Aida Enache, directorul Casei de Pensii Argeș: ”Tot aud că sunt mulți bugetari. Unde sunt mulți bugetari? Noi mereu am lucrat în deficit!”

Săptămâna trecută am stat de vorbă cu doamna Aida Enache, directorul Casei de Pensii Argeș. Instituția pe care o conduce se adresează unui număr impresionant de cetățeni, astfel că activitatea curentă este foarte provocatoare. Legea Pensiilor care a fost adoptată în 2023 pare că a echilibrat presiunile din sistem, dar Casa de Pensii rămâne în prima linie când vine vorba de muncă în sprijinul beneficiarilor. Și un aspect pe care l-am aflat în urma interviului, angajații Casei de Pensii Argeș fac față cu greu volumului de sarcini, deoarece sunt mult mai puțini decât ar fi nevoie.

În septembrie 2023 a fost adoptată Legea Pensiilor, în urma căreia toate pensiile din România au fost recalculate. La vremea aceea, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spunea că legea le va face dreptate seniorilor și, deși au existat și nemulțumiri, Bucura a avut dreptate.

Directorul Casei de Pensii Argeș, Aida Enache, ne-a spus părerea despre legislația în vigoare și ne-a explicat care sunt cele mai importante provocări ale instituției pe care o coordonează cu mână de fier.

# Care este stagiul minim de cotizare care poate permite pensionarea unei persoane?

- Stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Pentru o astfel de vechime, beneficiarul va primi pensia minimă socială în valoare de 1281 lei.

# De ce o persoană care beneficiază de pensie pe caz de boală primește o pensie mai mică decât o persoană care se pensionează la limită de vârstă?

- Pensia de invaliditate, care se acordă persoanelor care nu mai sunt capabile să lucreze din cauza unei boli, este mai mică decât pensia pentru limita de vârstă, deoarece istoriul de cotizare la sistemul de pensii este afectat de retragerea din activitate. Și trebuie să luăm în considerare că întotdeauna pensia este mai mică decât salariul, și deci o persoană care primește pensie de invaliditate a avut și veniturile afectate.

# Cum catalogați noua lege a pensiilor 360/2023?

- Noua lege a pensiilor este cea mai echilibrată. Are la bază principiul contributiv, este bine gândită și aduce un mare echilibru în sistem. În trecut, modificările punctuale pe anumite tipuri de categorii profesionale au dus la decalaje mari între pensionari.

# Ce le spuneți persoanelor care sunt nemulțumite de felul în care li s-au recalculat pensiile?

- Să știți că nu am întâlnit multe persoane care să fie nemulțumite. Este foarte important faptul că la recalcularea din 2023, în plată s-a păstrat cuantumul pensiei, ceea ce este un mare avantaj. Practic nicio pensie nu a scăzut. Și repet că este o lege foarte echitabilă, unde contributivitatea e la loc de cinste.

# Care este cel mai dificil aspect în activitatea dvs. la Casa de Pensii Argeș?

- Cel mai dificil este volumul mare de lucrări. Suntem o mână de salariați. Primim foarte multe solicitări, o singură persoană poate depune până la patru solicitări. Mai avem nevoie de angajți, chiar dublul numărului care suntem acum. Casele de Pensii, nu numai la noi, au nevoie de noi angajați. Tot aud că sunt mulți bugetari. Unde sunt mulți bugetari? Noi mereu am lucrat în deficit. Și probleme de acest gen sunt și la alte case de pensii din țară. O provocare este de asemenea și complexitatea lucrărilor. Una este să studiezi istoricul unei persoane care a lucrat toată viața într-un singur loc și alta este în cazul unei persoane care a avut mai multe locuri de muncă, mai multe sporuri pentru că trebuie să lucrezi pe mai multe legi. Și atunci revin și spun că suntem puțini angajați.

În 2008 am disponibilizat 10 persoane, în afară de pensionări. Apoi ni s-au blocat posturile. Și de atunci lucrăm foarte puțini în contextul unui volum de muncă uriaș.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea