Lucrările la reţelele edilitate, haos pe domeniul public

# Iată de ce e nevoie de reguli mai stricte privind execuţia urmărirea şi recepţia lucrărilor edilitar-gospodăreşti! În timpul lucrărilor de înlocuire a branşamentelor de gaze pe strada Râurilor, SC ROCIP SRL Piteşti a reuşit performanţa ca, în decurs de două săptămâni, să rupă de şase ori branşamentele de apă potabilă din perimetrul şantierului. Una dintre cauze este legată de faptul că firma s-a apucat de treabă fără să dispună de un plan de situaţie privind reţelele subterane din zonă. Din păcate, situaţia nu  este una singulară la nivel de municipiu.
Ne-am obişnuit deja să constatăm că la nici câteva luni de la încheierea unor lucrări edilitate, asfaltul proaspăt turnat e ciopârţit de noi lucrări pe care nicio minte luminată n-a reuşit să le prevadă la momentul oportun. Din punct de vedere legal, executanţii de lucrări îşi pot începe treaba numai după obţinerea aprobării administratorului drumului public şi trebuie să execute repararea părților componente ale drumului afectate de lucrări, înlăturând orice degradare apărută pe durata termenului de garanţie. Mai mult, la terminarea lucrărilor trebuie să încheie un proces verbal cu reprezentanţii administratorului drumului, document în care se va consemna realizarea integrală a tuturor lucrărilor prevăzute în documentaţia tehnică. Numai că teoria e una, iar practica, alta.
”Pe domeniul public al municipiului Pitești au fost situaţii când, după finalizarea lucrărilor edilitare subterane pe o stradă, la interval de două-trei luni au apărut alţi executanţi care au spart din nou strada. Nu intră in discuţie lucrările de intervenţii pentru remedierea avariilor. Astfel, după executerea lucrărilor de apă-canal, la interval de două-trei luni au aparut cei de la reţelele de gaze, telefonie etc. care au spart din nou strada, drumul public, ducând la un disconfort pentru cetăţenii oraşului. Cei care execută aceste lucrări nu au obţinut avizele necesare de la administratorii de reţele”, declară consilierul local Mariean Neacşu (foto).
Exemplul concret pe care îl dă consilierul se referă la lucrările de înlocuire a branşamentelor de gaze pe strada Râurilor, lucrări executate după urehe de S.C. ROCIP SRL Piteşti în cursul lunii octombrie.
“Din cauza executării necorespunzatoare a lucrărilor de săpătură (nu dispuneau de un plan de situaţie privind reţelele subterane din zonă şi nici aprobarea scrisă din partea Primăriei Piteşti) societatea respectivă a reuşit performanţa ca, în decurs de două  săptămâni, să rupă de şase ori branşamentele de apă potabilă si să vitregească  de aceste utilităţi Școala nr 5. Să ne gândim că peste 300 de elevi nu au putut sa folosească grupurile sanitare pe durata avariilor. Precizez că evenimentul produs de către SC ROCIP SRL nu este singular pe domeniul public al municipiului Piteşti”, explică Mariean Neacşu care va propune Consiliului Local ca Direcţia tehnică şi de investiţii din cadrul Primăriei Piteşti să întocmească, sub coordonarea unuia dintre viceprimari, un “regulament privind avizarea, executarea, urmărirea şi recepţionarea calitativă a lucrărilor edilitar- gospodăreşti (în carosabil,  pe trotuare şi drumuri de pământ),  pe domeniul public al municipiului Piteşti”.  Este vorba despre o soluţie care vine în ideea evitării unor situaţii de genul celor de care se face vinovat ROCIP.
“Acest regulament va fi întocmit până la data de 15 februarie 2013, urmând a fi supus aprobării Consiliului Local  Piteşti până la data de 15 martie 2013.”, spune consilierul PP-DD.
Vom reveni!
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea