TENSIUNI: Sindicaliştii CAS Argeş îl acuză pe ministrul Sănătăţii că nu cunoaşte activitatea caselor de asigurări de sănătate

# Ioana Dobre, preşedinte Sindicatul CAS Argeş: “Suntem revoltaţi de declaraţiile ministrului Eugen Nicolăescu”. Sindicatul CAS Argeş s-a arătat jignit de afirmaţiile calomnioase ale ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirmaţii care, potrivit liderilor sindicali, au creat tensiuni între personalul caselor de asigurări de sănătate şi asiguraţi. Sindicaliştii spun că declaraţiile ministrului  au adus grave prejudicii de imagine angajaţilor caselor de asigurări de sănătate, arătaţi cu degetul de cei purtaţi pe drumuri de haosul din sistem.

Sindicaliştii CAS  Argeş sunt deranjaţi de faptul că Ministrul Eugen Nicolăescu a invocat motive false, printre care şi birocraţia, atunci când a venit cu soluţia desfiinţării caselor de asigurări de sănătate şi spun că  documentele “multiple”  pe care le solicită CAS pentru eliberarea unor documente sau pentru încheierea contractelor cu furnizorii de servicii medicale sunt stabilite foarte clar  de actele normative în vigoare pentru aplicarea căroara angajaţii acestor case sunt riguros controlaţi de organisme de control.
“Suntem revoltaţi de declaraţiile făcute de D-l. ministru Nicolăescu în mass-media, considerând că acestea aduc grave prejudicii de imagine angajaţilor din casele de asigurări de sănătate. Din cele spuse de dumnealui se înţelege că nu cunoaşte activitatea ce se desfăşoară în cadrul acestor instituţii, responsabilitatea şi volumul de muncă ce revin fiecărui salariat”, spune Ioana Dobre, preşedintele Sindicatul CAS Argeş, care îi aminteşte ministrului că Legea nr. 95/2006 a fost promulgată în perioada mandatului anterior al ministrului Sănătăţii.
Liderul Sindicatului CAS Argeş se întreabă dacă ministrul Eugen Nicolăescu şi prim-ministrul Victor Ponta vor cu adevărat o reformă pozitivă sau doresc să încânte electoratul cu “economiile” care se vor face la buget prin diponibilizarea a până la 5% dintre salariaţi”.

Asiguraţi purtaţi pe drumuri şi funcţionari stresaţi

Mai mult, sindicaliştii amintesc de tensiunile apărute între personalul CAS şi  asiguraţi, tensiuni puse pe seama haosului creat odată cu trecere la Finanţe a sumelor plătite de asiguraţi pe fondul naţional unic de asigurări de sănătate.
”În acest moment nu mai există niciun control cert asupra sumelor încasate. Din această cauză, oamenii sunt purtaţi pe drumuri pentru reliefarea şi evidenţierea sumelor încasate la fond. Încasările efectuate de către ANAF nu se regăsesc deloc în Sistemul Informatic Unic Integrat, iar CJAS-urile se află în imposibilitatea stabilirii corecte a stării calităţii de asigurat. Aceste lucruri au generat situaţia de haos general, plimbarea oamenilor nevinovaţi între CJAS-uri şi direcţiile financiare, acţionări în instanţă, nervi şi timp pierdut inutil de către salariaţii caselor judeţene de asigurări de sănătate”, mai spune preşedintele Sindicatului CAS Argeş, Ioana Dobre, explicând care sunt cauzele cozilor de la sediile CJAS-urilor şi cauzele nemulţumirilor populaţiei, în general, faţă de sistemul existent.

Sindicaliştii cer ca CNAS să fie trecută sub autoritatea Parlamentului

Reprezentanţii Sindicatului Casei de Asigurări de Sănătate Argeş consideră că CNAS ar trebui să fie trecută sub autoritatea Parlamentului României şi susţin,  ca şi colegii lor din ţară funcţionarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ca instituție autonomă, administrată independent de orice interese politice sau economice.
“Nu există absolut niciun motiv legal, logic sau o fundamentare obiectivă pentru transformarea CNAS într-o anexă a Ministerului Sănătății, iar o eventuală reorganizare a acestei instituții trebuie făcută în baza unui plan discutat și aprobat împreună cu reprezentanții contribuabililor și ai angajatorilor, precum și în baza unui studiu de impact care să analizeze cu responsabilitate implicațiile sociale, medicale, administrative și economice ale unei astfel de decizii”. Asta se arată într-un comunicat al BNS la care este afiliat şi Sindicatul CAS Argeş, comunicat în care se explică şi calitatea Parlamentului de for suprem de reprezentare a intereselor cetățenilor, inclusiv a celor legate de sănătate, singura instituţie care, în opinia celor două sindicate, poate supraveghea o funcționare corectă, eficientă și echilibrată a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate - alcătuit în totalitate din contribuțiile cetățenilor români.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea