Începe construcţia staţiunii de la Aref!

# Contractul de lucrări a fost atribuit singurei asocieri de firme rămase în concurs # Autorităţile se împrumută acum, în regim de urgență, cu 10 milioane de euro pentru a asigura partea de cofinanţare. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, din care fac parte comunele Cicăneşti, Brăduleţ şi Arefu, a rezolvat problema găsirii unei firme sau unei asocieri de firme care să se apuce de treabă. Și asta pentru că a găsit acea asociere, nu fără emoțiile de rigoare. Numeroși constructori interesați de suma mare din caietul de sarcini s-au apucat de calcule, descoperind însă că prețul de pornire al licitației nu putea fi oferit. Costurile de execuție ale lucrărilor prevăzute în Caietul de Sarcini erau aproape duble față de cele estimate de autoritatea contractantă.

La negocierea accelerată s-a prezentat o singură asociere de firme. Două din  firmele din asociere sunt relativ nou înființate

Pentru a nu se pierde cofinanțarea europeană nerambursabilă, după primul eșec, s-a trecut la etapa de negociere accelerată. Autoritatea contractantă spera la minim trei participanți, însă s-a mulțumit cu unul singur. Și cum acesta nu prea avea cum să iasă pe locul al doilea, i s-a atribuit contractul de construire a primei stațiuni montane de schi din Argeș. Este vorba de asocierea de firme S.C. Qualitech Solutions S.R.L., Doppelmayr Seilbahnen GMBH, S.C. Liciu Con S.R.L. și S.C. Bora Industrial S.R.L., aceștia având susținere tehnică din partea a încă trei firme. Una din condițiile de participare a fost asigurarea unui  cash-flow de peste 100 de miliarde, probabil motivul pentru care s-a adunat, în vederea atribuirii, un asemenea conglomerat de sereleuri. Prețul de atribuire este cel prevăzut în Caietul de sarcini, preț ce poate fi majorat cu maxim 10%, adică puțin peste 600 miliarde lei vechi.

Autoritățile locale aleargă acum pentru un împrumut de circa 10 milioane de euro, pentru partea de cofinanțare

Cu ceasul ticăind supărător de repede la cap, autoritățile locale au trecut la cea de-a doua negociere accelerată. Astfel, au scos la licitaţie pe SEAP un contract pentru Servicii de acordare de credit-tip linie de credit pentru investiţii în valoare de 41.000.000 lei pentru asigurarea cofinanţării proiectului cu titlul “Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu – Molivişu, comuna Arefu, judeţul Argeş” finanţat din fonduri europene nerambursabile.
Contractul  scos la licitaţie are drept scop „contractarea împrumut în sumă de 41.000.000 lei pe o perioada de minim 120 de luni cu o perioadă de graţie de minim 24 de luni pentru asigurarea cofinanţării proiectului”. Valoarea estimată a achiziţiei (preţul total al contractului) este de 12.400.000 lei, reprezentând suma taxelor, comisioanelor, dobânzilor şi oricăror alte forme de remuneraţie aferente serviciilor respective.
Ghițu-Moliviș, o stațiune așteptată de toți cei sătui de aglomerația din Valea Prahovei   
Conceptul care se dorește a fi dezvoltat aici este cel de “turism pe toată perioada anului”, dorindu-se, astfel, înființarea Staţiunii Montane Ghiţu-Moliviş. În primă etapă, se are în vedere construirea unei pârtii de schi (inclusiv construirea de instalaţii de transport pe cablu pentru persoane, instalarea de echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, instalarea echipamentelor pentru iluminatul nocturn al pârtiilor de schi, dotarea cu echipamente pentru întreţinerea pârtiilor de schi);  construirea unei pârtii ,,foarte uşoare” şi cu destinaţia practicării şi celorlalte sporturi de iarnă (săniuş);  crearea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente (alimentare cu apă, instalaţie de canalizare, alimentare cu energie electrică);  modernizarea drumului comunal Moliviş şi construirea de piste pentru cicloturism; construirea unui observator în zona înaltă a masivului Ghiţu;  valorificarea în scop turistic a zonei de turbărie;  valorificarea în scop turistic a energiei regenerabile din zonă.

Investitorii sunt așteptați cu brațele deschise

Autoritățile așteaptă investitorii - și mai ales banii acestora – cu brațele deschise. Drept pentru care au creat un site www.ghitumolivis.ro, în care invită pe toți cei interesați să investească aici. Licitații de terenuri din zonă, planuri de situație, grafice de execuție – toate sunt cuprinse aici.  Zona propusă spre investiţie este împărţită în 10 cantoane care acoperă o suprafaţă totală de 130 ha, suficient de vastă pentru a oferi o gamă largă de potenţiale oportunităţi de dezvoltare şi care să reprezinte un interes major pentru toţi cei care doresc să investească în Obiectivul Turistic-Ghiţu.
Alex SILVESTRU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea