Primăria Pitești umflă cu bani mulți factura la lucrările din Parcul Lunca Argeșului. Cine răspunde?

# Zeus, Selca și Apartamentul încasează încă 14 miliarde lei vechi prin atribuire directă # Oficialii Primăriei explică diferența de preț prin modificarea legislației. Parcul Lunca Argeșului este aproape gata. Trei firme au muncit să dea gata lucrările, lucrări al căror termen de finalizare se apropie. Numai că… mai trebuie niște bani, și nu puțini, pentru chestii care nu au fost prinse în proiectul inițial. Un fleac, ar spune unii, mai ales că nu este vorba decât de… 14,4 miliarde lei vechi. Într-adevăr, valoarea totală a proiectului este una destul de mare. Nici suma ultimă însă nu este deloc de neglijat, mai ales că, în ultimul timp, instituțiile de control au stat cu ochii ațintiți pe contractele atribuite așa, mai… marginal.

Iată numai câteva dintre acestea, contracte câștigate de firmele ”preferate” ale Primăriei Pitești:
Zeus S.A. a reparat acum câțiva ani clădirea Casei de Pensii Argeș cu 750.000 de euro. Vis-à-vis, Conarg a ridicat de la zero clădirea noului Tribunal Argeș, contrucție de 8787 m.p. suprafață construită, cu… 680 de euro/m.p. O lucrare de asemenea anvergură – reperația capitală a sediului Casei de Pensii Argeș - trebuia făcută, bineînţeles, pe baza unui caiet de sarcini bine stabilit, în urma unor calcule făcute de specialişti asupra costurilor unei astfel de lucrări. Aşa că am citit cu atenţie sporită anunţul de participare numărul 32812/19.09.2007. Stupoare !!! La capitolul financiar, marja lăsată variază cu până la 50% din costul estimat: «Valoarea estimată fără TVA: între 2,000,000  si  3,000,000 RON» ??!!! ...
S.C. Apartamentul S.A. a reparat, cu puțini ani în urmă, sediul Primăriei Pitești. Lucrarea, de câteva zeci de miliarde, a fost… suplimentată generos, prin atribuirea fără licitație, aceleiași firme, a multor alte miliarde. Din nevoi de extindere și datorită – spuneau atunci oficialii instituției – unor lucrări de care era neapărată nevoie și care nu erau prinse în devizul inițial.

În urmă cu doi ani și ceva era dat în funcțiune podul – deja celebrul pod – de la Căteasca, pod construit de S.C. Zeus S.A. Lucrarea a fost câștigată cu forcepsul, prin oferirea unui termen de execuție de trei luni, termen penibil, în care nu pot fi măcar obținute autorizațiile și avizele necesare. Lucrarea a durat peste un an, nicio problemă însă, era câștigată de cine trebuia. Ulterior, printr-o ședință fantomatică de Consiliu Județean, prețul lucrării a fost suplimentat cu aproape 50 miliarde de lei vechi, deși aceasta era finalizată. Consilierii județeni, întrebați de redactorii ”Atitudine” cu privire la ceea ce au votat, au ridicat din umeri. Nu știau, știau însă că trebuie să voteze, chiar dacă prin aceasta era comisă o ilegalitate…
Lista ar putea continua ceva timp, însă nu este cazul.

Ce se construiește, de fapt, în Parcul Lunca Argeșului?

Primăria Municipiului Piteşti a semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în data de 20.01.2011, proiectul ”Creare parc Lunca Argeşului” în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniul „Poli de Dezvoltare Urbană”.
Proiectul ”Creare parc Lunca Argeşului”, cu o valoare totală de 40.592.065,24 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 19.072.158,85 lei, îşi propune creşterea calităţii mediului în Municipiul Piteşti, prin reabilitarea unei zone verzi de 24 hectare, care, în prezent nu corespunde normelor de arhitectură a unui oraş modern, urmărindu-se stoparea fenomenului de degradare al spaţiului verde, creşterea calităţii peisajului, creşterea gradului de confort al locuitorilor, înlăturarea aspectului neîngrijit al acestei zone urbane, îmbunătăţirea calităţii factorilor de mediu. În cadrul acestui proiect se propun a fi realizate următoarele amenajări:
- Împrejmuirea parcului Lunca Argeşului care se va încadra în peisajul arhitectonic din zonă
- Amenajare acces în Parc – Piaţetă la intrarea principală şi porţi de acces, alei carosabile, fântâni arteziene, parcare la nivelul terenului.
- Scenă pentru desfăşurarea activităţilor socio-culturale, teatru în aer liber.
-Bază sportivă. Aceasta va conţine: 2 terenuri de tenis de câmp şi 2 terenuri multifuncţionale fotbal + baschet, amenajare locuri de joacă pentru copii, zonă pentru şahişti.
- Pergole, foişoare, piste de biciclete, semnalizări şi marcaje
- Grupuri sanitare tradiţionale, cabină de pază
Termenul de implementare prevăzut este de 17 luni de la semnarea contractului de finanțare.

Cine-o fi de vină, cine-o fi greșit?...

Nu întotdeauna, atunci când se întâmplă ceva, trebuie să fie cineva de vină. Când vine însă vorba de bani publici, bani adunați din impozite și taxe de la oameni, atenția ar trebui să fie ceva mai mare. Cine se face, în acest caz, vinovat de ”scăparea” celor 14,4 miliarde de lei vechi, atribuiți direct, fără licitație, firmelor mai sus amintite? Întrebați, oficialii Primăriei explică diferența prin modificarea, în timpul executării lucrărilor, a unui normativ, ”Normativul pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice”, fapt ce a condus la modificarea unor capitole din documentația tehnică la partea electrică.
Mulțumim, pe această cale, Primăriei Pitești pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitărilor noastre.
Alex SILVESTRU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea