Drama celui mai bun spion de la Colibași

# Ionuț Niță a fost decorat de Băsescu la câteva luni după ce fusese dat afară din serviciu. A descoperit singurul criminal în serie al județului, a confiscat o sabie care urma să ia viața unui alt deținut, a fost decorat de către doi șefi de stat pentru maniera în care și-a făcut datoria, dar a fost dat afară de șefii instituției în care a muncit 15 ani. Cam așa s-ar rezuma povestea lui Ionuț Niță, un argeșean care consideră că singura lui vină ar fi doar aceea că a fost prea calificat pentru locul de muncă pe care l-a ocupat până în anul 2006.

Sabie de 60 cm făcută în fierăria penitenciarului și criminal în serie descoperit de el

Ionuț Niță nu este deloc un personaj într-o piesă de teatru al absurdului. Omul trăiește într-o astfel de situație de șase ani de zile și nu-și poate explica  de ce i se întâmplă tocmai lui: „Am confiscat de la un deținut o sabie de 60 cm lungime și cu lama de 40 cm. Era făcută dintr-o supapă suedeză, călită ilegal la fierăria penitenciarului. Voia să omoare un alt deținut. Datorită mie, s-a început să se facă percheziție și în portbagajul autobuzului care transporta deținuți în afara penitenciarului. Mașina stătea mereu în aria de lucru a acestora. Ei o spălau, o curățau și oricând putea să se bage unul dintre ei în portbagaj și să iasă din penitenciar. Tot eu am spus că personalul civil venit din afară, care efectua diferite activități,  nu lăsa la intrare niciun act de identitate, dar primea ecuson de vizitator. Putea oricând să facă schimb cu un deținut și ăla să iasă pe poartă cum și când vroia. Eu am fost acela care l-a descoperit pe singurul criminal în serie din Argeș, Iulian Țigănilă. Am primit o informație care mi-a solicitat zeci de ore de muncă, pentru verificare. Apoi, am înaintat dosarul la poliție și până l-au prins a mai fost doar o chestiune de timp.” Acestea sunt doar câteva dintre atribuțiile de serviciu pe care Ionuț Niță și le-a îndeplinit cu succes. Pentru modul în care și-a desfășurat activitatea, atât fostul președinte Ion Iliescu, cât și actualul, Traian Băsescu, l-au decorat. Mai mult, caracterizarea sa, făcută de către cei din Penitenciarul Colibași, spune că a obținut, în calitate de angajat, numai calificativul de „excepțional”. Ironia sorții face ca cea de-a doua medalie primită de la președintele țării să ajungă la Ionuț Niță la câteva luni după ce acesta a fost dat afară din serviciu. Se pare că unitatea de informații la care lucra el s-a desființat, însă acesta nu a fost redistribuit în alt serviciu, ci pur și simplu scos la pensie. Conform actelor, serviciul a fost reînființat după 10 luni, sub altă formă, dar fostul angajat n-a fost chemat înapoi. Ajuns la 47 ani, Ionuț Niță trăiește de 6 ani din pensie. „M-au evaluat oameni care se aflau sub incidența dosarelor penale. Nu se poate face eradicarea corupției cu oameni care până mai ieri s-au aflat de partea cealalată a baricadei”, spune omul cu amar în glas.

Cine-i face și lui dreptate?

Că a fost scos din sistem corect sau, nu, doar cei în drept pot judeca acest lucru. În mod normal, legea spune că un fost angajat într-un astfel de sistem poate să-și caute o slujbă nouă, dar numai în mediul privat. Sau, poate continua să lucreze în sistemul de stat, dar să renunțe la pensia primită. Cert este că sistemul penitenciar suferă din cauza lipsei de personal, iar acest om, eficient și calificat, nu se poate întoarce în mediul de lucru în care își dorește atât de mult. Alo, Ministerul Justiției, se aude?! Faceți ceva!
Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea