Proces de o jumătate de milion de lei cu o primărie săracă din Argeș!
Joi, 05 Iunie 2025 10:18
# Uluitor, cine vrea să pună mâna pe bani!
Așa cum am scris și în urmă cu doar o lună, pe rolul Tribunalului Argeș a fost înregistrat, în luna ianuarie a acestui an, un dosar prin care se cere o sumă uriașă, de peste o jumătate de milion de lei Primăriei Buzoești: ”acțiune în daune contractuale - plata sumei de 548.960 lei reprezentând lucrări efectuate şi neachitate; acualizarea sumei de la data scadentă până la plata efectivă - rejudecare D. 5676/109/2019”. Așadar, cu actualizare cu tot, suma s-ar apropia de un total aproape de nesuportat pentru o unitate ce nu se poate mândri cu un buget prea mare!
Am aflat, sunând la instituția pârâtă, că e vorba de o sumă ce tot este rostogolită de prin anii 2011-2013, așa încât, cu actualizări, este mai repede vorba de un milion decât de o jumătate.
”Da, e vorba de un litigiu vechi, pentru care ne-am mai judecat. Este vorba de acțiunea aceea demarată, acum mulți ani, de domnul Nicolescu (Constantin Nicolescu, fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, n.r.). Inițial a fost altă firmă, care a cesionat așa-zisul drept de creanță. Nu ne îngrijorăm prea tare, nu au cum să câștige, e o aberație” – ne-a declarat atunci primarul localității, Ion Dulduruc.
Surpiză: e vorba de străvechea afacere ”Șanțul”!
Afacerea ”Șanțul”, în care actorii principali sunt romii din Costești, este, iată, departe de a se fi încheiat. Așa cum am mai scris și altădată, totul a pornit prin 2011, când Consiliul Județean Argeș, condus pe atunci de Constantin Nicolescu, a promovat un proiect de integrare socială și de creștere al gradului de ocupare pentru minorități. Romii trebuiau să sape câțiva kilometri de șanțuri. Aceștia însă nu au mai așteptat ordinele de începere pentru lucrări, ci s-au apucat de treabă, pe unde li s-a părut loc că ar trebui, chiar și pe drumurile naționale, unde nu aveau voie și nici CJ-ul nu avea jurisdicție. Au urmat facturi de zeci de miliarde, pentru care primăriile se luptă, iată, de ani, în instanțe, sau, mai rău, așa cum este cazul Primăriei Băbana, s-au trezit cu conturile blocate. Unele unități au ajuns, mai mult de gura romilor, la înțelegeri financiare cu aceștia. Mai pe românește, au plătit ca să scape de scandal și de instanțe. Cei care s-au încăpățânat să arate cu degetul spre lege, au avut, și au în continuare, de-a face cu tertipuri uluitoare inventate de sfătuitori ”bine intenționați” ai romilor. Cesiuni de drepturi litigioase, trecere a creanțelor de pe o firmă pe alta, executori judecătorești, tot tacâmul. Pe fir, în urma unor reclamații depuse, au intrat și câteva instituții ale statului, instituții cu atribuții de cercetare a eventualelor fapte și acte penale. Doar că, spune proverbul, până la Dumnezeu te mănâncă… procedurile.
Firma ce a inițiat procesul nu are activitate și nici angajați
Prin 2015-2016, ingineriile juridice scornite de romi, în caruselul ”pasării” unor facturi de la o firmă la alta și, ulterior, introducerea de cauze la instanțele de judecată pentru a lua bani pe acestea, au dus la dezechilibre majore în funcționarea Regiei Autonome Județene de Drumuri Argeș. La un moment dat, Regia a avut conturile blocate, neputând angaja lucrări, neputând face plăți către furnizori. Dealtfel, o sumă uriașă, de circa 12 miliarde de lei vechi, a rămas blocată la CEC datorită constituirii de garanții. Între timp, furnizorii se uitau lung după banii blocați, bani pe care, însă, romii din Costești i-au vânat mai abitir decât oricine.
Și în cazul de față e vorba de un litigiu privind achiziţiile publice, litigiu neguros, care cuprinde un contract de cesiune de creanță pentru lucrări care s-au efectuat în anul 2011. Greu de crezut, dar adevărat!
Firma cere, deci, de la Primăria Buzoești, peste o jumătate de milion de lei, plus dobânzi și penalități de acum mulți ani. Asta înseamnă că suma totală solicitată se apropie binișor de un milion de lei. Firma este înființată în 2013, are sediul în Mărăcineni și este inactivă din 2018. De asemenea, mai trebuie specificat faptul că nu are nici un angajat.
Judecătorii Tribunalului au decis! Fără bani!
În a doua jumătate a lunii mai, judecătorii Tribunalului au decis:
”Tip soluție: Respinge cererea
Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei şi respinge cererea de chemare în judecată ca fiind formulată de a o persoană fără calitate procesuală activă. Având în vedere încheierea din 12.12.2019, pronunţată în dosarul nr. 5676/109/2019/a1, prin care reclamantei i-a fost eşalonată taxa de timbru de 9094,6 lei, dispune darea în debit a reclamantei pentru restul de taxă de timbru neachitată în cuantum de 5454,6 lei. Obligă reclamanta să achite pârâtelor suma de 3500 lei, reprezentând cheltuieli de judecată constând în onorariul apărătorului ales în primul ciclu procesual şi în rejudecare. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare; cererea de apel se depune la Tribunalul Argeş. Pronunţată la 22.05.2025, soluţia fiind pusă la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei.
Document: 172/2025 22.05.2025”
Așadar fără bani de luat. Din contra, cu bani de dat. Mai este cale de o instanță până la o hotărâre definitivă, iar experiența proceselor asemănătoare ne indică faptul că se va recurge și la această cale de atac.