“Nu am reuşit să asigur un echilibru între viaţa profesională şi cea de familie!

# Latura umană a ministrului Rovana Plumb. Prezentă  la prima ediţie a Galei Femeilor de Succes - Renault, în cadrul căreia au fost premiate, pentru  activitatea lor profesională şi contribuţia lor la rezultatele companiei, 18 femei din toate entităţile grupului,  Rovana Plumb a răspuns curiozităţilor doamnelor prezente la eveniment, care au vrut să cunoască şi latura umană a unei femei de carieră.

”Aproape 90% din timp nu sunt alături de familie”

# Cum reuşiţi să menţineţi echilibrul între viaţa profesională şi cea personală, având în vedere cariera dumneavoastră?
- Anul acesta se împlinesc 29 de ani de când am intrat  în câmpul muncii şi tot 29 de ani face şi băiatul meu cel mare. În 2012, când am avut onoarea să  fiu nominalizată  ministru, am spus că îmi serbez majoratul intrând în politică cu această recunoaştere... Vreau să mărturisesc (şi trebuie să fiu sinceră) că  nu am reuşit să asigur un echilibru între  viaţa profesională şi cea de familie.  Aproape 90% din timp nu sunt alături de familie, decât prin comunicare, pe telefon, pentru că sunt împreună cu echipa alături de care  muncesc de ani de zile şi cu care am bucuria şi plăcerea să lucrez şi acum,  în cadrul Ministerului Mediului, unde 64% din total sunt femei şi 48% dintre funcţiile de conducere sunt ocupate tot de doamne.  Dar niciodată nu neglijez familia. Încerc să concentrez comunicarea, mesajul, într-un timp scurt, să spun doar esenţialul. Comunic foarte mult pe telefon….Se întâmpla asta şi când eram la Bruxelles. Mi-aduc aminte că mă suna soţul, dimineaţa, şi îmi spunea: “Cel mic nu vrea să se trezească!”. Îi răspundeam:  „Şi eu ce să fac, de aici,  de la Bruxelles?! Scoală-l tu, dacă ești acasă!” Vreau să spun că, indiferent de carieră, toate grijile şi problemele de familie se regăsesc la nivelul femeii, dar acest lucru mie nu mi-a dat decât putere, m-a încurajat şi m-a determinat să lupt şi să-mi creez o carieră. Locul unde lucrez acum  îmi place enorm  şi mă bucur să am o echipă performantă lângă mine.
# De multe ori în viaţă trebuie să depăşim hopuri şi dificultăţi, iar pentru a reuşi acest lucru este nevoie de o motivaţie. Care este cea mai mare motivaţie a dumneavoastră, sau, altfel spus,  care este cea mai mare răsplată a muncii dvs.?
- Sursa mea de energie  pleacă, în fiecare dimineaţă, din familie şi se menţine pe tot parcursul zilei, dar motivaţia şi bucuria apar în momentul în care reuşesc efectiv să realizez ceva în zona profesională şi mă bucur de fiecare dată când, împreună cu echipa mea,  reuşesc să ating obiectivele stabilite. Sper ca în urma mandatului meu de ministru al Mediului, împreună cu toată echipa guvernamentală, împreună cu autorităţile locale, în parteneriat, să reuşim să atingem obiectivele pe care ni le-am propus.

”Sunt multe femei care au avantajul de a putea lăsa copilul acasă, cu bunicii”

# În Parlamentul României sunt 11.5% femei, cu 65% mai puţin decât  media Parlamentului European. Ce este de făcut pentru a avea mai multe femei în mediul politic din România?
- Cred că cel mai important  lucru este să elaborăm acele politici publice care să încurajeze femeile să ajungă în posturi de conducere. Cred că trebuie să elaborăm acele politici  care să asigure acest echilibru între viaţa de familie şi cea profesională şi mă refer aici, în primul rând, la crearea de grădiniţe şi creşe. Sunt multe femei care au avantajul de a putea lăsa copilul acasă, cu bunicii, dar sunt foarte multe care nu au acest beneficiu, de aceea spun că statul trebuie să creeze, să genereze această posibilitate. Este important ca femeile să ajungă în funcţii de conducere, de decizie, în parteneriat cu colegii noştri, bărbaţii, indiferent  de zona despre care discutăm, indiferent dacă vorbim despre zona politică sau despre cea economică  De ce? Noi nu ne dorim funcţii doar de dragul funcţiilor, ci ne dorim funcţii pentru a lua parte la perocesul decizional, pentru a face bine acele lucruri pentru femeile care au nevoie de sprijinul nostru, de aceea trebuie să conlucrăm pentru sprijinirea femeilor.

***

Rovana Plumb/(52 ani) este inginer de profesie şi s-a înscris în  PDSR în anul  1994, iar în 2000 a devenit membră a PSD. Trei ani mai târziu a ajuns secretar-general al Organizației de Femei Social-Democrate (OFSD), iar la alegerile parlamentare din 2004 a obținut un mandat de deputat de Vâlcea. În 2005, a fost aleasă președintele OFSD, pentru ca în 2007să-şi dea demisia din Parlamentul României şi să obţină un mandat de deputat în Parlamentul European, fiind realeasă în 2009. Anul trecut a fost numită ministru al Mediului de către prim-ministrul Victor Ponta. La alegerile parlamentare,  Rovana Plumb a obținut încă un mandat de deputat și a fost reconfirmată în funcția de ministru al Mediului și Pădurilor. Rovana Plumb este căsătorită cu Dan Plumb şi împreună au doi băieţi.
C.S.


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea