Celebrul Henri Coandă a fost și el victima retrocedărilor din zilele noastre

# Celebrul inventator era proprietar de terenuri în comuna Călinești # Fostul primar a pus, pe terenul său, în posesie alte persoane. Cunoscutul inventator, constructor de avioane și pionierul aviației cu reacție, Henri Coandă,  a deținut o proprietate în comuna argeșeană Călinești, situată la aproape 20 km de Pitești. Acesta a ajuns să aibă în proprietate o moșie de 100 ha prin cea de-a doua căsătorie cu una dintre descendentele prim-ministrului la acea vreme Mihail Kogălniceanu, Margareta. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu a fost acela care i-a adus din Paris în Argeș, în perioada

1970. Până la începuturile anilor '50, cavoul familiei, casa în care locuiau argații, un chioșc din lemn și conacul existau. Venirea comuniștilor la putere a însemnat dărâmarea construcțiilor și înstrăinarea terenurilor. Chiar cavoul familiei, în care existau șase compartimente pentru sicrie, a fost profanat și prădat de către un locuitor al zonei. În urmă cu ceva ani, un vecin a găsit o verighetă de aur în apropierea locului în care s-a aflat cavoul, pe care a vândut-o rapid. Alții vorbesc că un alt localnic ar fi găsit un ceas, care a avut aceeași soartă ca și verigheta.
„Era prin 1968. Eram copil atunci și pășteam vaca în apropiere de locul acela, la Marta. Așa îi zicem noi. Atunci, am văzut urcând coasta care ducea la conac, în trombă, patru mașini. Era o Dacia 1100, care aparținea șefului Miliției Rutiere, un Mercedes din care a coborât I.Gh. Maurer, un Citroen verzui și un Opel alb. Printre ei era și Henri Coandă. Veniseră să ia osemintele familiei, că erau aruncate pe-acolo. Dacă se profanase cavoul, au furat ce-au putut, au dărâmat și oasele au fost aruncate. Le-a strâns pe toate și le-a dus la cimitir la Vrănești, acolo unde sunt și acum. E și cruce acolo”, poveștește Marin Ionescu, tatăl actualului primar al comunei.
La cimitirul din curtea bisericii de la Vrănești, crucea familiei lui Henri Coandă este singura făcută din rocă vulcanică. Henri Coandă a mai venit o dată la Vrănești când s-a sfințit mormântul familiei, după îngroparea osemintelor, ne spune autorul cărții referitoare la personalitățile care au locuit în satul Vrănești din comuna Călinești, Dumitru Toma.
Aflată în SUA, descendenta lui Henri Coandă, Andreea Apostol, ține permanent legătura cu localnicii din Vrănești. Ar fi vrut să reconstituie conacul familiei, însă administrația locală de acum 15 ani sau chiar mai mult a considerat că nu are de ce să-i restituie proprietățile și mai ales pe vechiul amplasament. Ca să scape de gura ei, i-au dat 35 ha în alt loc, spune Dumitru Toma, însă aceasta l-a donat bisericii din sat. Dar nici oamenii bisericii nu se pot bucura de donație, întrucât s-a descoperit că sunt mai mulți proprietari pe acel teren. Prin urmare, pe locul pe care odată erai întâmpinat de niște porți mari din lemn și de o alee de brazi și cedri aflată la șosea, acum s-au ridicat case moderne ai căror proprietari habar n-au câtă istorie se află în pământul pe care s-a ridicat fundația vilei lor.

„Am vorbit cu actualul primar, care este chiar fiu al locului, și a zis că ar putea să facă în așa fel încât să îi reconstituie proprietatea și s-o restituie familiei, însă este o treabă anevoioasă și care se va lăsa sigur cu scandal”, a mai spus Dumitru Toma.     Ana Luca

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea