”Am avut un profit, în 2012, de 200% față de cel repartizat de Regia Națională a Pădurilor”

# Declară Armand Chiriloiu, șeful Direcției Silvice Argeș. Anul trecut nu a fost unul deloc ușor pentru Direcția Silvică Argeș. Incendiile de vegetație din nordul județului precum și seceta prelungită din vară au afectat în mod negativ rezultatele instituției. Cu toate acestea... lucrurile au mers foarte bine, raportat la estimările Regiei Naționale a Pădurilor. Subunități cu pierderi istorice au intrat, brusc, pe profit. Direcția Silvică Argeș a realizat venituri de 200% față de cele fixate...Drept pentru care, mirați de așa o situație ”anormală”, ne-am adresat șefului instituției, ing. Armand Chiriloiu.   
# Spuneți-ne, în primul rând, în câteva cuvinte, dacă în această iarnă ați întâmpinat probleme deosebite.
Ing. Armand Chiriloiu: Într-adevăr, această perioadă, cea de iarnă, este una mai activă din punct de vedere al furturilor de lemne. Avem însă, la nivelul fiecărui ocol silvic, echipe instruite, pregătite. Sunt localități unde se fac filtre permanent, sunt zone ”roșii” permanente pe harta noastră. Se dau amenzi, se confiscă lemnele furate etc. Anul trecut, din pădurile statului s-au furat circa 5.800 m.c. de lemne. La nivelul județului Argeș, din 270.000 de hectare de fond forestier, la ora actuală Direcția Silvică administrează circa 117.200 hectare, deci aproximativ 40-42%. Mai sunt circa 53.000 de hectare care sunt și ele în pază, păduri private sau ale primăriilor. Diferența până la 270.000 ha. sunt ori fără pază – ceea ce este ilegal, ori în administrarea unor ocoale silvice private.
# Tariful de pază s-a modificat simțitor în ultimii ani?
A.C.: Aceste tarife sunt diferențiate. Diferențierea se face în funcție de mai multe criterii cum sunt zona, relieful, suprafața etc. De exemplu, tariful pentru cei care dețin suprațele sub 30 de hectare, tariful este de maxim 120 lei pe an pentru un hectar, la câmpie, acesta putând însă scădea la 45 de lei pe an în zone de deal. Nu sunt bătute în cuie. Proprietarii care dețin suprafețe mari plătesc chiar și 40 de lei pentru un hectar. Marii proprietari, spre exemplu, pentru că tot a venit vorba, se adresează nouă pentru pază.
# Care este stadiul litigiilor pe care le aveți, atât cu proprietarii persoane fizice, cât și cu cele juridice?
A.C.: Pe scurt, am început să câștigăm. Juriștii noștri au un volum de muncă foarte mare. Ne ducem la toate procesele. Din luna septembrie a anului trecut am mai angajat chiar un jurist, pe o perioadă determinată, de un an, special pentru a putea să fim reprezentați așa cum trebuie.
# În ce stadiu se află Pădurea Trivale? S-a luat decizia transformării acesteia în rezervație, așa cum s-a discutat anul trecut?
A.C.: Pentru Pădurea Trivale ni s-a cerut de la Minister situația parcelelor care urmează să fie incluse în această rezervație sau arie protejată. Este vorba de o suprafață de 430 de hectare care intră în discuție. Ministerul de resort va decide care va fi încadrarea acestui areal, dacă va fi denumită rezervație forestieră, arie protejată sau altfel.
# Cum ați încheiat anul 2012?
A.C.: Pot să vă spun că l-am încheiat foarte bine. Am avut un profit, în 2012,  de 200% față de cel repartizat de Regia Națională a Pădurilor. La fiecare Direcție Silvică managerii trebuie să îndeplinească niște indicatori de performanță. Am depășit absolut toți indicatorii.
# Din ce ați făcut bani?
A.C.: Din toate activitățile specifice: exploatare și comercializare de masă lemnoasă, acțiuni de vânătoare, ciuperci, fructe de pădure, plante medicinale, din paza pădurilor private, din comercializare de puiet. Sunt ocoale care sunt prognozate, încă de la începutul anului, cu pierderi. Pentru că sunt zone mai ”slabe” economic. Nici unul dintre acestea însă nu s-a înscris în acele marje prognozate, pentru că pierderile au fost reduse cu mult. Spre exemplu, la Ocolul Silvic Câmpulung, unde deținem o suprafață foarte mică de pădure, de numai 4000 de hectare, activitatea anului trecut s-a încheiat cu profit, deși prognoza a fost de pierdere.
# Investiţii s-au reuşit anul trecut, cu toată criza economică?
A.C.: Da. S-au făcut o serie întreagă de reparaţii la Ocolul Silvic de la Aninoasa, la cel de la Domneşti, la Ocolul Silvic Topoloveni, la Pepiniera de la Dobros, la Cantonul de la Buşaga, la Adăpostul ”Fraga” de la Ocolul Silvic Șuici, la Complexul de vânătoare de la Mozacu, la Ocolul Silvic Costești, la Cantonul Drăganu. La Pepiniera din Vlădești a fost introdus un sistem de irigații – pentru că activitatea a fost foarte afectată din cauza secetei. Deasemenea, am reușit să mutăm o cameră de armament de la SPL Domnești la Aninoasa, am schimbat acoperișul Cantonului de la Ursoaia, am efectuat reparații la Secția de prelucrare a lemnului de la Domnești, la Cantonul de la Strâmba, la Punctul de Achiziții Făureasa din Ocolul Silvic Șuici etc. S-au făcut o serie de investiții chiar consistente, investiții necesare, investiții care se văd și, mai ales, se simt în activitățile curente.
# Spuneți-ne câteva cuvinte despre activitățile de vânătoare. S-au capturat trofee?
A.C.: S-au înregistrat câteva trofee valoroase de capră neagră, 113-114 puncte – medalii de aur. La activitatea de vânătoare, la capitolul de încasări, vă pot spune că, la finele anului trecut, eram pe primul loc la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor. Direcția Silvică Argeș mai are, la ora actuală, opt fonduri de vânătoare. Concurăm cu Direcții care au peste douăzeci de astfel de fonduri, reușind însă încasări mai mari decât ale acestora.­
Laurențiu STOICA

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea