”Cei care s-au debranşat vor plăti facturi imense!”

# Subprefectul Gheorghe Marin îi compătimeşte pe cei care au renunţat la sistemul centralizat de încălzire. # Furnizorul local de agent termic a rămas, din această toamnă, fără alţi 1600 de clienţi. “La încălzirea centralizată suntem pe contrasens cu UE!”, a conchis suprefectul Gheorghe Marin săptămâna trecută, referindu-se la faptul că, spre deosebire de alte ţări în care sistemul centralizat câştigă teren, la noi e invers. La Piteşti, furnizorul local de agent termic pierde anual mii de clienţi  care, de teama facturilor uriaşe, renunţă la încălzirea centralizată şi optează pentru centrale de apartament. Şi nu o fac pentru că astfel confortul termic îi costă mai puţin, ci pentru că instalaţia permite un control al consumului şi nu-l lasă pe proprietar să se întindă mai mult decât îl ţine plapuma.

Că Termo Calor Confort n-o duce tocmai bine, nu mai e un secret. Furnizorul local de agent termic are de recuperat de la populaţie peste 5 milioane de lei, din care 3,7 milioane reprezintă datorii mai vechi de 120 de zile. Procedura prin care o poate face nu e deloc simplă, iar banii ajung la furnizor “cu ţârâita”,  în condiţiile în care facturile Termocalor către furnizorul de gaze nu suportă amânare. Conducerea societăţii comerciale spune că impasul e mare şi că problemele se adâncesc cu atât mai mult cu cât Termo Calor poate să-şi încaseze banii de clienţi abia la trei luni de la data la care achită gazul pentru producerea agentului termic.
“Noi avem obligaţia de a plăti gazul înainte. Producem agentul termic şi abia la 30 de zile de la furnizarea agentului termic emitem facturile către consumatorii noştri care au  ca termen de achitare a acestora data de 15 a lunii următoare. Guvernul a acordat o perioadă de graţie de 30 de zile în care nu putem calcula penalităţi. Dacă facem socoteala, trec 30 de zile din momentul în care plătim gazul, până când ajungem să încasăm contravaloarea energiei termice. Şi măcar dacă toţi ar plăti! Numai vara aceasta am deconectat 150 de asociaţii pentru neplată”, a declarat Aurelian Niţă, directorul S.C. Termo Calor Confort s.a
Una peste alta, furnizorul local de agent termic a rămas din această toamnă fără alţi 1600 de clienţi, urmând să intre în iarna 2012-2013 cu mai puţin de 32.000 de apartamente racordate, asta în condiţiile în care la începutul anului 2010, Termo Calor Confort număra 50.000 de clienţi persoane fizice.
O situaţie deloc îmbucurătoare, care l-a făcut pe subprefectul Gheorghe Marin să exclame, săptămâna trecută,  la Comitetul Consultativ de Dialog Civic: “La încălzirea centralizată suntem pe contrasens cu UE!”. Gh. Marin s-a referit la tendinţa înregistrată în multe ţări din Europa care se orientează spre sistemul centralizat de termoficare.
“La ei, gradul de centralizare a crescut, la noi, scade. Cei care s-au debranşat nu-şi dau încă seama că la iarnă vor plăti la iarnă nişte facturi imense. O să le tremure mâna când vor da drumul la centrală. Poate că unii mizează pe faptul că se pot rebranşa la sistem, dar sunt blocuri la care nu se mai poate face acest lucru. Trebuie lămurită populaţia asupra costurilor pe care le vor presupune centralele de apartament”, a declarat subprefectul, explicând că viitorul este al încălzirii centralizate, cu condiţia găsirii unor soluţii de cogenerare  de înaltă eficienţă.

Piteştenii racordaţi la Termo Calor plătesc 245 lei/Gcal

În prezent, preţul energiei termice (producere, transport şi distribuţie) avizat de ANRSC este de 234,13 lei/Gcal - la centralele de cvartal, de 277, 47 lei/Gcal - la centralele termice de zonă şi de 355,35 lei/Gcal - la Cet Găvana. Rezultă o medie  de 308,48 lei/Gcal .
Preţul de facturare însă este mai mic, de 245 lei/Gcal, diferenţa fiind suportată de Primărie.

Mai e loc de o scădere a tarifelor la agentul termic?

Conducerea Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Argeş spune că investiţiile în centralele ce cartier ar trebui totuşi să se vadă cumva şi în buzunarele consumatorilor, argumentând că  darea în folosinţă a celor 34 de astfel de centrale la nivelul Piteştiului ar trebui să lase loc, în viitorul apropiat, de o scădere a tarifelor cu 3-4 procente.

Aurelian Niţă: “Preţul gazului creşte, nu stă pe loc!“

Conducerea Termo Calor Confort nu prea întrevede însă o astfel de soluţie. “Da, dar preţul gazului creşte, nu stă pe loc!“ a explicat directorul Termo Calor,  Aurelian Niţă, care a precizat că transformarea punctelor termice în centrale de cartier şi-a făcut deja simţit efectul, întrucăt  “fără demararea acestui proiect preţul energiei  termice furnizate  consumatorilor din Piteşti ar fi fost cel puţin cu 15,2% mai mare”
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea