Mortul e de vină!

# Moştenitorii regretatului antrenor Petre Deac sunt făcuți buni de plată pentru neregulile de la CSM Piteşti. Succesorii titratului antrenor de înot, decedat în 2006 în urma unui accident de circulaţie, trebuie să scoată din buzunare 9200 lei pentru un prejudiciu de care se face vinovat, conform Curţii de Conturi Argeş, nu doar Petre Deac ci şi directorul de atunci al CSM, Dinu Gheorghe, precum şi contabilul clubului, Ion Istrătescu. Cum se poate ca cei din urmă să scape basma curată, iar toată paguba să fie imputată "mortului", e greu de precizat. Antrenoarea emerită, Gica Deac, cea care i-a fost soţie renumitului antrenor mai bine de 30 de ani, e consternată de situaţie şi spune ca nu este normal ca din trei vinovaţi nominalizaţi de Curtea de Conturi Argeş, doar unul să fie bun de plată.
Povestea morţii renumitului antrenor de înot Petre Deac, intens mediatizată la acea vreme şi devenită un scandal după ce la iveală au ieşit detalii ale vieţii personale a antrenorului,  devine din telenovelă, subiect de investigaţii fiscale. Nici n-au reuşit să-şi împartă averea rămasă în urma răposatului, că succesoroii lui Petre Deac (Gica Deac – soţie, Antonio Deac - fiul antrenorului din prima căsnicie,  Bogdan Deac - copilul soţilor Gica şi Petre Deac şi Petra Deac - fiica minoră a antrenorului rezultată în urma relaţiei acestuia cu antrenoarea Ziziaca Ionela Sora, fetiţa fiind reprezentată legal de mama sa) trebuie să scoată bani din buzunar pentru a plăti un prejudiciu înregistrat de Clubul Sportiv Municipal în urmă cu 8 ani.
Săptămâna aceasta, pe 2 octombrie 2012, dacă procesul nu va fi amânat, moştenitorii lui Petre Deac ar putea primi lovitura de graţie în scandalul iscat în urma controlului efectuat  în 2006 de Curtea de Conturi la CSM Pitesti.

Din trei vinovaţi, doar mortul e bun de plată

Neregulile de la CSM Piteşti au ieşit la iveală la doi ani după moartea cunoscutului antrenor, când Curtea de Conturi Argeş a efectuat un control în urma căruia s-a constatat că în 2004 a fost întocmit un referat dubios, în urma căruia suma de 9200 de lei  (reprezentând cheltuieli cu deplasarea, cazarea, masa şi diurna pentru membrii unei delegaţii de înotători participanţi la Cupa Mondială de la Rio de Janeiro) a fost decontată atât de catre Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern (FRNPM), cât şi de către CSM Piteşti.
Potrivit Curţii de Conturi,  trei persoane se fac răspunzătoare de prejudiciu: contabilul şef al clubului - Ion Istrătescu,  directorul general de la acea vreme al CSM Piteşi - Dinu Gheorghe şi antrenorul Petre Deac, decedat între timp.
Curtea de Conturi a şi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti în vederea cercetării penale a persoanelor care se fac vinovate de prejudiciul adus Clubului Sportiv Municipal, trei la număr!

Cum argumentează Curtea de Conturi stabilirea persoanelor răspunzătoare de prejudiciu?

Curtea de Conturi Argeş invocă Legea Contabilitătii  nr 82/1991, republicată, în care se stipulează că "documentele  justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate  angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate."
Curtea de Conturi a stabilit pe de o parte că “Petre Deac  cunoştea condiţiile financiare stabilite prin hotărârea Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern. De asemenea, Petre Deac semnase de primirea diurnei personale (împreună cu ceilalţi sportivi ai clubului), pe statul de plată  întocmit de FRNPM”
Dar în Încheierea Curţii de Conturi se arată că vina aparţine nu doar antrenorului Petre Deac care a semnat referatul, ci şi  directorului general al clubului, Dinu Gheorghe, care “în calitate de ordonator terţiar de credite,  a angajat, lichidat şi ordonanţat cheltuiala şi a aprobat efectuarea plăţilor şi care ar fi trebuit să cunoască Legea Educaţiei Fizice şi Sportului  nr. 69/2000, potrivit căreia federaţiile sportive sunt cele care asigură reprezentarea României în competiţiile sportive” şi nu cluburile şi, cu atât mai puţin, ambele entităţi.
Tot potrivit Curţii de Conturi, contabilul şef al clubului,  Ion Istrătescu, se face şi el vinovat în acest caz pentru că “a acordat viza de control financiar preventiv şi a efectuat plata fară a verifica, conform atribuţiilor din fişa postului, legitimitatea, necesitatea, oportunitatea şi realitatea datelor înscrise în documentul prezentat la viză”. Conform celor arătate de Curtea de Conturi, Istrătescu ar fi trebuit să solicite antrenorului şi FRNPM informaţii privind finanţarea deplasării  la competiţie.

Cum au devenit moştenitorii lui Petre Deac ţapi ispăşitori?

Întrucât clubul a fost obligat să restituie cele 9,2 mii lei, Gheorghe Dinu şi Ion Istrătescu  au arătat cu degetul către defunct, sustinând într-un document înaintat preşedintelui Judecătoriei Piteşti că vinovat de prejudiciu s-ar face doar antrenorul Petre Deac “care cunoştea faptul ca FRNPM  a achitat costurile deplasării, cu atât mai mult cu cât a şi semnat  de primirea diurnei de deplasare, atât de la club, cât şi de la federaţie”. Soluţia propusă de cei doi a fost ca moştenitorii legali ai lui Petre Deac să fie cei care să suporte paguba, proporţional cu procentul cuvenit din activul succesiunii.

Ce spune Dinu Gheorghe?

“Prejudiciul este clar făcut de Petre Deac şi este normal ca CSM să facă acţiune judecătorească de recuperare a sumelor  respective de la moştenitorii acestuia. Eu ştiam că  decontările nu se pot face şi de la minister şi de la CSM,  dar mai ştiam că respectivele acţiuni pentru care s-au decontat sume erau în programul clubului şi aşa am căzut în greşeală. Eu nu mai sunt de patru ani la conducerea clubului. De ceea  ce se va întâmpla mai departe cu procesul se vor ocupa cei care au rămas acolo!”

Gica Deac “Mi se pare incorect!”

Contactată telefonic, Gica Deac, soţia antrenorului, s-a arătat consternată de modul în care au evoluat lucrurile şi de faptul că doar Petre Deac a ajuns să fie incriminat pentru respectivul prejudiciu.
“De săvârşirea prejudiciului se fac vinovate alte două persoane şi, prin urmare, ar fi trebuit să se stabilească cuantumul prejudiciului pentru fiecare în parte. Ne-am trezit acum  că doar moştenitorii lui Petre Deac trebuie să plătească respectiva sumă! Mi se pare incorect, mai ales că prin semnăturile pe care le-au pus pe documente, ceilaţi şi-au dat şi ei acordul pentru decontarea cheltuielilor de la CSM. ”, a declarat fosta antrenoare Gica Deac.

Şi iată că se poate!

Legal, în recuperarea prejudiciului, Clubul  Sportiv Municipal  “are dreptul de a se îndrepta împotriva persoanei considerate solvabile, urmând ca ulterior moştenitorii să se îndrepte  împotriva celorlalte persoane cu privire la care vor dovedi că s-au făcut vinovate de producerea pagubei”.
Cu alte cuvine, CSM Piteşti poate să”tragă” de  moştenitorii lui Petre Deac pentru a-şi recupera prejudiciul, iar aceştia din urmă vor putea să-i dea în judecată pe ceilalţi doi vinovaţi ca să-şi recupereze o parte din bani.

Semne de întrebare

Este în continuare un mister cum familia defunctului  a fost considerată de către club ca fiind mai solvabilă decât directorul său de la acea vreme, Dinu Gheorghe şi contabilul clubului, Ion Istrătescu! Rămâne de văzut ce va decide instanţa săptămâna aceasta şi dacă moştenitorii lui Petre Deac vor trebui să-şi dea mâna în războiul cu CSM!
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea