Cheltuielile de dezvoltare ale Piteştiului n-au ajuns nici măcar la jumătatea nivelului programat pentru acest an

# Cine e vinovat de nerealizarea investiţiilor promise de municipalitate? # Promisiuni de campanie electorală expirate. Pe linie de dezvoltare, investiţiile care ar fi trebuit realizate  în Piteşti până la 30 septembrie 2012 au fost finalizate doar în proporţie 55,83% . Dacă ne raportăm la întregul an însă, situaţia este si mai îngrijorătoare. Din lipsă de timp si de strategie, nu prea sunt șanse ca până la sfârşitul lui 2012 să se mai schimbe radical lucrurile. Până una-alta, s-a spulberat şi iluzia că cele peste 100 de locuinţe sociale promise de autorităţile locale în tronsonul A din blocul G1-Războieni s-ar fi putut transforma, anul acesta, în realitate
La sfârşitul săptămânii trecute a fost supus votului consilierilor locali raportul privind aprobarea execuţiei bugetului municipiului  Piteşti de la finele celui de-al treilea semestru al acestui an.  Pe scurt, pentru primele trei semestre ale anului 2012, în bugetul municipiului Piteşti  s-au prevăzut cheltuieli  totale în sumă de 242.699 mii lei,  cheltuieli care, potrivit repartizării, ar fi trebuit realizate până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an. Numai că, la data amintită, din acest nivel prevăzut se cheltuiseră doar 198.365 mii lei. 
Cheltuielile secţiunii de dezvoltare trag cel mai mult în jos execuţia bugetului local al municipiului Piteşti. Dintr-un nivel planificat de 71.697 mii lei, s-au realizat cheltuieli totale de 40.029 mii lei. Asta înseamnă un procent de doar  55,83% din ceea ce trebuia bifat până la finele semestrului trei. Tradus altfel, până la 30 septembrie, municipalitatea a dispus de o sumă consistentă  pentru dezvoltare, sumă pe care n-a cheltuit-o decât pe jumătate.  În ritmul actual al investiţiilor în dezvoltare, la sfârşitul anului nu vom vedea atins nici măcar  procentul la care s-a încheiat semestrul trei.

A cui e vina?

Consilierul local Mariean Neacşu susţine că, deşi ar trebui să se cunoască exact cine se face vinovat de nerealizarea acestor investiţii,  vina nu este imputată nimănui şi că se trece mult prea uşor cu vederea peste toate aceste detalii.
“În Consiliul Local Piteşti nu  ştim nicioadată care este graficul privind realizarea acestor investiţii, defalcat pe perioade, ca să ne putem da seama cine-şi respectă obligaţiile şi cine nu.” , a declarat, pentru Atitudine în Argeş, consilierul local Mariean Neacşu, ale cărui amendamente la proiectul de hotărâre privind execuţia bugetului local n-au reuşit  să treacă de majoritatea USL-istă din Consiliul Local Piteşti.
Directorul executiv al  Primăriei Piteşti, Mariana Boncea,   sugerează că n-ar fi vorba de incapacitatea municipalităţii de a cheltui  eficient  sumele din bugetul local, ci…de economii şi întârzieri:  “ Utilizarea  parţială a fondurilor  care au fost prevăzute pentru această perioadă a avut mai multe cauze. Una dintre ele se referă la faptul că pentru o parte din obiectivele de investiţii, valorile rezultate în urma derulării procedurilor de licitaţie au fost sub nivelul  celor estimate şi prevăzute în lista de investiţii si, prin urmare, s-au înregistrat economii faţă de prevederile bugetare. Pentru o altă parte din obiectivele de investiţii, lucrările vor fi finalizate şi decontate până la finele anului 2012, întârzierea fiind determinată de timpii  mari implicaţi de derularea procedurilor de achiziţiţie, cu efect în începerea lucrărilor mai târziu decât la data planificată.”
Referitor la gradul de realizare de numai 45,42% a bugetului prevăzut  pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare,  Mariana Boncea a explicat că de vină ar fi faptul că atribuirea lucrărilor a fost întârziată  de necesitatea soluţionării unor contestaţii  depuse de către ofertanţi.
Numai că, aşa cum spun consilierii locali care au votat împotriva acestui proiect de hotărâre,  nerealizările nu se referă doar la aceste capitole la care autorităţile locale au oferit justificări.

Blocul G1, o himeră printre rectificări bugetare

Un exemplu de proastă gestionare a sumelor din bugetul local este tronsonul A al blocului G1- Războieni, cumpărat anul trecut  de către municipalitate de la de la de la omul de afaceri Gheorghe Văsâi,  în vederea transformării lui într-un bloc cu apartamente şi garsoniere pentru cazurile sociale din Piteşti, prin reamenajarea celor cinci niveluri existente şi mansardarea clădirii. În esenţă, o promisiune de 142 de locuinţe sociale.
Mariean Neacşu arăta, încă de la jumătatea acestui an, că investiţia a pornit cu stângul la drum: “În 2011 nu s-a realizat nimic la acest proiect de investiţii. Venim în anul 2012 şi alocăm în continuare 3,7 milioane, care adunate cu celelalte 400 de mii fac 4,1 milioane şi mai venim cu o rectificare bugetară, pentru că nu s-au realizat lucrările, pentru că nu am făcut nimic din acest proiect de investiţii. “

Bomboana de pe colivă

Luna aceasta, proiectului social i-a fost pusă cruce. În  raportul privind execuţia bugetului municipiului Piteşti pe anul 2012 se arată că, din motive tehnice, o parte din obiectivele de investiţii nu vor mai fi realizate. ”La obiectivul reabilitare si modernizare bloc G1 – tronson A-cartier Răboieni  este posibilă  diminuarea prevederii cu suma de  1600 mii lei, motivat de faptul că a fost necesară devierea conductorilor electrici care s-au aflat pe amplasamentul construcţiei  şi realizarea lucrărilor de demolare şi dezafectare a spaţiului existent, lucrări a căror realizare a necesitat o perioadă lungă de timp, ceea ce a condus la decalarea termenului de execuţie al constructorului”, se arată în document. Şi iată cum proiectul a rămas doar pe  hârtie.
“S-a renunţat întrucât costurile depăşiseră  nivelul estimat cu  10 milioane de lei” a explicat viceprimarul Cornel Ionică, combătut de colegul consilier.
”Deşi în campania electorală  de la alegerile locale ne-am angajat că vom face locuinţe sociale,  acum se renunţă la o investiţie din cauze  cel puţin puerile. Eu nu cred că timp de 8 luni nu se putea realiza o deviere a  reţelelor  electrice”, explică Marian Neacşu,  precizând că nu era cazul să se renunţe la această invstiţie.
Vom reveni.
***
”Cheltuielile de capital s-au realizat în proporţie de 64%, raportat la nivelul planificat pentru primele 9 luni ale anului. Dacă ne raportăm la cheltuielile planificate pe întregul an, aprobate în bugetul local pe 2012, rezultă un procent de realizare de doar 53%. La proiectele cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, la o valoare de 37.500.000 lei aprobată pentru 2012, s-au realizat investiţii de doar 14.521.000, ceea ce reprezintă un procent mai mic de 39%. Capitalul de investiţii din bugetul municipiului Piteşti este tratat atât de către primar, cât şi de către consilierii locali ai USL, ca o problemă minoră, deşi pentru comunitate este o problemă majoră!”,  a declarat Mariean Neacşu, consilier local (PP-DD)
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea