EXCLUSIVITATE. Mihai Răzvan Ungureanu, viitorul candidat la prezidenţiale al forţelor de centru dreapta?

# M.R.U.: ”Orice cetăţean ar trebui să candideze, ca d-l Antonescu să nu devină preşedinte!”  # M.R.U.: ”Pe seama unui proiect personal, condus obsesiv, al unui singur om  - Crin Antonescu  - un întreg partid este, astăzi, sacrificat.” Prezent la Piteşti, săptămâna trecută, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a mărturisit, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu are preferinţe în privinţa viitoarei conduceri a PDL, ci doar  opinii personale: “Nu vedem ce bine ar face PDL sau dreptei romîneşti să ne pronunţăm cumva. Ne pare rău că, de multe ori, asemenea competiţii pentru conducerea unui partid se transformă într-un prilej pentru reglări personale şi reglări de conturi, transformând partidul într-o anecdotă cu iz de periferie. Dreapta e suficient de slăbită pentru a suporta asemenea meciuri politice. Competiţia dintre candidaţi ar trebui să fie una pe programe (…)”. Într-un interviu acordat,  în exclusivitate, săptămânalului Atitudine în Argeş, Mihai Răzvan Ungureanu a vorbit despre aşteptările pe care le are de la viitorul lider al PDL şi a comentat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu care a lăsat să se înţeleagă că  MRU ar putea fi viitorul prezidenţiabil al PDL.
# Preşedintele Traian Băsescu a generat o adevărată furtună în PDL nu numai prin atacurile la adresa lui Vasile Blaga, ci şi prin descrierea viitorului  prezidenţiabil al partidului pentru alegeri din 2014, descriere în care mulţi v-au identificat pe dvs. Vă vedeţi  candidând pe listele lor sau şi aceasta este o anecdotă, o glumă?
MRU: Nu, nu ştiu dacă este vorba despre glume. Eu cred că modul în care trebuie citită o  asemenea declaraţie ţine de ceea ce reprezintă necesitatea politică  în jumătatea de centru dreapta a spectrului, şi anume: ideal este să existe un singur proiect nominal pentru toate forţele politice de centru dreapta, în cazul participării la alegerile prezidenţiale
# Dar dacă vi se va face această ofertă, este posibil să părăsiţi Partidul Forţa Civică pentru a candida pe listele PDL?
MRU:  Problema nu se pune astfel. Nu aş vrea să fim ipocriţi. Planul tuturor forţelor politice de centru dreapta este o alianţă politică bine închegată şi, dezirabil, într-un orizont de timp pe termen mediu, este să apară, în jumătatea de centru dreapta a politicii, un partid unic. Către asta trebuie să  mergem, asta trebuie să ne asumăm şi  în cazul acesta, evident, ne putem gândi şi la un proiect prezidenţial comun.
# Din declaraţiile dumneavoastră relatate de presă, înţelegem că veţi candida oricum la prezidenţiale!
MRU (zâmbind): eu am spus atât: «Ştim că d-l  Crin Antonescu este candidatul USL la prezidenţiale. Orice cetăţean ar trebui să candideze, ca d-l Antonescu să nu devină preşedinte!»

”Congresul PNL a reprezentat expresia unei situaţii reprezentative pentru un tip de totalitarism”

# Dacă nu aveţi preferinţe în privinţa viitoarei conduceri a PDL,   poate ne spuneţi cine dintre Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei  are cele mai mari şanse să devină liderul partidului şi ce atitudine ar trebui să adopte viitorul preşedinte democrat-liberal!
MRU: Speranţa mea este că, orişicine va ieşi  preşedinte din această competiţie, va fi un conducător dispus să înţeleagă că unitatea dreptei se aşează deasupra oricărui orgoliu, deasupra oricărui calcul mic, deasupra oricărei judecăţi înguste de partid. Unitatea dreptei ar deveni, în momentul acela, într-adevăr, o linie de acţiune politică foarte bine condusă.
# Ce impresie v-a lăsat Congresul  PNL care l-a reconfirmat ca preşedinte pe Crin Antonescu, viitorul candidat al USL la alegerile prezidenţiale de anul viitor?
MRU: Congresul  PNL a reprezentat expresia unei situaţii, în opinia noastră, reprezentative pentru un tip de totalitarism partinic care s-a instalat în PNL: un singur om, o singură voinţă şi toţi ceilalţi încolonaţi blând în spatele liderului. Acest tip de conducere (şi congresul PNL a fost relevant) omoară orice iniţiativă critică vie şi argumentată în interiorul partidului. S-a văzut acest lucru! Ceea ce ni se pare însă trist este că pe seama unui proiect personal, condus obsesiv, al unui singur om  - Crin Antonescu  - un întreg partid este, astăzi, sacrificat. Şi este păcat ca PNL să fie sacrificat pentru voinţa, aşteptarea şi proiectul unui singur om!
# Speraţi, aşa cum aţi lăsat să se înţeleagă, că liberalii Călin Popescu Tăriceanu şi Andrei Chiliman ar putea veni în Forţa Civică dacă se vor desprinde de Crin Antonescu
MRU: Eu am spus în momentul acela în felul următor: «Dacă domnii Călin Popescu Tăriceanu şi Andrei Chiliman doresc să poarte un dialog cu Forţa Civică, noi n-avem nimic împotrivă!». Nu spunem: «veniţi către noi!».  Un dialog, dialogul politc, este firesc. Purtăm dialog politic cu toţi actorii politici importanţi. Cred că este prematur să vorbim despre primirea  d-lor Călin Popescu Tăriceanu şi Andrei Chiliman în partid. În primul rând, nu cred că ar părăsi Partidul Naţional Liberal. În al doilea rând, nu ne punem problema că ar putea să devină membri. Dialogul este oricând posibil, dar nu ajungem în situaţia  în care să discutăm de capacitatea de membru al partidului Forţa Civică. Sunt multe, multe lucruri de lămurit înainte!     Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea