Primarul Tudor Pendiuc: “Care este logica celor opt regiuni de dezvoltare existente? Nu este nicio logică!”

# Pendiuc, referindu-se la declaraţia  senatorului Tămagă, potrivit căreia USL nu are o strategie privind regionalizarea: „Eu îl apreciez pe domnul Tămagă. A fost sincer!”. Tudor Pendiuc luptă (de unul singur  şi  contra curentului USL) ca Argeșul să fie  partener cu județele Vâlcea, Olt, Dâmbovița, Teleorman și Giurgiu  într-o viitoare regiune cu centrul la Piteşti.  Edilul a făcut mai întâi un apel către presă, de la care aşteaptă susţinere, dar intenţionează să le explice şi colegilor de uniune cât de importantă este reorganizarea gândită pe criteriile sale. Deocamdată, porubelul ieşit pe gura senatorului Constantin Tămagă la penultima conferinţă de presă a USL reconfirmă că Uniunea Social Liberală n-are nicio o strategie privind o reorganizare în care Piteştiul să fie capitală de regiune.
Potrivit Primarului Tudor Pendiuc, împărţirea României în opt regiuni care vor avea competențe exclusive sau partajate cu cele ale statului n-are nicio logică. Conform Proiectului de Lege privind regiunile (proiect prezentat de media, despre care vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că nu este cel oficial), regiunile sunt: Bucureşti-Ilfov – municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu reşedinţa în municipiul Bucureşti; Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureș şi Sibiu, cu reşedinţa în municipiul Alba Iulia; Nord Est – judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, cu reşedinţa în municipiul Piatra Neamţ; Nord-Vest: judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu reşedinţa în municipiul Cluj-Napoca; Vest: judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cu reşedinţa în municipiul Timişoara; Sud-Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, cu reşedinţa în municipiul Craiova; Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, cu reşedinţa în municipiul Călăraşi; Sud Est: judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu reşedinţa în municipiul Brăila. Este vorba despre o împărţire gândită pe structura celor opt regiuni de dezvoltare existente de câțiva ani încoace, pe care  primarul Piteştiul,  Tudor Pendiuc  a mărturisit că n-o agreează încă de acum două săptămâni, când a venit cu nouă viziune  în privinţa regionalizării: o regiune cu centrul la Piteşti, din care să  facă parte, pe  lângă Argeş, judeţele Dâmboviţa Teleorman, Vâlcea, Olt şi Dolj şi chiar Prahova, la acea dată, şi nu Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, argumentându-şi propunerea cu direcţiile comune de dezvoltare  ale judeţelor de pe lista sa.

Se justifică sau nu cele opt regiuni?

A urmat o declaraţie a senatorului Constantin Tămagă  care  a ilustrat cam ce se întâmplă, în general, prin USL, acolo unde, la capitolul viziuni şi propuneri, nici măcar liderii de organizaţii şi parlamentarii nu par să ştie unii despre alţii. „Ne cam grăbim şi discutăm prea mult pe această temă. Regiunile se justifică, pentru că prea multe proiecte s-au încurcat în ambiţiile judeţene. (…) Am avea de câştigat la regionalizarea companiilor, de exemplu cea a Drumurilor Naţionale pentru că avem o problemă în judeţ cu drumurile naţionale şi ar fi util să fie centru în regiune.  Dar cred că, în final, companiile nu vor avea neapărat sedii în judeţul unde va fi centrul regional, ci unde sunt mai mari problemele de rezolvat… Trebuie să recunosc că noi nu avem în judeţ, la acest moment, o strategie în privinţa regionalizării (…) Sunt doar discuţii,  toţi îşi dau cu părerea”, spunea, în urmă cu o săptămână, Constantin Tămagă care-i contrazicea pe colegii săi (parlamentari  sau  doar colegi de partid), care susţineau că Piteştiul ar trebui să fie capitală de regiune tocmai datorită unor aspecte  care-l situează deasupra altor oraşe, şi că ar trebui să primeze criterii pozitive, nicidecum  cele de  genul „cele mai mari probleme de rezolvat”.
“Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt simple. Va trebui să se ţinem cont de poziţia pe care Argeşul o ocupă, de faptul că în momentul acesta suntem, pe regiunea noastră de dezvoltare, un nod rutier şi o cale de comunicare cu alte regiuni şi că în Argeş se găseşte cel mai mare investitor străin în România care produce peste 50% din PIB al regiunii. Cred că toate acestea reprezintă argumente a pentru ca regiunea din care vom face parte să aibă capitala în Argeş”, explica deputatul Simona Bucura Oprescu într-un număr anterior al ziarului nostru.
Senatorul Ion Popa vorbea însă, ca şi Constantin Tămagă, despre aceleaşi criterii privind capitala/centrul regiunii, criterii care n-au nicio legătură cu toate aspectele pozitive care, în opinia Simonei Bucura Oprescu sau în cea a primarului Tuor Pendiuc, ar trebui să ridice Piteştiul la respectivul statut.  “ Nu cred că va exista noţiunea de capitală a regiunii, ci de centru regional. Aceste centre, dacă se va păstra practica europeană, vor fi stabilite în judeţele cu cea mai slabă dezvoltare economică. Nu întâmplător sediul ADR Sud Muntenia este acum la Călăraşi”.

Tudor Pendiuc: “Nu mă interesează alte strategii!”

Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, continuă  lanţul contrazicerilor,  demontând  afirmaţia lui Constantin Tămagă, potrivit căreia ”regiunile se justifică”,  întrebându-se şi răspunzându-şi singur:  “Care este logica celor opt regiuni de dezvoltare existente? Nu este nicio logică!”.
Ba, mai mult, Tudor Pendiuc face referire şi la declaraţiile lui Constantin Tămagă, potrivit cărora USL nu are o strategie  privind regionalizarea. „ Eu îl apreciez pe domnul Tămagă. A fost sincer!”, declara, miercuri, într-un exces de sinceritate, primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc.
Dacă, în urmă cu două săptămâni, nu excludea judeţul Prahova de pe  lista potenţialilor parteneri de regiune ai Argeşului, Tudor Pendiuc pare acum să se cam teamă de judeţul care ar putea avansa capitala, temerile sale fiind legate de potenţialul  superior (economic şi politic) al municipiului  Ploiești, care ar putea conta în lupta cu Piteştiul.
Până una-alta, toate aceste idei ale edilului şef al Piteştiului au fost avansate doar în conferinţele de presă, în care Tudor Pendiuc a făcut şi un  apel către mass-media locală pentru susţinerea acestei viziuni. Promite însă că la va explica şi colegilor de partid trimişi în Parlament de ce ar trebui să facă lobby pentru  o altfel de regionalizare şi cu ce argumente ar trebui să susţină avansarea Piteştiului drept centru de regiune: “Nu am ambiţii personale de nicio culoare (…). Inteţionez să realizez o întâlnire  pentru a le explica părerea mea despre regionalizare. Nu mă interesează alte strategii!“
Cristina Stancu

***

Constantin Nicolescu: ,,Politic, 90% decizia este luată şi regiunile vor rămâne aşa cum sunt”

Constantin Nicolescu: ”Ambiţiile istorice, ambiţiile locale subiective ne depărtează de fondul problemei.”
În pragul finalizării proiectului de regionalizare administrativ teritorială, se aud tot mai multe voci ce au diferite păreri.  Potrivit preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, dacă regiunile vor fi modificate, atunci se va pierde  mai bine de un an cu redistribuirea proiectelor regionale în curs de implementare. ,,Ţinta regionalizării este să luăm bani mai mulţi de la Uniunea Europeană. Acesta ar trebui să fie principalul argument. Problema este că acum se discută mai mult arhitectura regiunilor decât scopul regiunilor. Dacă regiunile se modifică, nu ai continuitate şi nu foloseşti timpul pentru a lua bani mai mulţi, atunci acesta se va duce pe crearea de alte proiecte. Cât despre cele în curs de implementare, vom pierde un an şi jumătate pentru a le reloca pe alte formule. În acest caz, nu ne-am atins ţinta de a atrage bani de la Uniunea Europeană. Ambiţiile istorice, ambiţiile locale subiective ne depărtează de fondul problemei. Dacă vor fi modificări de arhitectură a regiunilor, logic că judeţul Argeş trebuie să aibă locul pe care îl merită la nivel naţional şi de regiune şi vom lupta pentru asta. Numai că fiecare se trezeşte că are o idee şi că este luptătorul cel mai vârtos pentru această regionalizare. Politic, 90% decizia este luată şi regiunile vor rămâne aşa cum sunt. Nu vor fi capitale de judeţ în primă fază, vor fi atribuţiuni pe judeţe, iar discuţia de capitală o vom pune atunci când vom face şi o altă arhitectură. De luptat, ne luptăm. Daca vrem să luptăm inteligent, este bine, dar dacă ne luptăm mediatic, s-ar putea ca alţii să facă treaba serios, şi noi de mântuială”, a declarat preşedintele Nicolescu.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea