Argeşenii sunt puşi pe drumuri de somaţii şi facturi halucinante

# CEZ-ul, luat la bani mărunţi de pensionari # Uluitor! Factură CEZ estimată pentru… 80 de ani!!! Mai multe asociaţii care reprezintă interesele persoanelor vârstnice din judeţul Argeş au semnalat în cadrul Comitetului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice zeci de probleme de care s-ar face răspunzătoare compania CEZ, pe care o acuză de atitudine abuzivă în relaţiile cu clienţii. Cea mai halucinantă situaţie semnalată săptămâna trecută se referă la o factură de consum emisă de CEZ reprezentând contravaloarea pe 80 de ani a consumului mediu al respectivului abonat. Cel care a primit-o este un bătrân în vârstă de 70 de ani, ameninţat cu debranşarea în cazul neachitării aberantei facturi.

În Argeş, cele mai multe reclamaţii care care ajung la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului sau la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului Argeş se referă  la activitatea furnizorului local de electricitate. Majoritatea acestora au ca obiect redirecţionarea sumelor plătite de consumatori pentru electricitate către achitarea facturilor emise pentru abonamentele Radio-TV.  Problemele au ajuns şi la masa discuţiilor din cadrul Comitetului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, organizat de Instituţia Prefectului Argeş.
“Clientul plăteşte curentul şi descoperă că i se opreşte contravaloarea taxei Radio-TV. Apoi se trezeşte somat şi debranşat pentru că acumulează restanţe, după care se vede obligat să plătească taxa de rebranşare! Nu este normală această practică pentru că este vorba despre servicii diferite, iar redirecţionarea acestor fonduri se face contrar voinţei plătitorului. Trebuie create două coduri client diferite, unul pentru energie, unul pentru Radio-TV. Nu se poate ca CEZ să  trateze clientul ca pe un consumator captiv, care nu are alternativă”, a declarat  Marin Dragomir, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului Argeş.

 

Oficialii CEZ spun că legea le permite această procedură

Reprezentanţii CEZ invocă noul  Cod Civil care permite această modalitate de încasare a facturilor. Practic, explică aceştia, sumele se încasează în ordinea facturilor emise, iar dacă taxa Radio-TV apare ca restantă, aceasta devine prioritară.
”Conform legii, furnizorii de electricitate încasează taxa Radio-TV. Există un  articol în noul Cod Civil care permite ca încasarea facturilor să se facă în acest fel. Dacă nu sunteţi de acord cu acestă procedură, puteţi face o sesizare la CEZ şi veţi primi un răspuns…”, le-a explicat, scurt, ing. Petre Balici, reprezentant CEZ, asociaţiilor care au ridicat această problemă în cadrul Comitetului Consultativ pentru Problemele Vârstnicilor.

S-a  trezit cu o factură pentru un consum pe 80 de ani

O altă sesizare la adresa furnizorului de electricitate a venit din partea  lui  Marian Drăganu, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor CFR Argeş, care de ani buni este purtat pe drumuri de către CEZ. Bărbatul şi-a construit în urmă cu mai mulţi ani o casă de vacanţă în localitatea Lunca Corbului. În ultimii ani, din cauza problemelor de sănătate, omul abia dacă mai reuşea să ajungă la respectiva adresă. Consumul de electricitate anual era unul infim. În 2010, însă, abonatul CEZ s-a trezit cu o factură pentru un număr de kilowaţi de 80 de ori mai mare decât media anuală a ultimilor 4 ani.
“Am sesizat anomalia şi m-am adresat celor de la CEZ. A venit o echipă, a verificat contorul şi mi s-a spus că singura explicaţie ar putea fi aceea că este vorba despre o greşeală, o eroare şi că este posibil ca factura să nu-mi fi fost adresată. Nu tu proces verbal, nu  tu vreun document în care să se specifice acest lucru! După o săptămână m-am trezit cu o somaţie de plată în care se specifica faptul că voi fi debranşat dacă nu achit factura restantă”, a povestit Marian Drăganu.
Bătrânul, în vârstă de peste 70 de ani, a trimis adrese peste adrese către CEZ, iar în cele din urmă a fost nevoit să achite respectiva suma de 80 de ori mai mare decât media facturilor precedente. Chiar şi aşa, problemele clientului nu s-au oprit aici.
“Am scăpat nedebranşat. Suma a rămas, oricum, plătită. Dacă nepoţii şi strănepoţii mei vor consuma în acelaşi ritm, tot nu vor ajunge la kilovaţii facturaţi de CEZ. Ar fi trebuit ca în momentul în care am primit această somaţie să dau în judecată CEZ-ul pentru daune morale, mai ales că semnalasem neregulile şi nu s-a ţinut cont de rezultatele verificărilor făcute, culmea, tot de reprezentanţii acestei companii”, a declarat Marin Dragomir.

Nici cu factura achitată n-a scăpat de probleme

Necazurile lui Marin Dragomir nu s-au oprit însă nici după achitarea halucinantei facturi.
“Acum un an am fost din nou avertizat că mă debranşează pentru că n-am fost acasă la citirea periodică a contorului, deşi eu nici măcar nu locuiesc la respectiva adresă. Iar au început problemele, aşa c-am luat-o de la capăt cu drumurile către CEZ. E ca un coşmar care nu se mai termină!”, a mai precizat reclamantul.
Dacă pentru factura aberantă ce a trebuit achitată nu există nicio explicaţie plauzibilă, despre  somaţiile survenite ca urmare a faptului că abonatul nu a fost găsit la domiciliu, reprezentanţii CEZ spun că ar fi întemeiate.
“Există o obligaţie contractuală ca o dată pe an abonatul să permită accesul la citirea contorului. Într-un astfel de caz, cum este cel al unei case de vacanţă, beneficiarul poate veni la serviciul Relaţii Clienţi unde poate conveni asupra folosirii informaţiei din liniile de măsură”, explică reprezentantul CEZ, Petre Balici.

Nemulţumiri peste nemulţumiri

O altă nemulţumire expusă  la masa discuţiilor a făcut referire le proasta comunicare pe care CEZ o are cu  beneficiarii săi. Reprezentanţii asociaţiilor persoanelor vârstnice au dat contraexemplul altor furnizori de energie electrică din ţară  care au o relaţie mai bună cu beneficiarii şi au anunţat în cadrul Comitetului Consultativ pentru Problemele Vârstnicilor că potrivit semnalelor primite la nivel de judeţ, o mare parte din populaţie ar opta pentru schimbarea companiei  de electricitate.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea