CRONICA UNUI EVENIMENT ÎN PREMIERĂ. TÂRGUL DE OFERTE EDUCAȚIONALE DE LA PITEȘTI
Marţi, 20 Mai 2025 10:11
Ziua Europei, 9 mai, a fost la Pitești Ziua Târgului de Oferte Educaționale, o premieră la nivel de municipiu și de județ, organizată de Centrul Erurope Direct Argeș, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, onorată la deschidere de oficialitățile locale, prin discursuri încurajatoare. Este vorba despre vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, domnul Adrian Dumitru Bughiu, și despre directoarea executivă a Direcției Cultură, Turism și Tineret, doamna Roxana Stoenescu. Se apropie startul admiterii în învățământul superior, prin urmare toți cei implicați – viitorii studenți, părinții și profesorii lor, pe de o parte, universitățile care au înțeles că, pentru a fi competitive, trebuie să se adapteze viitorului deja existent în prezent, pe de altă parte – au participat la această manifestare cu miză mare.
Elevi din peste 15 licee argeșene s-au reunit sub deviza ”Creativi și Conectați”, genericul acestui târg de oferte educaționale, cu reprezentanții a 8 universități de prestigiu din România: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești, Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București, Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea Româno-Americană din București; Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea Transilvania din Brașov.
A fost vorba despre o prezentare de standuri, în zona pietonală din fața Bibliotecii Județene Argeș, care a oferit o perspectivă de ansamblu asupra ofertei educaționale, urmată de conversațiile animate din Sala de Conferințe a instituției. Un bonus l-au constituit atelierele de modelare-simulare, cu prezentare de ochelari de realitate augmentată și realitate virtuală, desfășurate de Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. De asemenea, atelierele de lego, derulate de echipele de robotică ARRA, respectiv HIGH FIVE, cea din urmă calificată la un concurs de top din Olanda. Nu au lipsit concursul de întrebări premiate, la care au participat argeșeni de toate vârstele, doritori să-și testeze cunoștințele generale despre Uniunea Europeană. Amintirile, niciodată de prisos, au fost fixate, cu multe zâmbete, în Colțul Fotografiei Europene. Așa se face că, de la ora 10.00 până la ora 18.00, kilometrul zero al orașului a vibrat.
Remarcabile intervențiile reprezentanților universităților, întrebările directe ale liceenilor, atmosfera deschisă, care au făcut ca alegerea unei cariere - asociată, în principiu, cu o anume solemnitate, gravitate, indusă de conceptele de program de studiu, licență, masterat, doctorat, evaluare a traseului profesional – să rezoneze cu firescul vârstelor, cu nerăbdarea tinereții absolute.
Relevante pentru desfășurătorul manifestării au fost și expoziția #SuperchargedbyAI – sau #Suprastimulat de AI – un proiect modern de abordare a efectelor Inteligenței Artificiale asupra vieții online, cu evidente consecințe directe asupra tuturor palierelor personalității în formare. În egală măsură, a atras atenția dialogul la distanță, cu privire la parcursul admiterii, adaptării și integrării unui absolvent de liceu din România într-o universitate europeană, dialog purtat cu Ana Maria Constantin, voluntară a Centrului Europe Direct Argeș, în perioada 2022-2024, acum studentă la KdG University of Applied Computer Sciences and Arts din Belgia.
Se cuvine să fie acordat, în acest context, și un Premiu de Excelență, pentru organizarea perfectă a manifestării – perfecțiunea se traduce aici prin entuziasm, devoțiune, ritm de derulare fără sincope a activităților, astfel încât demersul să fie un succes real. Acest premiu merge, fără ezitare, către consilierele Centrului Europe Direct Argeș, doamnele Ionela Neț și Georgiana Ștefan Nicolescu, secondate de cei 30 de voluntari creativi și conectați la bătaia de inimă a lumii noi.
DENISA POPESCU