“Cardul de sănătate cu microcip este un abuz din partea statului”

# Declară argeșeanul Ilie Miu – liderul FSAR. # Ilie Miu:  ”Este periculos să fie puse informaţiile medicale personale pe microcip, deoarece acesta nu este protejat.” Preşedintele Federaţiei  Sindicale Automobilul Românesc, Ilie Miu, a făcut un apel către Ministerul Sănătăţii să reducă numărul informaţiilor care apar pe cardul electronic de sănătate. Ilie Miu spune că este periculos ca pe microcip sa fie puse informaţiile medicale personale, mai ales că acesta nu este protejat, şi-şi argumentează solicitarea explicând că, prin introducerea noului instrument, sunt violate drepturile la intimitate şi la demnitate ale persoanei.
În şedinţa Comisiei de Dialog Social, argeşeanul Ilie Miu, liderul FSAR (federaţie care numără 35.000 de membri, afiliată la  Bloculu Naţional Sindical) le-a cerut parlamentarilor de Argeş şi  secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii - Francisc Chiriac - să transmită mai departe solicitarea federaţiei pe care o reprezintă, aceea ca pe cardul de sănătate să fie trecute doar informaţii privind datele de identificare ale titularului, RH-ul şi grupa sanguină, cu protejarea celorlalte  date legate de starea de sănătate a persoanei.
“Pe microcipul cardului găsim informaţii cu privire la numele, prenumele şi CNP-ul asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări, numărul cardului naţional de sănătate; diagnosticele medicale cu risc vital şi bolile cronice; grupa sanguină şi RH-ul, acceptul exprimat în timpul vieţii de a dona organe după deces,  numele medicului de familie şi datele lui de contact.  Nişte informaţii doar aparent în favoarea asiguraţilor  Cu alte cuvinte, aşa cum declara şi  Dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, cardul de sănătate cu microcip este un abuz din partea statului, care comportă riscuri pe toate planurile. Atragem atenţia că este periculos să fie puse informaţiile medicale personale pe microcip, deoarece acesta nu este protejat. Asta pentru că oricine are un cititor de cipuri compatibil poate să afle tot. Acest lucru violează drepturile la intimitate şi la demnitate ale persoanei şi poate să aducă mari prejudicii.“, este de părere preşedintele  FSAR, Ilie Miu.
Liderul Federaţiei Sindicale Automobilul Românesc  este de părere că introducerea cardului electronic de sănătate vine la pachet cu riscul  discriminării persoanelor pe baza informaţiilor personale asupra stării de sănătate şi arată că la Consiliul Europei există deja o presiune imensă din partea firmelor de asigurări pentru accesul la informaţiile despre sănătatea oamenilor. “Forţa financiară uriaşă a acestor firme de asigurări  face ca datele despre posibilele boli ale oamenilor să ajungă la ei pe birou pentru ca ei să ştie dacă fac sau nu poliţele de asigurare şi la ce preţ. În plus,  datele medicale pot să fie utilizate inclusiv pentru a distruge o persoană!“, mai spune Ilie Miu, arătând că există o tendinţă din partea statului spre autoritarism în sensul de a cunoaşte totul despre cetăţeni şi de a-i controla

”Cine va apăra «prostimea» de cei care vor să comercializeze organele?”

Reprezentantul sindicaliştilor din Federaţia Automobilul Românesc atrage atenţia şi asupra riscurilor cu privire la transformarea traficului de organe într-un fenomen greu de stăpânit, riscuri care, în opinia sa,  pot deveni realitate  ca urmare a introducerii cardului electronic de sănătate
“Vom intra in circuitul european al donării de organe  şi vom trimite numărul de organe disponibile spre alte ţări. Iar dacă ar exista mai mulţi donatori de organe nu vor exista  neapărat mai multe transplanturi în ţara noastră, pentru că fondurile disponibile pentru transplanturi de organe sunt limitate, iar creşterea numărului de donatori ar depăşi limita bugetară. Cui vor folosi organele luate de la români ? Ce bani şi ce organizaţii sunt în joc? Cine va apăra "prostimea" de cei care vor dori să le comercializeze organele pe milioane şi milioane de euro sau dolari ?“, se întreabă  Ilie Miu.
Preşedintele FSAR   îşi argumentează cererea explicând că şi la noi există un comerţ ilicit de organe de transplant, iar acordul prezumat, aşa cum este prevăzut în România, ridică mari semne de întrebare. 
“Dacă ne uităm la istoria sec. XX, vedem că medicii erau cei care făceau experimente în lagărele de concentrare naziste, medicii erau cei care făceau abuzuri în domeniul psihiatric. Şi în cazul transplantului de organe tot medicii pot să ajungă la abuzuri dacă legea şi autorităţile permit şi încurajează. Cardul cu microcip asta face!”, spune reprezentantul FSAR.
Şi tot în susţinerea solicitării sale, Ilie Miu dă exemplul Marii  Britanii, ţară în care s -au pierdut datele unui număr impresionant de asiguraţi,  dar şi al altor state care au renunţat la acest sistem.
Germania a cheltuit 1,7 miliarde de euro pentru implementarea parţială a unui astfel de sistem şi acum l-a stopat. De ce trebuie ca noi să pornim ceva  la care nemţii au renunţat?”,  se  mai întreabă Ilie Miu.
Crisina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea