“Atitudine în Argeş” a intuit din vară mutarea lui Gelu Mujea. De la 1 ianuarie s-a scumpit apa

# Apa s-a scumpit cu 8%, iar canalizarea cu 13% # Pentru aceste scumpiri, dragi sufletelor noastre, propunem să se mai mărească salariile nesimţite ale directorilor de la Apă Canal 2000 SA # Chiar dacă nu plouă, de la 1 ianuarie plătim pentru apele pluviale. “Preţul mare al apei potabile a fost subiect de campanie pentru primarul Pendiuc şi pentru contracandidaţii domnei sale. Deşi primarul Pendiuc se lăuda că avem cea mai curată apă din ţară, Daniel Dragomir venea cu preţuri din alte oraşe, preţuri care erau mult sub cele practicate la Piteşti. Campania a trecut, apa a rămas la fel de scumpă, dar oare nu se va mai scumpi?” Aşa suna o parte a unui articol publicat în “Atitudine în Argeş” în vara anului trecut, imediat după alegerile locale. La acea vreme toată lumea susţinea că acest lucru nu mai este posibil, deoarece avem cea mai scumpă apă din ţară, şi o altă scumpire nu va mai putea fi făcută.
Dar iată că totul este posibil, iar în timp ce noi aşteptam cu sufletul la gură să vină Moş Crăciun, mai marii de la Apă Canal, împreună cu primarul municipiului Piteşti şi edilii şefi ai oraşelor Costeşti, Ştefăneşti, Topoloveni şi  cu cei comunelor Albota, Bascov, Bradu, Brăduleţ, Buzoeşti, Căteasca, Lunca Corbului, Mărăcineni, Moşoaia, Stolnici, Teiu, Ţiţeşti, Ungheni, decideau scumpirea apei şi a canalizării. La scumpirea cu 8 % a tarifului la apă şi 13% la canal, s-a ţinut cont de următoarele elemente, susţine conducerea Apă Canal 2000 SA:
-   creşterea elementelor de cost energie electrică şi gaze cu cca. 10% pentru anul 2013;
-   corelarea cheltuielilor efective, realizate în perioada ianuarie - august 2012, cu elementele de cheltuieli cuprinse  la articolele de calculaţie: cheltuieli materiale, materiale tehnologice, reparaţii şi servicii executate de terţi;
-   majorarea articolului de calculaţie „comisioane şi onorarii“ pentru includerea comisioanelor de acordare a împrumutului pe care SC Apă Canal 2000 SA urmează să îl contracteze de la BERD pentru cofinanţarea programului de investiţie regională realizată în cadrul fondurilor de coeziune;
-   majorarea articolului de calculaţie „cheltuiala financiară“, necesară susţinerii dobânzii creditului contractat de la BEI pentru cofinanţare beneficiar final la măsura ex-ISPA;
-   majorarea fondului IID pentru serviciile de apă şi de canalizare pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării ratelor creditului contractat de la BEI începând cu noiembrie 2012; fondul IID va constitui sursa pentru suportarea cheltuielilor de funcţionare a Modulului Fondului de Coeziune, precum şi a altor cheltuieli neeligibile.

Începând cu 1 ianuarie, preţul apei creşte de la 3,72 lei/mc la 4,01 lei/mc, canalizare-epurare creşte de la 3,27 lei la 3,76 lei iar epurare pentru utilizatorii care deţin fosă sau bazin vidanjabil de la 1,18lei, la 1,35 lei.

Preţurile şi tarifele unice pentru serviciile de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare-epurare pentru utilizatorii din aria de deservire a S.C. APA CANAL 2000 S.A. Piteşti, respectiv: municipiul Piteşti, oraşele Costeşti, Ştefăneşti, Topoloveni şi comunele Albota, Bascov, Bradu, Braduleţ, Buzoesti, Căteasca, Lunca Corbului, Mărăcineni, Moşoaia, Stolnici, Teiu, Ţiţeşti, Ungheni, care se vor aplica începând cu data de 01.01.2013, vor fi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Comisioane şi onorarii“ şi „cheltuiala financiară“, motivele scumpirii apei

În comunicatul publicat pe site-ul Apă Canal, se explică majorarea tarifelor, dar din punctul meu de vedere, cu expresii destul de sensibile, mai ales că una din firmele satelit ale Apă Canal, Euro Construct Edilitar a lăsat găuri mari în bugetul instituţiei. Nici salariile de sute de milioane încasate de directorii Apă Canal nu au rămas necunoscute cetăţenilor, presa dezvăluind toate sumele înasate de directori şi de la Apă Canal, dar şi de la satelitul Euro Construct Edilitar 2008. „Comisioane şi onorarii“„cheltuiala financiară“, sunt termeni folosiţi în explicaţia dată pentru majorarea tarifelor. Nu am înţeles la ce comisioane se refereau cei care au încercat să ne explice foarte frumos cum s-a calculat scumpirea apei. Să fie vorba de banii pe care îi încasau toţi directorii de la Euro Construct Edilitar 2008?
Un alt punct explicat pentru majorarea preţului apei a fost: majorarea fondului IID pentru serviciile de apă şi de canalizare pentru asigurarea fondurilor necesare rambursării ratelor creditului contractat de la BEI începând cu noiembrie 2012, punct care a fost luat în calcul şi în anul 2012. Se majorează de două ori tariful pentru acelaşi împrumut? Ce ne facem în cei 18 ani şi jumătate în care îl vom achita? De câte ori ni se va scumpi apa pentru a achita acest împrumut la BEI? Ce ani grei se anunţă pentru cei care folosesc serviciile Apă Canal. Urmează şi un împrumut la BERD. Câte generaţii vor plăti pentru aceste împrumuturi pe care le fac cei din preajma lui Muja? Câte mai suportă cetăţenii pentru bunăstarea lui Mujea & Asociaţii de la Apă Canal?

O altă inginerie marca Gelu Mujea

Până la 1 ianuaie 2013, la tariful de canalizare, era taxată separat canalizarea apelor pluviale. Dacă tot s-a făcut vâlvă anul trecut că Apă Canal 2000 SA încasa canalizarea pentru apele pluviale şi în lunile în care era secetă, Mujea & Asociaţii au aranjat în aşa fel lucrurile, încât anul acesta să fie introdus cu totul în preţul canalizării. Aşa că anul acesta vom plăti ape pluviale fie că plouă, fie că nu. Şi dacă tot sunt aşa deştepţi aceşti directori de la Apă Canal, propunem o mărire la salariile nesimţite pe care le încasează lunar Stăpânii Apelor din judeţul Argeş.

Material realizat de Liliana COSTACHE

 

 



 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea