, din nou, probleme. Termo Calor Confort este presată de furnizorii de gaze să-şi plătească datoriile, care cumulează 5.587.000 lei. Societatea comercială investeşte, însă, masiv, în sistemul centralizat de încălzire, deşi pierde anual mii de clienţi. Din 2010 şi până în prezent, peste 8000 de familii au renunţat la încălzirea centralizată, iar numărul lor ar fi şi mai mare dacă furnizorul de agent termic nu i-ar obliga pe debranșaţi să-şi monteze o sursă alternativă de căldură.
Cei care până la 15 august nu au depus cereri de debranșare de la sistemul centralizat de termoficare vor rămâne racordați la furnizorul local de agent termic și în iarna care vine. De joia trecută, Termo Calor Confort nu mai primește nicio solicitare de debranșare pentru că trebuie să se ocupe de finalizarea procedurilor în cazul celor 1613 clienţi care-şi iau adio anul acesta de la sistem, proceduri care presupun deconectarea propriu-zisă a caloriferelor şi blindarea conductelor.
„Cei care au dorit să se debranşeze au avut ca termen jumătatea lunii august pentru comunicarea acestei intenţii întrucât şi noi avem nevoie de o anumită perioadă de timp până la începutul sezonului rece pentru a gândi redimensionarea sistemului de alimentare cu energie termică în funcţie de clienţii rămaşi. Anul acesta au solicitat debranşarea 1613 clienţi, o cifră un pic mai mică decât cea de anul trecut când am avut 1995 de familii debranşate la cerere”, explică Sorin Apostoliceanu, şeful serviciului Facturare din cadrul Termo Calor Confort.

De la 50.000 de clienţi în 2010, la mai puţin de 32.000 în prezent

Dacă la începutul anului 2010 furnizorul local de agent termic livra apă caldă şi căldură pentru 50.000 de apartamete, în iarna care vine Termo Calor Confort va  funcţiona cu mai puţin de 32.000 de clienţi persoane fizice.
Şi nu e cea mai gravă situaţie, pentru că numărul celor care ar fi renunţat la sistemul centraliat de încălzire ar fi fost şi mai mare dacă o anumită  prevedere  stipulată în regulamentul de debranşare nu i-ar fi descurajat pe mulţi să facă o astfel de mişcare.

N-ai bani de centrală, nu te poţi debranşa

Există o anumită condiţie în regulamentul de debranşare, contestată de mulţi dintre cei care ar renunţa la sistemul centralizat, care încă mai ţine legaţi de Termo Calor Confort mii de piteşteni.   
Despre ce e vorba? Odată deconectaţi, cei care au ales să renunţe la serviciile furnizorului local de agent termic sunt obligaţi să asigure încălzirea locuinţei cu o sursă alternativă de căldură (montarea unei centrale de apartament, electrică sau pe gaze ori racordarea la o centrală de cartier sau de bloc). În caz  contrar sunt pasibili de amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei şi nevoiţi să se reconecteze la sistemul centralizat de încălzire, pe cheltuială proprie.
“Adică, dacă n-am bani să-mi pun centrală, nu pot să mă debranşez. Păi, poate eu vreau să mă deconectez că nu-mi mai ajung banii de întreţinere şi am ajuns la concluzia că m-aş descurca mai uşor cu-n reşou sau cu o aerotermă lângă pat! M-am interesat şi nu se poate nici măcar dacă îmi iau calorifer electric. Aşa că dacă n-am bani de centrală sau dacă administratorul nu montează una de bloc, sunt forţat să rămân conectat la termoficare!  Dacă n-o să am cu ce să le plătesc  întreţinerea la iarnă, mă vor căuta ei să mă debranşeze!”, spune Nelu Dumitru, unul dintre piteştenii care au renunţat la cererea de debranşare după ce au aflat de condiţiile stipulate în regulament.

Clienţii pleacă, investiţiile continuă

De câţiva ani, municipalitatea investeşte într-o soluţie care se vrea salvatoare pentru sistemul centralizat de încălzire - centralele de cartier - obiective care, teoretic, ar trebui să le asigure piteştenilor un confort termic mai bun la un tarif care să nu mai includă şi pierderile de pe reţea.
E drept că cei racordaţi la centralele de cartier date în folosinţă în anii trecuţi au simţit pe propria piele o parte din avantajele transformării punctelor termice în astfel de obiective.
În primul rând au scăpat de avariile care-i făceau să tremure în lunile reci ale anului. La buzunar n-au prea sesizat diferenţa pentru că tariful perceput de Termo Calor este acelaşi, fie că primeşti căldura de la Cet Nord, fie c-o primeşti de la centrala de cartier. Per ansamblu însă, furnizorul local de agent termic şi-a eficientizat activitatea odată cu  toate aceste transformări, iar după cum spun reprezentanţii societăţii comerciale, acest lucru s-a simţit cumva în facturile tuturor.
“La sfârşitul  lui 2011 funcţionau deja la nivelul municipiului piteşti  32 de centrale de cartier. Anul acesta vor fi date în folosinţă alte 29 de centrale de cartier (28 programate şi încă una suplimentară). Mai mult de jumătate dintre aceste centrale sunt realizate cu fonduri de la Bugetul Local al Municipiului Piteşti, iar restul, pe cheltuiala Termo Calor Confort”, explică Sorin Apostoliceanu.
Ce nu pare să se fi luat în calcul în aceste investiţii este valul de debranşări din cauza căruia centralele ar putea ajunge în situaţia de a funcţiona în pierdere. Dacă ritmul debranşărilor s-ar menţine, cu 8000 de clienţi pierduţi la fiecare trei ani, noile centrale s-ar putea să nu prea mai aibă cui să furnizeze apă caldă şi căldură.

Optimism

Reprezentanţii Termo Calor Confort sunt convinşi că după darea în folosinţă  şi a celorlalte 29 centrale de cartier, numărul celor care vor renunţa la sistemul centralizat de încălzire va fi din ce în ce mai mic având în vedere avantajele acestor centrale faţă de CET-uri. Agentul termic pleacă spre beneficiar direct din centrala aflată la câţiva metri de bloc, fără a mai străbate kilometri de conducte şi ajunge în calorifere la o temperatură mai mare decât ar face-o dacă ar porni de la CET Nord. Riscurile avariilor se reduc, ceea ce însemnă economii pentru consumatorii finali obligaţi, până acum, să suporte şi pierderile de pe reţea. Cu alte cuvinte, un confort termic mai bun şi mai ieftin, fără nicio investiţie din partea beneficiarului.

Datorii de 5,58 milioane lei

Deocamdată, furnizorul local de agent termic are din nou probleme. Termo Calor Confort este presată de furnizorii de gaze să-şi plătească datoriile care cumulează 5.587.000 lei, în condiţiile în care are de recuperat de la datornicii proprii peste 5.660.000.lei. În şedinţa de joi a Consiliul Local Piteşti, SC Termo Calor Confort a cerut de urgenţă o majorare de capital pentru a-şi plăti restanţele, invocând şi ritmul greu de recuperare a sumelor de la datornici. Raportul a fost aprobat iar în următoarea şedinţă de consiliu local furnizorul local de agent termic va şti ce soluţii s-au găsit pentru ieşirea din criză. Nu este exclusă nici varianta delegării gestiunii acestei societăţi comerciale.
Joi, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local a fost şi proiectul de hotărâre privind numirea reprezentanţilor Consiliului Local al Municipiului Piteşti în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Termo Calor Confort. Cei şapte reprezentanţi aleşi sunt: Florin Gardin, Cristian Gentea, Nicolae Zărnescu, Adrian Prodănel, Marin Preda şi Sanda Fulga.
Cristina Stancu

I Investitii cu fonduri de la bugetul local al Primariei Pitesti in anul 2012

Nr. Crt.

Modernizare, reabilitare puncte termice (P.T.) prin transformarea acestora in centrale termice (C.T.) din care:

1.

P.T. 722 Cartier EXERCITIU - Proiectare si executie centrala termica la PT 722

 

2.

P.T. 718 Cartier EXERCITIU - Proiectare si executie centrala termica la PT 718

 

3.

P.T. 717 Cartier BANAT - Proiectare si executie centrala termica la PT717

 

4.

PT 1009 Cartier Prundu - Proiectare si executie centrala termica la PT 1009

 

5.

PT 811 Str. Fratii Golesti - Proiectare si executie centrala termica la PT. 811

 

6.

PT 521 Cartier T. Vladimirescu - Proiectare si executie centrala termica la PT 521

 

7.

PT 809 Str. Fratii Golesti - Proiectare si executie centrala termica la PT 809

 

8.

PT 517 B-dul IC Bratianu - Proiectare si executie centrala termica la PT 517

 

9.

PT 513 B-dul IC Bratianu - Proiectare si executie centrala termica la PT 513

 

10.

PT 507 Strada Grivitei - Proiectare si executie centrala termica la PT.507

 

11.

PT 510 Str. D-na Balasa - Proiectare siexecutie centrala termicala PT 510

 

12.

PT 405 Cartier Ceair - Proiectare si executie centrala termica la PT 405

 

13.

PT 406 Cartier Ceair - Proiectare si executie centrala termica la PT. 406

 

14.

PT 515 B-dul IC Bratianu - Proiectare si executie centrala termica la PT 515

 

15.

PT 404 Str. M Eminescu - Proiectare si executie centrala termica la PT. 404

 

16.

PT 403 Str. M Eminescu - Proiectare si executie centrala termica la PT.403

 

17.

Modernizare retea distributie energie termica CT.610 - Cartier Trivale

 

II. Investitii ce se vor realiza cu fonduri proprii S.C. Termo Calor Confort S.A. in anul. Investitii cu valoare aprobata in BVC al S.C. Termo Calor Confort S.A.

Nr. Crt.

Modernizare, reabilitare puncte termice (P.T.) prin transformarea acestora in centrale termice (C.T.) din care:

1.

P.T. 713 Modernizare PT.713 cartier Razboieni prin transformarea acestuia intr-o centrala termica (2 cz. X 0,4 Mw)

2.

P.T. 801 Modernizare PT.801 cartier Craiovei prin transformarea acestuia intr-o centrala termica (2 cz. X 0,4 Mw)

3.

P.T. 802 Modernizare PT.802 cartier Craiovei prin transformarea acestuia intr-o centrala termica (2 cz. X 0,3 Mw)

4.

M.T. D+E Modernizare MT bl. D+E cartier Craiovei prin transformarea acestuia intr-o centrala termica ( 2 cz. X 0,15 Mw)

5.

P.T. 707 Modernizare PT.707cartier Razboieni prin transformarea acestuia intr-o centrala termica (2 cz. X 0,2 Mw)

6.

Sc. Gen. 17 Modernizare M.T. Sc. Generala nr.17 cartier Razboieni prin transformarea acestuia intr-o centrala termica (2 cz. X 0,1Mw)

7.

P.T. 1004 Modernizare PT.1004 cartier Prundu prin transformarea acestuia intr-o centrala termica (3 cz. X 0,9 MW)

8.

Proiectare si executie Centrala Termica la Punctul Termic 726(2czx0,6)

9.

Proiectare si executie Centrala Termica la Punctul Termic 724(2czx0,6)

10.

Proiectare si executie Centrala Termica la Punctul Termic 701(2czx0,4)

11.

Proiectare si executie Centrala Termica la Punctul Termic 502(2czx0,3)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea