Hidroelectrica urmează să intre în faliment?

# Cătălin Bulf (foto): „Mi-l amintesc pe Iulian Iancu, propunerea USL pentru Ministerul Energiei, ca fiind inventatorul contractelor cu „băieţii deştepţi” # Cine este salvatorul numit la Hidroelectrica? Remus Borza, avocat specializat în insolvenţă, fost coleg de facultate cu premierul Victor Ponta. Cătălin Bulf, la conferinţa de presă de la PNŢCD, a atras atenţia asupra unei noi probleme care ne-ar putea afecta în viitorul apropiat. Hidroelectrica urmează să intre în faliment: „Sunt deosebit de circumspect în ceea ce priveşte formarea noului guvern, şi mă refer în mod deosebit la o persoană, Iulian Iancu, căruia se pare că i se creează un nou minister, Ministerul Energiei. Vreau să atrag atenţia public faptul că dânsul a fost ministru secretar de stat între anii 2000-2004, în Guvernul Năstase, şi a lucrat foarte bine cu Dan Ioan Popescu. Eu mi-l amintesc pe Iulian Iancu ca fiind inventatorul contractelor cu „băieţii deştepţi”. Acest domn mai are un merit. A construit proiectul Hidroelectrica, aşa cum este astăzi, pe care apoi l-a criticat. Care este pericolul pe care îl văd astăzi? Pericolul se numeşte  Hidroelectrica. Hidroelectrica este acum într-un program de reorganizare judiciară, introdusă în luna iunie, anul acesta. Este puţin probabil ca în următorii 3 ani Hidroelectrica să facă faţă datoriilor de 1,2 miliarde de euro. Urmează deci intrarea în faliment. Acest lucru înseamnă vânzarea pe bucăţi a activelor. Nu ştiu cine sunt beneficiarii, dar ar trebui urmărit acest fenomen”. Acesta a mai spus că pentru a se putea plăti datoriile de la Hidroelectrica, ar trebui un plan de reorganizare, iar prima mutare ar fi scumpirea curentului electric către populaţie. După nouă ani de căpuşeală este foarte greu să achiţi datorii de 1,2 miliarde euro, în numai trei ani.

Cine este Iulian Iancu

Iulian Iancu nu a ajuns ministrul Economiei în guvernul Ponta I, deşi toate cărţile erau făcute pentru ca deputatul de Bacău să preia acest portofoliu. Lupta lui Iancu pentru a prelua manatul de ministru a fost aprigă, el fiind vârful de lance al PSD în opoziţia faţă de măsurile economice din domeniul energiei pe care guvernele Boc şi Ungureanu le-a luat. Iancu a devenit în scurt timp o vedetă televizată, omul care explică la tablă cum va creşte preţul energiei. Ne întrebăm oare de unde această pasiune a deputatului pentru energie şi gaza naturale? Răspunsul este banal: familia sa face afaceri profitabile de ani de zile în sectorul energetic, de la livrarea de echipamente pentru instalaţii, până la distribuţia de gaze. Totul a început în timpul guvernului Năstase, deputatul Iancu fiind atunci director al companiei de stat Distrigaz Nord Mediaş, apoi preşedinte al autorităţii de reglemenatare în domeniul gazelor naturale, pentru ca în final să fie propulsat direct secretar de stat, responsabil cu domeniul energetic. Pentru afaceri deputatul Iancu a testat încrederea soţiei şi socrei, care au fost asociate în afaceri profitabile în domeniul energetic.  Soacra deputatului a fost acţionar în cadrul firmei Schuck Pipeline Romania Mediaş care a executat, vreme de cel puţin trei ani, lucrări de zeci de miliarde pentru companiile de stat din domeniul gazului metan -Transgaz şi Distrigaz. Soţiei sale, deputatul i-a oferit o misiune mai complicată, aceea de a se asocia cu un fost coleg de facultate în diverse firme, apoi, colegul de facultate a semnat contracte bănoase cu Distrigaz, în anul 2004 firmele în care familia Iancu avea interese erau distribuitorii de gaze naturale în oraşele Salonta şi Oradea. În final, după zece ani de muncă în folosul cetăţenilor, Iancu se poate lăuda cu o avere impresionantă, ceea ce-l nemulţumeşte însă este că nu a reuşit să-şi promoveze consiliera în funcţia de preşedinte a autorităţii de reglementare în domeniul energiei, aşa că aceasta a rămas să se ocupe la Camera Deputaţilor de proiectul alimentării cu energie din panouri solare a Palatului Parlamentului, frumos ce-i drept dar total neproductiv (sursa Realitatea TV – Dosar de candidat).

Cu ce propunere a venit Iulian Iancu? Limitarea profitului băieţilor deştepţi la 8%

În perioada premergătoare căderii guvernului Ungureanu, deputatul psd-ist Iulian Iancu a devenit cel mai aprig luptător împotriva „băieţilor deştepţi”. În locul rezilierii contractelor şi condamnării penale a tuturor participanţilor la această operaţiune, deputatul Iancu propune „limitarea profitului băieţilor deştepţi” din revânzarea energiei, la 8%. Plafonul lui Iancu nu rezolvă nimic. Energia ieftină oricum se va scurge din România, şi se va întoarce cu un . Nici în plan intern, nu se va rezolva absolut nimic. Tot ce vor trebui să facă „băieţii deştepţi” este să exporte energia către o companie europeană controlată tot de ei şi să o reimporte la preţul care va cuprinde uriaşa marjă de profit. Este foarte probabil că emoţia care-l bântuia pe domnul Iancu în perioada guvernării portocalii nu a fost indignarea faţă de crimele comise de „băieţii deştepţi”, ci invidia faţă de profiturile lor.

Cine este salvatorul numit la Hidroelectrica? Remus Borza, avocat specializat în insolvenţă, fost coleg de facultate cu premierul Victor Ponta

Pe data de 8 iunie 2012, premierul Victor Ponta decide crearea unui comitet interministerial cu mandatul de a face evaluarea situaţiei de la Hidroelectrica. Pe 15 iunie, la Tribunalul Bucureşti era depusă cererea de insolvenţă a companiei. Patru zile mai târziu, Tribunalul decide începerea procedurilor de insolvenţă şi îl numeşte administrator pe Remus Borza, avocat specializat în insolvenţe, şeful casei de insolvenţă EuroInsol SPRL. Remus Borza, avocat specializat în insolvenţă, a fost coleg de facultate cu premierul Victor Ponta. Remus Bogza şi EuroInsolv au fost numiţi ca administratori judiciari de către Tribunalul Bucureşti, dar aceasta s-a făcut la cererea Hidroelectrica, prin preşedintele CA al Hidroelectrica, Remus Vulpescu. Remus Bogza şi Remus Vulpescu sunt prieteni.  „Nu prietenia mea cu Remus Vulpescu, pe care nu l-am mai văzut de 3 ani și cu care am fost coleg, nu prietenia sau interesul cu premierul Victor Ponta, cu care într-adevăr am fost coleg de promoție, dar nu l-am mai întâlnit de acum 2 ani jumătate de la Clubul Diplomatic când a fost întâlnirea de 15 ani m-au adus aici. Ce trebuia să facem, să dăm prima dată anunț la marea publicitate: băi, băieți, o să deschidem insolvența la Hidroelectrica. Nici o societate care vinde biscuiți în stradă, nici una care trimite sateliți pe lună nu o să anunțe insolvența, că e unda de șoc. Cu atât mai mult la o societate ca Hidroelectrica, cu active de 4,7 miliarde de euro. Pentru că totuși destabilizează, piețe, cotații, bursa reală. Trebuie manageriată cu tact, diplomație, dar asta nu înseamnă conspirație și secretomanie sau cine știe ce interese oculte ar urmări unul sau altul.” – declară Remus Borza pentru www.cursdeguvernare.ro.
Liliana COSTACHE

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea