Consilierul local Mariean Neacşu afirmă că în Consiliul Local Piteşti deciziile se iau în dezinteresul piteştenilor­

# Mariean Neacșu: “Se sacrifică locuinţele sociale şi reţeaua de termoficare în favoarea fântânilor publice”  # Blocul G1, abia la viitoarele alegeri locale. Consilierul local PP-DD arată cu degetul spre execuţia bugetară, explicând că municipalitatea nu a întreprins nimic pentru diminuarea pierderilor de agent termic pe reţeaua de termoficare a Piteştiului şi nici resurse pentru realizarea de locuinţe sociale n-a mai avut, dar că a găsit soluţii pentru consumul de apă la fântânile publice precum şi pentru alte cheltuieli mai puţin stringente pentru populaţie.
Din analiza execuţiei bugetului local pe primele 9 luni ale acestui an rezultă că, în ceea ce priveşte cheltuielile de capital, acestea s-au realizat în proporţie de 64%, însă dacă ne raportăm la cheltuielile planificate pe întregul an, aprobate în bugetul local pe 2012, rezultă un procent de realizare de doar 53%.
“La proiectele cu finanţare din fonduri europene nerambursabile, la o valoare de 37,5 milioane lei aprobată pentru 2012, s-au realizat investiţii de doar 14,5 milioane lei, ceea ce reprezintă un procent mai mic de 39%. Capitalul de investiţii din bugetul municipiului Piteşti este tratat atât de către primar, cât şi de către consilierii locali ai USL, ca o problemă minoră, deşi pentru comunitate este o problemă majoră!”,   declara, săptămâna trecută, pentru Atitudine în Argeş, consilierul local  Mariean Neacşu,  care revine acum cu o serie de declaraţii legate de ineficienţa  gestionării bugetului local.
„La începutul anului, primarul îşi cerea anticipat scuze  faţă de piteşteni pentru disconfortul pe care îl vor crea  investiţiile majore ce urmează a fi realizate la Piteşti. A trecut un an şi, cu excepţia parcului Lunca Argeşului, nici o altă investiţie majoră cu finanţare europeană nerambursabilă  n-a început la Piteşti “, declară consilierul local care se arată surprins de faptul că în proiectul de hotărâre supus dezbaterii în ultima şedinţă de consiliu local s-a venit cu o suplimentare a  cheltuielilor de funcţionare prin diminuarea cheltuielor sectorului de dezvoltare. “Se măresc cheltuielile pe consum şi se reduc cheltuielile de dezvoltare. În acest fel înţelege Primăria Piteşti să dezvolte investiţiile.”
O altă analiză a execuţiei bugetului local arată că, pentru primele trei semestre ale anului 2012, în bugetul municipiului Piteşti s-au prevăzut cheltuieli totale în sumă de peste 242 milioane le lei, cheltuieli care, potrivit repartizării, ar fi trebuit realizate până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an. La data respectivă însă, din acest nivel prevăzut se cheltuiseră doar puţin peste 198 de milioane lei.
Cheltuielile secţiunii de dezvoltare influenţează cel mai rău execuţia bugetului local al municipiului Piteşti. Dintr-un nivel planificat de 71 milioane lei, s-au realizat cheltuieli totale de 40 de milioane. Pe scurt, investiţiile care ar fi trebuit realizate în Piteşti până la 30 septembrie 2012 au fost finalizate doar în proporţie 55,83% , iar dacă ne raportăm la întregul an, situaţia este şi mai gravă.

“Blocul G1, abia la viitoarele alegeri locale”

Marian Neacşu spune că n-ar fi trebuit în niciun caz să se renunţe la mult promisa investiţie în locuinţe sociale de la blocul G1 Războieni.
“La secţiunea de funcţionare  (consum), bugetul se suplimentează cu 249 de milioane lei  reprezentând cheltuielile pentru plata consumului de apă la fântânile publice, decontarea serviciilor de pază în cimitire, decontarea serviciilor de parcare, cheltuielile la stadionul Nicolae Dobrin pentru amenajarea pistei de atletism - o lucrare nefinalizată de 4 ani – etc,  dar se diminuează  cu 1,6  milioane lei cheltuielile de investiţii la obiectivul <<Realizare şi modernizare tronson blocG1- Războieni>>, unde trebuiau amenajate peste 177 de locuinţe sociale pentru care există cereri neonorate încă din 2005. Iată că se renunţă la realizarea acestui tronson de bloc pe motiv că au fost necesare  anumite lucrări de demolare şi dezafectare, care, cred eu, se puteau realiza în decurs de 8 luni… cred că lucrările  pe acest tronson vor mai începe abia la viitoarele alegeri locale, din 2016 “, explică Mariean Neacşu.
Consilierul PP-DD  mai declară că nu s-a ţinut cu adevărat cont de investiţiile stringente de care avea nevoie Piteştiul. 
“Nu s-a întreprins nimic din partea consilierilor USL (cei care au majoritatea  decisivă în Consiliul Local şi care decid soarta piteştenilor) pentru diminuarea pierderilor de agent termic pe reţeaua de transport şi distribuţie… pierderi care se cifrează la 22-24% din volum.  În mod nejustificat, lucrarea <<Realizare şi modernizare reţea distribuţie energie termică>>, la CT 610,  în valoare de 355 mii lei, a fost scoasă din programul de investiţii, pe motiv că nu sunt fonduri. Un lucru inexact!”, spune consilierul.

“Preţul gicacaloriei va creşte după campania electorală”

Mariean Neacşu are previziuni sumbre vizavi de consecinţele pe care le va avea nerealizarea investiţiilor în  reţeaua de termoficare.
“În mod cert, preţul gicacaloriei va creşte după campania electorală din această toamnă. Îmi pare rău de locuitorii municipiului Piteşti, dar îşi merită soarta pentru ceea ce au votat. Iată respectul pe care îl arată piteştenilor consilierii USL cărora le-au dat votul.
La ora actuală, preţul energiei termice (producere, transport şi distribuţie) avizat de ANRSC este de 234,13 lei/Gcal - la centralele de cvartal, de 277, 47 lei/Gcal - la centralele termice de zonă şi de 355,35 lei/Gcal - la Cet Găvana. Rezultă o medie  de 308,48 lei/Gcal . Preţul de facturare însă este de 245 lei/Gcal, diferenţa fiind suportată de Primărie.
În mai multe rânduri, conducerea Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş a arătat că  cel puţin investiţiile în centralele ce cartier ar trebui să se vadă cumva şi în buzunarele consumatorilor, argumentând că măcar darea în folosinţă a celor peste 30 de astfel de centrale la nivelul Piteştiului ar trebui să determine autorităţile locale să mai reducă nivelul tarifelor. Lucru imposibil, dacă ne luăm după  declaraţiile  reprezentanţilor Termo Calor Confort, care la rândul lor argumentează că transformarea punctelor termice în centrale de cartier şi-a făcut deja simţit efectul şi că, fără demararea acestui proiect, preţul energiei  termice furnizate  consumatorilor din Piteşti ar fi fost cu cel puţin cu 15% mai mare decât la ora actuală.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea