Mircea Drăghici, ajutat de ADR să-şi înceapă campania electorală mai devreme

# Cercetat de DNA pentru complicitate la fapte penale cu fonduri europene, Drăghici intră, tot cu fonduri europene, în lupta pentru un nou mandat de parlamentar. Autorităţile judeţene  ar vrea o îmbunătăţire a procentului de accesare a fondurilor europene la nivel de judeţ, dar nu prea au cu cine să defileze… aşa că l-au invitat pe deputatul Mircea Drăghici, proaspăt candidat USL la un nou mandat de parlamentar, să povestească frumos despre beneficiile finanţărilor de care primăriile nu ştiu să profite. O alegere inspirată din partea Consiliului Judeţean Argeş şi a ADR Sud Muntenia, mai ales că deputatul “iubeşte” fondurile europene şi, totodată, un minunat prilej de campanie electorală pentru parlamentarul de Argeş,  învinuit de DNA pentru complicitate la săvârşirea de fapte penale în dosarul în care şeful Consiliului Judeţean Arges, Constantin Nicolescu,  e  cercetat pentru reabilitarea,  tot cu fonduri europene, a patru unităţi şcolare.
Nu mai devreme de anul trecut,  deputatul Mircea Drăghici  era chemat pentru audieri la sediul Serviciului Teritorial DNA Piteşti,  ca învinuit în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, apărea ca inculpat  pentru fapte de corupţie. Ancheta DNA viza mai multe primării din judeţul Argeş care viraseră sume de bani pentru consultanţă la proiecte cu fonduri europene,  iar atenţia se îndrepta şi către firma (una de consultanţă pe ce altceva decât  pe fonduri europene!) a deputatului PSD Mircea Drăghici, pasionat şi în afaceri, nu doar în discursuri, de astfel de finanţări.
Şi nu de puţine ori numele deputatului de Argeş a fost legat de firma de consultanţă SC European Project Consulting SRL, firmă de care  Mircea Drăghici se dezice declarativ. Numai că pentru CJ Argeş şi ADR Sud Muntenia, aceste “coincidenţe” sunt doar detalii care n-or să strice acum, la început de campanie electorală, strategia cu şanse de reuşită a candidatului USL la un nou fotoliu de parlamentar.

Precampania lui  Mircea Drăghici, înfrumuseţată cu fonduri europene

Pentru a găsi soluţii de implementare a proiectelor  finanţate din fonduri europene, Instituţia Prefectului a organizat în septembrie o întâlnire  a primarilor care ar avea nevoie de  proiecte în cadrul PNDR, pe de o parte şi Direcţia Regională de la Târgovişte a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, pe de altă parte. Problemele identificate sunt multiple, de la  abramburirea documentaţiei necesare care se depune la Târgovişte, până la plata TVA pentru aceste proiecte, motive pentru care autorităţile judeţene au ajuns la concluzia că edilii trebuie împinşi un pic de la spate. Aşa că, aceeaşi înstituţie, împreună cu CJ Argeş, a organizat pe 6 noiembrie o întâlnire a conducerii ADR Sud Muntenia cu primarii din Argeş beneficiari ai unor proiecte derulate pe POR – REGIO.
Şi pentru că bătea la uşă campania electorală, la eveniment a fost invitat şi deputatul Mircea Drăghici, consilier onorific al Primului Ministru, Victor Ponta. Parlamentarul a descins la intâlnire, printre altele, ca să le povestească primarilor câte ceva despre optimista strategie a Guvernului privind creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi despre ce-ar avea de pierdut dacă stau cu mâinile-n sân.
“Gradul de absorbţie a fondurilor europene nu ne face cinste. România urmează să plătească 1,3 miliarde de euro către FMI, ca urmare a împrumu-tului acordat în timpul guvernelor Boc, iar anul viitor vom avea de achitat o altă tranşă din acest împrumut. Singura modalitate  prin care putem contrabalansa din punct de vedere economic aceste plăţi, ar fi fondurile euro-pene!”, a explicat mobilizator parlamentarul de Argeş, ca să-i trezească din letargie pe primarii leneşi la acest capitol. Numai că, per ansamblu,  întâlnirea s-a transformat într-una de felicitare reciprocă a participanţilor pentru partea pitorească a accesării acestor fonduri.
Pe scurt, latura  îmbucurătoare a statisticilor legate de absorbţia  banilor  europeni arată că în Argeş, prin POR au apărut  42 de proiecte în valoare totală de  peste 554 milioane lei, pe patru axe. Pe axa prioritară 1, “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere”, au fost finanţate 15 proiecte în valoare de  peste 189 milioane lei (Primăriile Piteşti - 6, Curtea de Argeş - 3, Costeşti - 2, Mioveni - 4). Pe axa prioritară 2, „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, au fost finanţate patru proiecte în valoare de 146,6 milioane lei (Primaria Topoloveni şi Consiliul Judeţean Argeş - 3 drumuri), pe axa prioritară 3, „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, au fost finanţate 19 proiecte în valoare de 68,7 milioane lei (Primăriile Mioveni, Lereşti - 3, Râca, Albeştii de Argeş, Câmpulung - 3, Dârmăneşti, Cocu, Corbeni, Budeasa, Muşăteşti, Bârla - 2, Şcoa la Specială Valea Mare-Ştefăneşti şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş - 2) în timp ce pe axa pri-oritară 5, “Dezvoltarea şi promovarea turismului”, au fost finanţate 4 proiecte în valoare de 149,4 milioane lei (Primăriile Topoloveni - 2, Câmpulung, Arefu - 1).

“Dacă nu se rezolvă aceste probleme, contractul se poate rezilia“

Aspectele  legate  de neabsorbţia acestor fonduri în mult mai multe localităţi (din motive ce ţin mai ales de nepriceperea edililor locali de a profita de oportunităţile ce li se oferă pe tavă)  au fost dezvoltate  şi dezbătute doar timid în cadrul aceleiaşi întâlniri,  amintindu-se  totuşi că ar fi ceva probleme la acest capitol.
„Important  este să intrăm în graficul de derulare a proiectelor pentru că există o hotărâre a Consiliului Regional de Dezvoltare, prin care, dacă până la data de 3 decembrie nu se rezolvă aceste probleme, contractul se poate rezilia“, a punctat directorul ADR, Liviu Gabriel Muşat, care a venit  şi cu o veste bună, aceea că proiectele pentru reabilitarea celor 3 şcoli de la Miceşti şi a altor două de la Bas cov au mari şanse să  primească finanţare în viitorul apropiat.

Despre nerealitări… nimic mai mult, despre  preocupări, ….cât cuprinde

La capitolul intenţii, cine putea fi mai potrivit să le prezinte în precampanie, decât un candidat USL la un nou fotoliu de parlamentar. Cu trei zile înainte de startul bătăliei electorale, deputatul Mircea Drăghici a simţit nevoia să pledeze pentru necesitatea formării profesionale a funcţionarilor publici.
„Eu am pregătit personal un pachet legislativ în apărarea funcţionarului public…. “, a punctat entuziast, printre altele, deputatul de Curtea de Argeş care susţine necesitatea motivării funcționarilor publici și experților din domeniul afacerilor europene, la nivel național sau local.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea