“Termo Calor Confort se îndreaptă spre moarte sigură”

Consilierul local  Mariean Neacşu spune că municipalitatea poate, dar nu vrea să ajute furnizorul local de agent termic. Potrivit consilierului local PP-DD Mariean Neacşu, majorarea de  2 milioane de lei a capitalului social al Termo Calor Confort este insuficientă pentru redresarea financiară a furnizorului local de agent termic, în condiţiile în care solicitările acestuia au fost de 4 ori mai mari. Deşi primarul Tudor Pendiuc spune că bugetul local nu permirte o majorare mai mare de capital în acest caz, consilierul PP-DD îl contrazice, spunînd că este vorba de rea-voinţă şi că o rectificare bugetară ar fi rezolvat problema. Mariean Neacşu îşi argumentează opinia arătând că sume importante au rămas neutilizate, deși până la această dată ar fi trebuit cheltuite.
Majorarea, la sfârşitul lunii trecute, a  capitalului social al SC Termo Calor Confort SA, prin creşterea gradului de participare a Consiliului Local, este departe de a putea fi considerată o gură de oxigen pentru furnizorul local de agent termic. Acesta se confruntă cu mari probleme financiare cauzate de restanţele asociaţiilor de proprietari, pe de o parte, şi de  presiunile venite din partea furnizorului de gaze care solicită achitarea în avans a facturilor.
“Termo Calor Confort se află în incapacitatea de a-şi achita datoriile  de 5.587.000 lei către furnizorii de gaze. Cei de la Termo Calor Confort au încercat să obţină un credit de la o bancă comercială, dar nimeni n-a vrut să stea de vorbă cu ei tocmai din cauza capitalului social mult prea mic şi a imposibilităţii furnizorului de agent termic de a oferi garanţii. Societatea comercială a cerut Consiliului Local o creştere a capitalului social cu 8,2 milioane lei, însă în proiectul de HCL s-a propus o majorare de numai 2 milioane. Eu am argumentat c-ar trebui ca suplimentarea să fie măcar de 4 milioane tocmai pentru a da acestei societăţi comerciale  şansa să-şi îmbunătăţească situaţia financiară. Mi s-a dat dreptate dar mi s-a spus că nu sunt bani, ceea ce este fals!” a declarat pentru Atitudine în Argeş, Mariean Neacşu.
Consilierul PP-DD arată că nici măcar jumătate din investiţiile programate de municipalitate pentru anul acesta n-au fost realizate şi  că bani ar fi. 
De exemplu, pe primul semestru al acestui an, la capitolul cheltuieli de dezvoltare, dintr-un nivel planificat de 38,093 milioane de lei s-au realizat 16,757 milioane, ceea ce înseamnă un procent de doar 43,99%. Gradul de realizare e slab şi la cheltuieli de capital, unde dintr-un nivel planificat de 22,63 milioane s-au efectuat doar 34,53%, adică numai 7,82 milioane lei.  Dacă ne raportăm la întregul an, situaţia e şi mai proastă iar şansele ca banii să fie cheltuiţi în totalitate sunt foarte mici, mai ales că până la finele acestui an au rămas mai puţin de patru luni.

Termo Calor Confort, aproape de faliment

“Nu poţi să spui că nu sunt bani când gradul de execuţie a bugetului local este atât de mic. Există o rezervă de la lucrările neîncepute sau de la cele nefinalizate. Este nevoie doar de o rectificare bugetară, voinţă să fie. Cele două milioane sunt nesemnificative şi nu vor rezolva dificultăţile financiare ale Termo Calor Confort care se se îndreaptă spre moarte sigură mai ales că în toamnă societatea comercială va avea din nou probleme cu plata gazelor, energiei electrice şi a apei. Furnizorul local de agent termic va ajunge în  insolvenţă, în faliment dacă reprezentanţii USL din Consiliul Local nu vor înţelege că trebuie să ajute populaţia!”,  mai spune Mariean Neacşu care face referire şi la debitele de 5.660.000.lei pe care furnizorul local de agent termic le are de recuperat de la  populaţie.
Situaţia Termo Calor Confort va fi reevaluată  la sfârşitul acestei luni urmând a se stabili în ce măsură a ajutat suplimentarea capitalului social din august la redresarea situaţiei economico-financiare a furnizorului de agent termic şi ce măsuri ar trebui luate pentru ieşirea acestuia din impas.

Cheltuirea banului public, o enigmă

Pe de altă parte, consilierul local PP-DD atrage atenţia că  în Consiliul Local Piteşti este îngrădit accesul la  informaţiile privind cheltuirea banului public şi că, din acest motiv, se ajunge în situaţia în care banii nu sunt gestionaţi aşa cum trebuie.
“Nu ştim, de exemplu, care este graficul privind realizarea investiţiilor prevăzute în bugetul local, ca să ne putem da seama dacă  termenele s-au respectat sau nu şi cine anume este vinovat. Niciodată în Consiliul Local nu s-a venit cu vreo propunere privind sancţionarea unui contractant pe motiv că nu a respectat termenul prevăzut în contract. Aceste situaţii sunt tolerate şi nimeni nu răspunde de întârzieri”, a mai declarat Mariean Neacşu.
Consilierul PP-DD mai susţine că  vina pentru situaţia financiară  dezastruoasă în care se află Termo Calor Confort  o poartă Consiliul Local Piteşti.
“La bază e un management  necorespunzător al consiliului local, nu al Termo Calor Confort  care are are specialişti foarte buni, dar care care nu sunt ascultaţi atunci când se iau decizii ce privesc soarta acestei societăţi comerciale”, este de părere Mariean Neacşu.

Clienţi tot mai puţini

Situaţia Termo Calor Confort S.A. este cu atât mai gravă cu cât, pe lângă toate problemele legate de imposibilitatea recuperării debitelor de la populaţie şi presiunea exercitată la plata facturilor pentru gaze, furnizorul local de agent termic rămâne şi fără clienţi. Numai vara aceasta, societatea comercială a pierdut peste 1600 de beneficiari, urmând să intre în iarna 2012-2013 cu mai puţin de 32.000 de apartamente racordate, asta în condiţiile în care  la începutul anului 2010 Termo Calor Confort număra 50.000 de clienţi persoane fizice.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea