Săptămână decisivă pentru primarul comunei Albeștii de Muscel

# Ion Năftănăilă așteaptă decizia magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție. # Sentința este una crucială, putându-se ajunge la o achitare, dar și la o condamnare cu executare. Primarul Năftănăilă se consideră complet nevinovat # Acesta a fost reprezentat în instanță de celebrul avocat Doru Viorel Ursu. Se scurg zile de mare tensiune pentru primarul comunei Albeștii de Muscel, Ionel Năftănăilă. Săptămâna aceasta, edilul va afla sentința magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, unde a atacat decizia luată de magistrații Curții de Apel Pitești. Miza este una destul de mare, dacă ținem cont că sentința poate însemna rai sau iad pentru primarul argeșean, putându-se lua o decizie de achitare, dar și una de condamnare cu executare.
În vara anului trecut, Ionel Năftănăilă a fost condamnat de judecătorii Curţii de Apel Piteşti la 3 ani de închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. De asemenea, a fost obligat la plata în solidar cu Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel a sumei de 202.851 lei noi. Ion Năftănăilă a fost trimis în judecată de procurorii DNA Piteşti pentru comiterea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene sau administrate de acestea ori în numele lor şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei banilor astfel obţinuţi în formă continuată. De asemenea, el a mai fost condamnat la şase luni de închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă prevăzută de lege, și anume de trei ani, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Instanţa a contopit pedepsele aplicate şi a hotărât ca inculpatul că execute pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani, menţinând interdicţia de a ocupa o funcţie publică. procurorii DNA Piteşti l-au acuzat pe primarul Ion Năftănăilă că ar fi folosit ilegal o parte din fondurile APIA. Potrivit anchetatorilor, el a solicitat APIA, prin Consiliul Local Albeştii de Muscel, plata pentru o suprafaţă de 847,54 hectare de teren. Întrucât prin lege Consiliul nu putea beneficia de subvenţii APIA, la 12 iunie 2007, Asociația, al cărui preşedinte era primarul Năftănăilă, a solicitat Consiliului Local concesionarea a 847 ha de izlaz şi gol alpin pe o perioadă de un an, iar consilierii au adoptat o hotărâre prin care au aprobat cererea. Procurorii DNA susţin că nu s-au respectat procedurile legale şi că o parte din bani ar fi ajuns în conturile Asociaţiei Judeţene de Fotbal Argeş şi ale Primăriei Albeştii de Muscel.
Primarul Ionel Năftănăilă s-a apărat opinând că, la acel moment,  nu exista un ghid al utilizatorului de fonduri în care să se specifice ce trebuie și ce nu trebuie făcut. De asemenea, edilul își justifică nevinovăția prin transparența cheltuirii acestor sume. Banii au fost folosiți pentru asociația constituită la acea vreme. S-a efectuat cadastru pe cele 800 de hectare, au fost pietruite drumurile comunale spre terenurile respective, s-a făcut fertilizarea acestor pășuni.

Fostul ministru de interne al României, Doru Viorel Ursu, a susținut în instanță nevinovăția primarului argeșean

Drumul pe care l-a ales primarul Ionel Năftănăilă este unul cu riscuri enorme. Pentru că sentința poate fi una cu executare, ceea ce ar însemna echivalentul unei catastrofe. Drumul mai ușor era acela de a achita prejudiciul calculat și de a accepta decizia luată de magistrații Curții de Apel Pitești. Cum însă omul s-a considerat nevinovat, a decis să meargă până la capăt. Deși la primele două instanțe a fost reprezentat – cu rezultate notabile - de un avocat aparținând Casei de Avocatură a lui Mircea Andrei, Ionel Năftănăilă a decis să treacă la artileria grea, cerându-i sprijinul lui Doru Viorel Ursu, fost ministru de interne al României în Guvernul Roman, avocat de succes și autor al câtorva cărți cu valoare istorică remarcabilă. Acesta a supus analizei instanței de judecată o serie de documente internaționale care vin să susțină nevinovăția primarului argeșean, a arătat că banii nu au fost furați sau însușiți în scopuri personale. Totul rămâne acum la judecata magistraților care, săptămâna aceasta, vor da verdictul final. Nu putem decât să îi urăm primarului Năftănăilă multă baftă și tărie, acesta declarându-se adânc afectat de așteptarea lungă.   Laurențiu STOICA


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea