”Constructorii de la Porr dau o lecție de cum se construiește un tunel rutier între Curtea de Argeș și Tgveni”
Joi, 05 Iunie 2025 10:18
Dacă pe tronsonul 2 al Autostrăzii Sibiu Pitești (Boița-Cornetu) se lucrează cu viteza melcului sub bagheta turcilor de la Mapa-Cengiz, nu același lucru se poate spune despre austriecii de la Porr care se ocupă de tronsonul 4, Curtea de Argeș-Tigveni. Muncitorii lucrează non-stop și au toate șansele să finalizeze lucrările cu mult înainte de termenul prevăzut în contract.
”Am vizitat lotul 4 al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. Cei de la Porr dau o lecție de cum se construiește un tunel rutier: specialiști din vreo 14 țări lucrează nonstop și au șanse maxime să inaugureze cei aproape 10 kilometri dintre Curtea de Argeș și Tigveni în iulie 2026, cu mult înainte de termenul contractual, martie 2027, fără extensii de timp. Pe sensul spre Sibiu al tunelului, antreprenorul a ajuns la jumătate cu operațiunea de turnare a pereților-casetă, stratul final de beton care va fi văzut de șoferi.
Înaintând spre nord din acest punct, “călătorim în timp” și observăm fiecare etapă majoră, în ordinea inversă a punerii în operă: sub betonul final este membrana hidroizolantă, sub ea vine o alta de protecție (anti-rupere) și la final betonul torcretat fixat cu ancore aplicat direct pe terenul natural. Sâmbătă, când am ajuns noi, muncitorii legau armătura ultimei secțiuni de radier (fundația căii de rulare) rămasă pe această galerie, chiar în capătul de nord.
Pe margine, într-un loc am văzut un mănunchi de 6 furtunuri groase care vor proteja cablurile numeroaselor sisteme ce vor fi instalate. Tot acolo este ascunsă și conducta care evacuează apele pluviale. Și asta doar ce se vede grosier, sunt multe alte detalii care îți explică de ce e nevoie de mai bine de un an de la finalizarea excavației până la darea în trafic.
După ce cofrajul culisant cu ajutorul căruia se toarnă pereții-casetă ajunge în capătul dinspre Sibiu, este mutat pe sensul celălalt, spre Curtea de Argeș.
O muncă super-specializată, migăloasă și periculoasă, făcută secvențial și fără posibilitatea de a accelera. Deci mai este nevoie de răbdare până vara viitoare, sperăm nu mai târziu de luna iulie, ca să circulăm.
Așteptarea va merita fiindcă vom primi un tunel ultra-modern cu toate dotările pe care le vedem în Europa civilizată, de la iluminatul automat cu intensitate adaptată gradual care reduce efectul de orbire și până la sistemele de supraveghere, ventilație și stingere incendii.”, a transmis Pro Infrastructura.