Clasa pregătitoare, orgolii pe chinul copiilor şi nervii părinţilor

# Radu Vasilică scuză USL-ul: „Era târziu să mai oprim procedurile!”. Considerată de Guvernul USL-ist o harababură şi o prostie, clasa pregătitoare a pornit la drum, săptămâna trecută, doar ca să fie scoasă din şcoli de anul viitor. Ca să dea o lecţie PDL-ului,  noul guvern “n-a mai avut  timp” să corecteze ideea creaţă a lui Daniel Funeriu, pe care acum o arată cu degetul. Un experiment bulversant pentru pici, dar convenabil din punct de vedere politic, căci permite Guvernului Ponta să iasă la rampă cu soluţia salvatoare. 
La câteva zile de la începerea noului an şcolar, USL-iştii argeşeni s-au arătat indignaţi de efectele pe care clasa pregătitoare ar urma să le aibă asupra micuţilor care au avut anul acesta neşansa să devină cobai în expermentul lui Daniel Funeriu.
„Adaptarea acestor copii într-un mediu nepotrivit vârstei lor le va dăuna. Este anormal să introduci clasa pregătitoare doar pentru a putea să numeri aceiaşi 10 ani de învăţământ obligatoriu, fără să te gîndeşti la consecinţe.”, a declarat deputatul PSD Radu Vasilică, la doar câteva zile după ce premierul Victor Ponta vorbise despre harababura şi prostia pe care le presupune clasa pregătitoare.
Şi vina e pasată integral către fostul ministru în guvernul Boc, Daniel Funeriu, cel care a promovat noua lege a educaţiei  pusă sub semnul  întrebării de miniştrii USL-işti, miniştri care totuşi n-au renunţat la ea….pentru că-n patru luni de guvernare n-a prea fost timp de astfel de schimbări, prioritare fiind, evident, altele.
“Era prea târziu să mai oprim procedurile (…). Nu aveam timp să dăm o altă lege!”, ne explică RaduVasilică.
A  fost însă timp pentru anularea procedurilor de achiziţie publică  referitoare la mobilierul care avea să doteze clasele pregătitoare. S-a reuşit oprirea procedurilor de licitaţii pe SEAP şi alocarea banilor  direct către şcoli ca să poată fi organizate licitaţii mai multe, mai mici şi mai uşor de controlat la nivel local.
Cert e că 127.000 de prichindei au fost aduşi în experimentul pentru care s-au alocat 26 de milioane de lei, asta dacă punem la socoteală doar mobilierul adaptat, mobilier care, tot din cauza a timpului scurt în care a trebuit comandat, n-a ajuns în toate şcolile.

Argeş: 3639 de pici inscrişi în experiment

De harababură n-a dus lipsă niciun judeţ. În Argeş au fost înfiinţate 172 de clase pregătitoare pentru cei 3639 de copii inscrişi în experiment. 96 dintre ei s-au trezit că n-au băncuţe iar multor clase le lipseşte, la o săptămână de la deschiderea noului an şcolar, o parte din materialul didactic. Dar ce mai contează banii aruncaţi aiurea, nervii părinţilor şi stresul copiilor, unii încă necopţi ca să se adapteze vieţii de şcolar, dacă tot există soluţia salvatoare!
La cererea premierului Ponta, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, trebuie să pregătească pentru anul viitor un sistem de şcolarizare care să protejeze copiii şi părinţii "pentru a repune lucrurile în ordinea lor normală: clasă pregătitoare la grădiniţă.”
Asta înseamnă că de anul viitor se schimbă schimbarea, iar cel mai probabil clasa pregătitoare va funcţiona din nou în cadrul grădiniţei.
Până una-alta, după primul semestru se va face o evaluare a ceea ce însemnat clasa pregătitoare în şcoli, urmând ca în baza concluziilor să se ia decizia finală în această privinţă. Şi cum primul semestru se va termina în iarnă, probabil de data aceasta va exista ş timpul necesar schimbării.
Salvatoarea soluţie a Guvernului Ponta  privind scoaterea din şcoli, de anul viitor,  a clasei pregătitoare şi ducerea eu în grădiniţe  nu oferă însă şi detalii legate de ceea ce se va întâmpla cu acele clase care deja funcţionează ca atare  şi cu mobilierul adaptat pe care s-au cheltuit sumele alocate. Dacă dascălii vor duce mai departe copiii care acum sunt în clasele pregătitoare, nu prea se întrevăd soluţii pntru cadrele didactice care la această oră le predau puştilor de clasa a IV-a şi care, de anul viitor, dacă în şcoală nu va mai exista clasa pregatitoare, nu vor avea ce elevi să ia. Învers însă, dacă actualii dascăli de clasă pregătitoare ar preda seriile către alte cadre didactice, efectul ar fi  în detrimentul micuţilor. 
Sunt doar căteva dintre problemele ce decug dintr-o realitate ce ne învaţă că răul ar fi trebuit ucis din faşă. Dacă anul viitor puştii  care acum sunt în clasa pregătitoare vor  avea de înfruntat alte  schimbări sau dacă în următorul an de învăţământ copiii de şase ani vor fi sau nu mai norocoşi decât cei din seria curentă, rămâne de văzut. Cert este că micuţii care acum au pornit-o la drum în acest joc al guvernelor vor trebui să se adapteze, cu chiu, cu vai, actualelor condiţii.

Ce spun  psihologii despre clasa pregătitoare?

Clasa pregătitoare a fost şi este contestată  nu doar de majoritatea părinţilor ci şi de psihologi care au avertizat că reacţiile micuţilor pot fi  destul de proaste dacă vor schimba mediul mult prea devreme. Şi  dacă ne luăm după semnale, o parte din  temerile lor s-au şi confirmat.  “Vârsta de 6 ani reprezintă o etapă de trecere, un pod între două stadii de dezvoltare între care există diferenţe în ceea ce priveşte nivelul de gestionare a impulsurilor la copii, modul  în care aceştia îşi stabilesc tipul de relaţionare şi felul în care îşi pot asuma responsabilităţi. Din această perspectivă, elevii clasei zero ar putea întâmpina unele dificultăţi de adaptare. La această vârstă, copiii manifestă un puternic ataşament faţă de persoanele semnificative din viaţa lor, printre care se numără şi cadrul didactic. La grădiniţă, ataşamentul era pentru  educatoare, urmează clasa zero unde trebuie să se adapteze  unei situaţii noi, cu un cadru didactic nou, după care urmează clasa I, când poate avea loc o nouă schimbare - o altă învăţătoare sau un alt învăţător. Toate acestea nu asigură continuitatea şi stabilitatea necesare din punctul meu de vedere la această vârstă”, a declarat pentru Atitudine în Argeş, psiholgul şi psihoterapeutul Daniela Crasan.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea