Componente Auto Topoloveni - interese, justiție și " oameni de bine"

# Procurorul de caz: "Ascultă ce-ți zic! O să vă fac! O să vă  trimit Garda!" # Octavian Simescu, director Componente Auto: ”Aici, la Topoloveni, legea se interpretează după cum vor să o vadă unii, și se aplică doar cui trebuie." La Topoloveni, de ani buni de zile, se pare că se întâmplă tot felul de lucruri neguroase într-o instituție a statului în care ar trebui să troneze dreptatea, lumina. Oamenii se tem să vorbească, se tem să dea relații. Un sistem aparent de neclintit, clădit, din nefericire, pe teamă, pare că s-a instalat aici. O nemișcare nefirească, poate dăunătoare. Rar, vorbește cineva. Și nu de bine, ba din contră...
"Ascultă ce-ți zic! O să vă fac! O să vă  trimit Garda!" cam așa se pare că s-a exprimat procurorul la adresa unuia dintre învinuiți,  în anul 2010, într-unul dintre dosarele ce privește solida societate Componente Auto din Topoloveni. Și așa a fost: a făcut nu una, ci trei solicitări de efectuare de controale de către Garda Financiară. Și tot atâtea către ANAF. Ca dovadă că nu era nimic în neregulă stau cele trei Rapoarte de inspecție fiscală care nu au constatat nereguli și nici măcar nu au stabilit vreo măsură de sancționare pentru Componente Auto. La fiecare răspuns al ANAF sau Garda Financiară, procurorul solicita iar controale. Cu toate că nu s-a stabilit, în urma controalelor, nicio neregulă și niciun prejudiciu, totuși, procurorul a trimis în judecată doi directori de la Componente Auto, arătând superiorilor că are de lucru serios la Topoloveni. Chiar și Prim-procurorul Vișan de la Parchetul Tribunalului s-a lăudat cu această realizare, fără să știe că a intrat într-un joc în care prim-procurorul Toma avea ceva de demonstrat. Sau de rezolvat, cine știe? Acesta a  stabilit și că prejudiciul este de 200.000 de euro, sumă importantă în micul oraș de provincie. Dar, surpriză, expertiza din dosar a stabilit, la fel ca și instituțiile de control abilitate, că NU este niciun prejudiciu și că toate operațiunile sunt conforme cu legea. Parchetul nu a fost mulțumit și a cerut de mai multe ori refacerea expertizei, doar-doar și-o schimba expertul părerea. Expertul și-a păstrat însă această parere, punând în dificultate parchetul și, mai ales, instanța.

Strămutare la Curtea de Argeș, admisă la a treia cerere la Înalta Curte de Casație și Justiție

Văzând că instanța a avut, în timpul procesului, o atitudine clar favorabilă Parchetului, unul dintre inculpați a formulat nu mai puțin de 3 cereri de strămutare la Înalta Curte de Casație și Justiție. A treia cerere a fost cu noroc și a fost, în sfârșit, admisă, fiind dispusă judecarea în continuare la Judecătoria Curtea de Argeș. Motivele au fost diverse. S-a invocat chiar și o plângere formulată împotriva judecătoarei și a prim-procurorului Toma pentru presiuni asupra martorilor din dosar. 
"Sper să se judece corect la Curtea de Argeș, fără presiuni, fără a se ține cont de interese locale, așa cum a fost la Judecătoria Topoloveni." ne-a declarat Octavian Simescu, fost director la Componente Auto. "Am renunțat și la plângerea făcută împotriva judecătoarei. Ne-am dat seama că presiunea exercitată de prim-procurorul Toma asupra instanței era de fapt problema reală, și nu judecătoarea în cauză."
"Sunt persoane «de bine» care doresc închiderea fabricii,  sau măcar intrarea în insolvență a acesteia” – mai spune Octavian Simescu. ”Sunt 500 de oameni pe platforma Componente Auto, suntem printre puținele societăți din județ care au mai făcut angajări în ultimii ani, iar proprietățile societății sunt destul de importante pe plan local. Este greu să răzbești când parchetul consideră că orice act pe care îl faci este nelegal. O să ajungem, într-o bună zi, să cerem voie de la Parchet ca să putem face operațiuni pe care alții le fac fără probleme. Aici, la Topoloveni, legea se interpretează după cum vor să o vadă unii, și se aplică doar cui trebuie."

Cine este prim-procurorul Toma Gheorghe, alias "Titus"

De numele lui Toma Gheorghe se leagă mai multe cazuri răsunătoare, și nu toate tocmai de bine. Se poate spune că primului procuror i-a cam trecut glonțul pe la ureche în urmă cu puțin timp când, atunci când au fost anchetați niște polițiști pentru infracțiuni diverse, numele său a apărut în interceptări, dar și în declarații. Acesta a scăpat milimetric de implicarea în dosarul de corupție al fostului șef de la circulație, Tedi Brencea. Ultimul promisese unei persoane că intervine la Toma să îi obțină rapid un NUP. Și l-a obținut... Mai menționăm doar că Tedi Brencea a fost condamnat definitiv de către ICCJ la o pedeapsă de trei ani și jumătate cu suspendare.
Este binecunoscut, deasemenea, faptul că prim-procurorul Toma Gheorghe este semnatar al unui angajament de colaborare cu fosta Securitate a Statului, primind numele conspirativ de "Titus". Poate și din acest motiv – sau nu -  este un pion de bază în mecanismele justiției din județul Argeș. Subordonații îi zic Șefu'. Nici nu se mai pronunță numele. Spui "Șefu" și se știe despre cine e vorba. De asemenea, suspiciuni și comentarii s-au născut - și există – asupra faptului că o fostă subalternă este acum judecătoare. Unde? La Topoloveni, unde justiția ar trebui să fie total independentă și fără încrengături. Așa o fi?...
A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea