Doar 11 milioane de euro pentru stingerea creanţei rezultată din ipoteca asupra CET Sud, evaluată iniţial la 85,6 milioane lei

# Mariean Neacşu (foto):  “Şi dacă le dăm la fier vechi instalaţiile, câştigăm mai mult decât ne fac ei oferta”. SC AXPO Energy România (fosta EGL Gas &Power România) propune o modalitate de stingere a creanţei rezultate din ipoteca instituită asupra Centralei Piteşti Sud 1 la sfârşitul lunii ianuarie 2009, prin aducerea unui investitor care oferă 11 milione de euro pentru lichidarea creanţei. Consilierul local Mariean Neacşu spune că suma, negociată la doar 11 milioane de euro, este în defavoarea bugetului local al municipiului Piteşti.
La trei ani de la instituirea ipotecii asupra Centralei Piteşti Sud 1 se repune în  discuţie stingerea obligaţiilor existente între SC AXPO Energy România (fosta  EGL Gas &Power România) şi Municipiul Piteşti, asta după apariţia unui investitor interesat de dezvoltarea unui proiect pe locaţia actuală a CET Sud Piteşti.
În teorie, propunerea  SC AXPO Energy România pare o mană cerească. În practică însă, ridică unele semne de întrebare
Iată ce se arată în scrisoarea semnată de conducerea AXPO: “Investitorul EnerCap, interesat în dezvoltarea unui proiect pe locaţia actuală a CET Sud Piteşti, a prezentat o scrisoare de intenţie în care s-a angajat la realizarea unui proiect investiţional în condiţiile realizării unui studiu de fezabilitate şi a obţinerii aprobării interne. Ca şi beneficiar al contractului de ipotecă asupra centralei sus-menţionate, SC AXPO Energy România a semnat un acord de exclusivitate pe termen de 6 luni, dând posibilitatea investitorului să-şi realizeze studiul de fezabilitate (…). În contextul legal deosebit de complicat, generat în totalitate de acţiunile GDF Suez, la care s-a raliat şi lichidatorul, dar nu şi SC AXPO Energy România, există o şansă unică de a găsi rezolvarea care să conducă la stingerea tuturor litigiilor, aceasta în condiţiile în care bugetul primăriei să nu fie afectat, ba dimpotrivă, să genereze venituri suplimentare. “
SC AXPO Energy România propune analizarea oportunităţii supunerii spre aprobarea Consiliului Municipal  a aceluiaşi tip de accord  care în decembrie 2011 nu a  trecut de CL Piteşti, cu menţiunea că, de data aceasta, “sumele aferente vor proveni nu din bugetul primăriei, ci din surse atrase, rezultate numai din achiziţia de către investitor a drepturilor asupra ipotecii instituite  pe centrala CET Piteşti Sud II ”
Conducerea Primăriei Piteşti consideră că propunerea ar constitui o nouă posibilitate care să ducă la stingerea litigiilor, fără ca  bugetul municipiului să fie afectat: investitorul - EnerCap - plăteşte 11 mil euro ca să acopere datoria Termoficare 2000 către GDF Suez şi implicit  către  EGL (actualmente SC AXPO Energy România).  Consilierul local PP-DD Marian Neacşu spune că problema este legată tocmai de valoarea mult prea mică, de 11 milioane  de euro (valoare la care  s-a propus stingerea creanţei  şi care apare doar în contractul redactat în limba engleză, document care a ajuns pe masa consilierilor locali netradus).

“Dacă se vinde CET cu 11 milioane, e în defavoarea bugetului local”

Neacşu spune că această valoare dezavantajează bugetul local, mai ales că  ipoteca iniţială a fost de câteva ori mai mare.
”Investitorul străin vine şi oferă 11 mil. de euro pentru lichidarea creanţei. Această sumă o preia AXPO (fostul EGL). Ne punem întrebarea cum s-a ajuns la această valoare. Ipoteca a fost, iniţial, la valoarea de 85,6 milioane lei. După negocierile de acum doi ani, prin trei comisii numite prin dispoziţia primarului, am ajuns să recuperăm această creanţă la valoarea de 55 de milioane de ron. Acum se vine cu propunerea  de doar 11 milioane de euro care reprezintă  44-45 milioane de lei. Constatăm că valoarea se diminuează din ce în ce mai mult,  astfel încât, noi, primăria şi consiliul local, n-o să mai câştigăm niciun ban dacă investitorul ca fi cel care preia acest obiectiv. După părerea mea trebuie  făcută, prin dispoziţia primarului, o comisie de negociere, să nu lăsăm la latitudinea AXPO să negocieze cu investitorul (…).Atrag atenţia că dacă se vinde CET cu 11 milioane, e în defavoarea bugetului local! Deocamdată, cel care a negociat preţul cu investitorul străin este EGL. De la 55 de milioane am ajuns la 44! Ce facem cu ceilalţi creditori, că sunt 66 la număr? Raportul acesta ne defavorizează! (…) Şi dacă dăm la fier vechi instalaţiile, câştigăm mai mult decât în oferta aceasta”, explică Mariean Neacşu.
Consilierul local este de părere că nu SC AXPO Energy România ar trebui să negocieze cu investitorul, ci municipalitatea (care, deşi nu mai are drept asupra terenului, are drept asupra instalaţiilor) şi că valoarea ar trebui să fie una mai apropiată de valoarea iniţială a ipotecii.
“Firma EGL a găsit un investitor care vrea să investească aici. Noi nu negociem…nu putem negocia nimic cu ei, o dată din cauza proceselor pe care le avem pe rol, dar şi pentru că terenul de acolo nu mai este al nostru(…) Noi am zis că nu e de colea ca cineva să vină să investească aici. Ce vor ei, în principal? Vor să producă energie electrică, acesta este scopul lor. Numai că, în funcţie de procesele acestea pe care le avem pe rol, vom putea să negociem cu ei sau nu vom putea, pentru că, dacă bunurile astea se duc în altă parte, ce să mai negociem, decât din punct de vedere al eliberării unor auorizaţii şamd.”, explică Iosiv Cerbureanu (foto), secretarul general al Municipiului Piteşti.

Povestea ipotecii şi a stingerii obligaţiei

În raportul  privind scrisoarea SC AXPO Energy România, raport care în februarie a trecut de Consiliul Local Piteşti, se arată că instituirea ipotecii (la 30 ian. 2009) s-a făcut în scopul garantării asigurării necesarului de consum de gaze, în vederea obţinerii agentului termic pentru furnizarea încălzirii în municipiul Piteşti de către  SC Termoficare 2000 SA, societate comercială având ca acţionar unic Consiliul Local al Mun. Piteşti  şi că s-a recurs la această soluţie  pentru că exista pericolul neasigurării încălzirii oraşului în perioada de iarnă. La instituirea ipotecii, a existat, aprobat prin consiliu local,  un acord de eşalonare a datoriilor aferente gazelor livrate de către EGL Gas &Power România. Ulterior, SC Termoficare 2000 a intrat în faliment şi eşalonatrea convenită nu a mai putut fi  respectată. Consiliul Local al Mun. Piteşti  l-a mandatat  pe primarul Tudor Pendiuc să negocieze cu firma furnizoare de gaze modalitatea de răscumpărare a  creanţei şi de stingere a obligaţiilor existente între părţi, sens în care a luat în discuţie, în decembrie 2011, un  proiect de hotărâre prin care se propunea aprobarea unui acord de stingere a creanţelor. Proiectul de hotărâre a fost respins, pe motiv că existau pe rolul instanţelor judecătoreşti, mai multe cauze care  priveau patrimoniul SC Termoficare 2000, dar şi bunuri din domeniul public al Mun. Piteşti, printre care şi CET Sud I. Luna trecută s-a repus în discuţie stingerea obligaţiilor existente între SC AXPO Energy România (fosta  EGL Gas &Power România), tocmai pe motiv că a apărut noul investitor care ar plăti 11  milioane de euro ca să acopere din datorii.

Mariean Neacşu  explică de ce 11 milioane de euro este o sumă prea mică pentru CET Sud 1 şi aminteşte că la masa credală sunt şi alţi creditori în afară de AXPO. Consilierul PP-DD este de părere că Primăria Piteşti, dacă ar negocia direct cu investitorul, ar putea obţine o sumă  mai mare din care să achite şi o parte din datoriile către ceilalţi creditori. “Putem ceda Cet Piteşti Sud 1 pentru 11 milioane de euro, când valoarea ipotecii a fost de 85,6 milioane lei ? Când s-a negociat stingerea creanţei dintre EGL Gas & Power şi Primăria Piteşti, de la 85,6 milioane lei, la 55 milioane lei, primarul Pendiuc a numit succesiv  trei comisii de negociere, prin dispoziţii ale sale. Dacă AXPO primeşte 11 milioane euro în urma negocierii cu investitorul străin, creanţa dintre Primăre şi Axpo se stinge, iar investitorul străin devine  proprietarul Cet Piteşti Sud 1. Dacă negocierea cu investitorul străin s-ar face de către Primăria Piteşti, se poate obţine un preţ de 14-15 milioane de euro. Din suma aceasta s-ar achita  11 milioane către AXPO, iar diferenţa ar merge către ceilalţi creditori. Sunt 67 de creditori la masa credală, valoarea de recuperat fiind de 70 de milioane de euro.  Prin negociere directă între Primăria Piteşti şi  investitorul străin, la semnarea precontractului se pot  solicita  codiţii avantajoase pentru Primăria Piteşti. Tocmai de aceea, nu AXPO este cea care ar trebui să negocieze preţul de vânzare.”
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea