1 aprilie aduce coplata în spitale. Şi nu e păcăleală!

# Pacienţii scot din buzunare între 5 şi 10 lei, în funcţie de spital. Mai puţin decât suma neoficială pe care bolnavii se simt datori s-o „vireze” medicilor! Conducerea Consiliului Judeţean Argeş şi cea a CAS Argeş consideră că măsura va combate internările nejustificate care se practică în spitale.  Conform unui studiu comandat de  Institutul Aspen România  şi realizat la nivel naţional de Exact Cercetare si Consultanță, în colaborare cu Link Resource, peste 50% dintre români n-au fost de acord cu introducerea sistemului de coplată în sectorul spitalicesc, deşi nimeni nu i-a întrebat, iar un procent şi mai mare consideră că măsura nu va rezolva nici pe departe problemele sistemului sanitar.
Începând cu această lună, pacienţii spitalelor din Argeş, ca toţi confraţii lor dependenţi de sistemul medical românesc, trebuie să suporte  mult discutata coplată în sănătate. Fiecare unitate spitalicească stabileşte valoarea coplăţii, între 5 lei şi 10 lei, iar suma va fi plătită de pacient o singură dată, indiferent de numărul zilelor de spitalizare. Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihici şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale,  pentru serviciile acordate pacienţilor care necesită asistență medicală spitalicească de lungă durată  precum şi  pentru serviciile acordate pacienţilor internaţi de urgenţă nu se va încasa coplata.
După cum au anunţat oficialii Ministerului Sănătăţii, această coplata este menită să combată internările nejustificate care se practică în spitalele din România. La fel cred şi reprezentanţii CJ Argeş şi cei ai CAS Argeş.
“Măsura este este o propunere care, din punctul meu de vedere,  poate aduce mari beneficii în asistenţa medicală. Propunerea domnului ministru este ca suma pentru coplată să fie foarte mică, modică şi achitată de pacientul ce iese din spital. (…) Se doreşte micşorarea internărilor, o creştere a responsabilităţii medicilor în spitale şi, de ce să ne ascundem, şi o cointeresare a medicilor. Cred că, încă, în sistemul de sănătate, este nevoie de măsuri care să-l revigoreze.”, spunea, recent, Florin Tecău, vicepreşedintele CJ Argeş
“Sumele sunt simbolice....Greu de spus la nivelul nostru de trai cât este de bine sau cât este de rău, probabil că  este doar o noţiune simbolică pentru a descuraja  un pic suprasolicitarea spitalicească  şi pentru a încuraja tratamentul şi prevenţia în medicina primară şi în ambulatoriile de specialitate. Este o problemă a naţiunii aceea de a ne trata decât în spital”, declara, în urmă cu o lună,  într-un interviu acordat săptămânalului Atitudine în Argeş, noul preşedinte al CAS, Cristina Stocheci.
Cum aportul va fi unul modic, rămâne de văzut cum se va reuşi performanţa anunţată de Ministerul Sănătăţii. Amintim că,  potrivit unui studiu comandat de Institutul Aspen România, 68% dintre persoanele intervievate consideră că introducerea sistemului de coplată pentru serviciile medicale nu va avea un efect semnificativ în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite.  Conform aceluiaşi studiu, peste jumătate dintre români n-ar fi fost de acord cu introducerea sistemului de coplată în sectorul spitalicesc.
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea