Mariean Neacşu: ”Regulamentul de organizare şi funcţionare a CL Piteşti este incomplet şi avantajează majoritatea USL”

# Expunere de motive  pentru un proiect ce urmează a fi supus votului CL Piteşti. Consilierul PP-DD a depus, săptămâna trecută, în şedinţa de comisie, o serie de amendamente la proiectul privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CL Piteşti, proiect ce urmează a fi supus votului consilierilor locali pe 28 martie şi despre care Mariean Neacşu spune că nu ţine cont de  anumite prevederi legale.

Amendamentele formulate de Mariean Neacşu

Aşa cum se arată în expunerea de motive, noul regulament ce va face obiectul şedinţei Consiliului Local  Piteşti din 28 martie a fost elaborat avându-se în vedere că legislaţia a suferit modificări”. Numai că, în opinia consilierului local Mariean Neacşu, noua formulă este departe de a fi în concordanţă cu prevederile legale, pentru că avantajează majoritatea USL şi nu ţine cont de anumite uzanțe privind înregistrarea şi arhivarea proceselor verbale de şedință, obligaţiile preşedintelui de şedinţă, obligaţiile secretarului şi ale primarului. M. Neacşu a formulat o serie de amendamente la proiectul privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CL Piteşti, amendamente depuse cu prilejul şedinţei de comisie din 21 martie.
Consilierul propune ca şedinţele comisiilor de specialitate să se desfăşoare cu cel puţin cinci zile înainte de şedinţele ordinare şi cu două zile înainte de cele  extraordinare. “Respectându-se aceste termene, comisiile de specialitate sunt obligate să-şi dea avizul asupra proiectelor de hotărâri”, argumentează Mariean Neacşu care mai cere ca în noul regulament, la Cap. 3 – Funcţionarea Consiliului Local, secţiunea 1- Desfăşurarea şedinţelor, în conţinutul articolului 45 să se stipuleze că ”preşedintele de şedinţă este obligat  să respecte prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare a CL”.

Mai multă transparenţă decizională

Mariean Neacşu mai propune un amendament la acelaşi proiect, acela ca Secretarul Primăriei să fie obligat să elaboreze şi să arhiveze minutele şedinţelor Consiliului Local conform  L. 52/2003 privind transparenţa decizională. Consilierul mai propune ca “şedinţele odinare ale CL să se înregistreze audio, iar în cazuri excepţionale, chiar şi video, prin grija secretarului primăriei”

Neacşu propune sancţionarea consilierilor care absentează nemotivat

Un alt amendament se referă la afişarea, la sediul primăriei şi, după caz, pe pagina de internet a instituţiei, în termen de  trei zile de la terminarea şedinţei ordinare, a unei copii a procesului verbal de şedinţă, conf. art. 4 (7) din Legea 215/2001.
Mariean Neacşu mai propune ca “la începutul fiecărei şedinţe ordinare a CL, secretarul primăriei să supună spre aprobare procesul verbal al şedinţei anterioare şi, tot la începutul fiecărei şedinţe ordinare de CL, primarul să prezinte modul cum s-au pus în aplicare hotărârile consiliului local cuprinse în procesul verbal al şedinţei anterioare.
Într-un alt amendament se cere reformularea articolului 70 (3), astfel: ”consilierul care absentează nemotivat de la două şedinţe de consiliu ordinare consecutive va fi sancţionat. În cazul şedinţelor extraordinare, consilierul nu se consideră nemotivat dacă nu este anunţat cu cel puţin două zile înainte de şedinţă”.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea