Amânat de patru ani, pasajul Podul Viilor n-are noroc nici sub guvernarea USL

# Lucrările ar fi trebuit să înceapă toamna aceasta, dar rămân în faza de poveste. “Sabotat” de Ministerul (PDL-ist) al Transporturilor, cel mai mare proiect de infrastructură al Piteştiului se împleticeşte şi sub orânduirea USL-istă. Aşa că, anunţat la început de an, pentru a patra oară,  ca  mare proiect de infastructură al Piteştiului,  pasajul  n-are nicio şansă  să-şi vadă începute lucrările în 2012. În cele mai optimiste calcule, poate, poate construcţia va începe la primăvară, că doar n-au intrat zilele-n sac!
Prin 2008 ne entuziasmam profound la ideea descongestionării traficului auto în cel mai important nod rutier al Piteştiului – Podul Viilor. Realizarea unui pasaj rutier de circa 500 de metri între Calea Depozitelor şi Bazinul Olimpic!  Proiectul, în valoare de 8 milioane de euro, prindea contur doar cât să-i amăgească în următorii patru ani pe şoferii care traversau frecvent zona.

Primul an, prima amânare

Pasajul, gândit să conducă la fluidizarea traficului în zona respectivă prin prevederea a nu mai puţin de patru căi de acces şi a unor sensuri giratorii a sunat de la început optimist, nu numai prin prisma fluidizării circulaţiei, creşterii gradului de siguranţă în trafic şi reducerii poluării, ci şi la capitolul costuri, pentru că din cele  8 milioane de euro, 98% vor fi suportate din fonduri europene nerambursabile şi numai 2% din bugetul local. 
Numai că optimismul a mai scăzut un pic după primele amânări venite în acelaşi an, amânări pe care autorităţile locale le-au pus pe seama intervenţiei Ministerului Transporturilor care a încercat să lege o lucrare de extindere a căii ferate în zona Podul Viilor de realizarea pasajului rutier. A fost doar începutul unei lungi serii de tergiversări care au durat  până în 2011, când se anunţa că lucrările ar urma să înceapă în câteva luni, asta după ce conducerea SNCFR a acceptat să închirieze municipalităţii piteştene terenul aferent podului de linie ferată din zonă, tocmai în vederea începerii lucrărilor! N-a fost să fie nici atunci, aşa că investiţia a fost trecută pe lista proiectelor aferente lui 2012 şi prezentată din nou, la început de an, pentru a patra oară, printre obiectivele municipalităţii piteştene.

Contractul de finanţare, nesemnat până astăzi

Cu toate autorizaţiile necesare începerii lucrărilor eliberate de primărie, pasajul  avea să se împotmolească în documentaţia  ce se lăsa aşteptată de la Guvern  pe motiv că la Ministerul Transporturilor n-ar prea fi experţi care s-o  evalueze!
Cu  certificatul de urbanism pentru devierea reţelelor de iluminat public în buzunar şi cu punerea la punct a detaliilor pentru devierea  unei reţele de alimentare cu energie electrică în vederea realizării pasajului, la începutul acestui an, autorităţile locale anunţau că lucrările nu pot începe pentru că proiectul zace de câteva luni la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia şi aşteaptă ca  Ministerul Transporturilor să găsească evaluatorii care să-l verifice! 
Şi uite-aşa, un nou termen de începere a lucrărilor a fost înaintat: vara-toamna anului 2012.
Dacă până acum pisica moartă era aruncată în ograda Ministerului (PDL-ist ) al Transporturilor, ne-aşteptam ca odată cu schimbarea Guvernului să vedem în sfârşit demarată construcţia pasajului. Numai că autorităţile locale vin cu o nouă precizare: nici anul acesta nu va începe construcţia.
“Proiectul nu este blocat, ci doar în întârziere pentru că proiectantul  nu a putut plăti la timp sumele datorate CEZ. Cel mai devreme lucrările ar putea fi demarate în primăvară”, a explicat, miercuri, primarul Piteştiului Tudor Pendiuc.

Explicaţiile vin de la ADR Sud Muntenia

Contactat de Atitudine în Argeş, Liviu Gabriel Muşat, directorul  ADR Sud Muntenia a încercat, joi, să clarifice lucrurile, explicănd că proiectul  se află pe masa agenţiei de mai puţin de un an şi că dosarele n-au “zăcut” în ADR.
“Proiectul a fost depus la noi abia pe 22 noiembrie 2011. Pe pe 4 iulie 2012 s-a terminat evaluarea,  iar la acel moment mai era nevoie de avizul ISC şi de Hotărârea Consiliului Local Piteşti privind sursele de finanţare. Pe 13 august 2012, beneficiarul ne-a trimis şi aceste două dosare, iar pe 14 august toată documentaţia a fost trimisă la Ministerul Dezvoltării Regionale cu propunerea de semnare a contractului de finanţare. Luni, 24 septembrie, actul va fi pe masa ministrului pentru semnare. Având în vedere că suntem în ultima etapă, am sugerat beneficiarului, Primări Piteşti, să întocmească deja caietul de sarcini, însă având în vedere că achiziţiile vor mai dura cel puţin până în iarnă, probabil că lucrările efective  vor începe abia în primăvara anului viitor”, a precizat directorul ADR Sud Muntenia Liviu, Gabriel Muşat.
Descongestionarea traficului auto în cea mai mare intersecţie a Piteştiului prin crearea  unui pasaj aerian  în zona Podul Viilor va fi, în consecinţă, o prioritate a municipalităţii pentru… 2013. Doamne-ajută să şi vedem construcţia începută!    Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea