130 de ani de la naşterea primei biblioteci publice din Piteşti

# Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu a împlinit, tot în acest an, 30 de ani de cînd este bibliotecar. Anul 1869 este anul de referinţă în ceea ce priveşte punerea bazelor unei biblioteci publice în oraşul Piteşti. În acest an, Paraschiva Stephu îşi întocmeşte testamentul, prin care lăsa 200 de galbeni austrieci pentru organizarea unei biblioteci publice. După multe alte demersuri, în anul 1880 se poate discuta despre existenţa unei biblioteci publice în Argeş
Conducerea primăriei Piteştiului a dispus elaborarea unui regulament de organizare şi funcţionare al biblotecii. Acest regulament a fost aprobat de Consiliul comunal la 16 martie 1886. Pe parcursul anilor, biblioteca publică din Piteşti şi-a dezvoltat colecţiile cu ajutorul primăriei dar şi prin unele donaţii.
Un punct de referinţă în acest sens îl constituie anul 1904, an în care biblioteca oraşului primeşte prin donaţie biblioteca istoricului Gheorghe Ionescu-Gion, imediat după decesul acestuia. Biblioteca constă din peste 1000 de volume, în limbile română, franceză şi italiană. O contribuţie însemnată la realizarea acestei donaţii a avut Ana Ciupagea (1865-1908), femeie de aleasă cultură, actriţă cu studii dramatice la Paris, poetă şi traducătoare, soţia lui Gheorghe Ionescu-Gion.
În anul 1929 s-a înfiinţat Ateneul Popular Gheorghe Ionescu-Gion, care a funcţionat încă de la început cu biblioteca publică, sufletul acestei instituţii fiind, timp de aproape 20 de ani, institutoarea Tatiana Bobancu. Întregul fond de carte al bibliotecii Ateneului se află astăzi în colecţiile Bibliotecii Judeţene Argeş, câteva zeci de volume fiind din donaţia istoricului Gheorghe Ionescu-Gion.
Anul 2003 a adus o mare bucurie iubitorilor de carte din Piteşti prin darea în folosinţă a unui sediu nou, în suprafaţă totală de 4900mp, sediu în care dorim să oferim publicului acces larg la informaţii cât mai diverse, instruire şi recreere.
Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu este una dintre cele mai mari biblioteci din ţară, cu peste 500.000 de documente, incluzînd: cărţi, ziare, CD-uri, cărţi poştale şi altele. « Avem, anual, 13.000 - 14.000 de utilizatori şi, din punctul de vedere al vîrstei acestora, sîntem o bibliotecă tînără, fiindcă 70% dintre ei sînt elevi şi studenţi. Avem abonamente nu la 5 - 6 ziare, ci la 150 de publicaţii. Avem 10.000 de abonaţi,  iar preţul permisului este unul simbolic: doar 5 lei. La 5 ani, se mai plătesc 2 lei pentru reînnoire. Avem 100 de computere şi 4 servere, o cantitate de informaţie care necesită prezenţa unor profesionişti. Instituţia are program de la 8 dimineaţa pînă la 8 seara şi sînt zeci de servicii puse la dispoziţia oamenilor. » -  a declarat directorul instituţiei, dr. Octavian Sachelarie

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea