Producătorii direcţi se plâng, mafia pieţelor merge mai departe

Ştefan Livian, inspector Direcţia pentru Agricultură Argeş: “50-60% dintre cei care se dau producători în pieţele Piteştiului sunt speculanţi”. În sfârşit, o autoritate publică locală vorbeşte de amploare pe care a luat-o mafia pieţelor piteştene. Producătorii direcţi au arătat cu degetul, săptămâna trecută, spre ceea ce înseamnă la Piteşti acest fenomen şi au cerut, timid, autorităţilor locale să–i sprijine în războiul cu samsarii. Reprezentanţii Primăriei au venit cu aceeaşi soluţie învechită, despre care am tot auzit, dar care niciodată n-a rezolvat problema: micropieţele sau pieţele volante prin care, spun producătorii direcţi, rar vezi  picior de cumpărător. În zonele cu vad, din  Ceair, spre exemplu, nu prea e loc pentru ei şi nici nu va fi prea curând, căci acolo legea o fac speculanţii. S-ar găsi însă ceva de închis gura nemulţumiţilor, cel puţin pe moment: târgul Toamna Piteşteană. Ei, şi ce dacă nu-i decât o dată pe an!...
Reprezentaţi, oarecum oficial, de directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Argeş, Laurenţiu Vasilescu, câţiva producători direcţi din Argeş s-au adunat săptămâna trecută în sala mare a Primăriei Piteşti ca să-şi spună, în faţa primarului Tudor Pendiuc, a prefectului Cristian Soare, a suprefectului Gheorghe Marin şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Ion Popa, ofurile legate de problemele pe care le întâmpină în pieţe. Dialogul s-a dorit unul împăciuitor şi constructiv, deşi câţiva producători au sesizat că discuţiile se poartă cam pe lângă subiect.

Un pic de aroganţă sau puţină ignoranţă …

Directorul Direcţiei pentru Agricultură, Laurenţiu Vasilescu, a reuşit să ia pulsul producătorilor direcţi chiar înainte de sosirea la masa dialogului a reprezentanţilor Primăriei Piteşti şi a simţit nevoia să vorbească în numele tuturor chiar în deschiderea discuţiilor, venind din start cu exemplul unor localităţi din Franţa unde funcţionează, ca la carte, pieţe volante, destinate exclusiv producătorilor direcţi. Numai că elanul expunerii i-a fost curmat brusc de Dan Teodorescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Piteşti.
„Vă rog să vă prezentaţi!” l-a întrerupt Dan Teodorescu dorind să vină în sprijinul colegei sale care urma să sintetizeze pe hârtie discuţiile şi care avea nevoie de identitatea personajului, deşi pentru toţi ceilalţi aflaţi de faţă nu exista niciun mister în acestă privinţă.
Laurenţiu Vasilescu şi-a precizat cuminte numele şi funcţia şi şi-a continuat pledoaria referitoare la necesitatea stabilirii unor zone cu vad comercial în care, periodic, în anumite zile ale săptămânii, comunicate în prealabil producătorilor şi opiniei publice, producătorii direcţi să să-şi poată vinde marfa fără nicio presiune din partea intermediarilor.

Problema speculanţilor, ocolită cu stil

De la primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, a venit  contraexemplul  micropieţelor amenajate pentru producători: “Dumneavoastră spuneţi-ne unde vreţi să veniţi cu marfa, iar noi vă punem la dispoziţie spaţiul, ordinea şi curăţenia. Puneţi-vă de acord şi noi vă sprijinim! Dar iată că avem în Craiovei un punct pntru producători şi degeaba. Piaţa Prundu nu merge sub nicio formă, e goală, nu vine nimeni… Duceţi-vă, oameni buni, acolo! În Găvana, la Big, unde e şi acoperit spaţiul, la fel, nu e nimeni, deşi vă asigur că vizavi, marfa stă pe trotuar cum au stat pepenii toată vara. Piaţa asta de sub liceul MIU, la fel, e goală, se poate veni şi aici! ” a explicat edilul, fiind ceva mai rezervat la ceea ce reprezintă, de fapt, punctul fierbinte al problemelor – spaţiile cu vad din Piaţa Ceair, de care producătorii direcţi nici nu se pot apropia pentru că, acolo, legea o fac speculanţii.
A venit, ce-i drept, şi o promisiune vagă din partea autorităţilor: “În pieţe, într-adevăr, e cum e, dar intrăm noi şi acolo (…). Îi stăpânim noi, uşor, uşor!”,  a declarat primarul. Despre când vom vedea primele măsuri şi în cât timp vom constata şi ceva rezultate, nimic! Până una-alta, adevărata problemă a producătorilor direcţi care n-au loc în spaţiile intens disputate a rămas în coadă de peşte.
Există însă deschidere pentru amenajarea unor noi astfel de micropieţe sau pieţe volante, în care vadul … şi-l vor face comercianţii.

Producătorii vor spaţii cu vad, nu micropieţe prin care nu calcă picior de cumpărător

După ce au sesizat de cîteva ori că discuţiile tind să se poarte pe lângă subiect, producătorii au pus punctual pe “I”.
“Cum vând acei comercianţi din centrul oraşului pielărie şi alte haine , aşa am vrea şi noi să venim cu marfa noastră, sâmbăta şi duminica, de exemplu, în zona asta, unde se poate face vânzare bună.  Eu sunt cunoscut ca producător agricol în Câmpulung şi aş vrea să mă fac cunoscut şi aici, iar asta poate fi o soluţie!”,  a cerut Cristinel Edu, producător de lugume.
“Analizăm şi rezolvăm!”, a fost răspunsul autorităţilor locale.
Şi au mai existat voci care să-i explice primarului că nu de micropieţe prin care nu trece nimeni au ei nevoie ci de spaţii cu vad.
“Aceste pieţe volante nu sunt decât nişte pieţe complementare pentru ce avem în Piteşti. Discuţii despre ceea ce înseamnă organizarea pieţelor au mai fost (...) Realitatea e că 50-60% dintre cei care se dau cu certificate producători sunt speculanţi. Nu în Găvana solicită spaţii aceşti producători, ci în zonele cu vad, în zonele în care se face promenadă, de exemplu. Vine omu’ la Piteşti să se plimbe, bea o cafea, mănâncă un mic şi poate vrea să plece acasă cu un borcan de miere, cu o smântână, cu o floare. În astfel de zone ar trebui să-şi desfacă marfa producătorii direcţi.  Nu vreau să vă contrazic dar am văzut şi eu ce e acolo, pe Craiovei, în aşa-zisa piaţă dintre cele două magazine, şi nu vreau să comentez.  Nu sunt numai producători direcţi….” a încercat Ştefan Livian, inspector în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Argeş, să-l convingă pe primar.

“Trebuie găsită altă formulă de eliberare a certificatelor de producător”

Producătorii au mai explicat autorităţilor judeţene şi locale că fără soluţii concrete nu vor putea supravieţui în războiul cu speculanţii.
”Ca să-i eliminaţi pe cei care ne fac concurenţă neloială trebuie găsită altă formulă de eliberare a certificatelor de producător. Dacă nu se rezolvă acest aspect, o parte dintre noi o să renunţe, pentru că nu se poate ca unii să fie cu sapa, alţii, cu mapa.  Nu se poate ca unul care primeşte certificat de producător pe 1000 de metri pătraţi să poată vinde în piaţă un an de zile. Se duce şi cumpără marfă la angro, o aduce în piaţă ocupând şi locul care s-ar cuveni unui producător direct. Aici se poate interveni, se poate face un control mai riguros…”, a mai adăugat Cristinel Edu.
Până la primele demersuri în acestă direcţie,  producătoilor direcţi li s-a comunicat că pe 5 octombrie începe Toamna Piteşteană la care sunt aşteptaţi cu toţii să-şi aducă marfa, că poate le mai trece năduful!  E adevărat că toată povestea nu ţine decât vreo două săptămâni şi că nici nu se pune problema ca intermediarilor să le fie cumva îngrădit accesul, dar s-ar dori ca manifestarea să mai calmeze un pic spiritele.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea