Oaie bătrână, la preţ de ”mieluţ” – cumpărată tocmai de un consilier local al Piteștiului

# Sărbătorile Paștelui vin cu țepele de rigoare! # Sute de kilograme de carne,  confiscate şi distruse. Prima  grijă a cumpărătorului,  când alege carnea de miel, e să verifice dacă  ovina n-are cumva …colţi, cunoscute fiind exemplele în care carnea de câine a fost uşor confundată cu cea de miel. Este poate cea mai dezgustătoare  constatare pe care o poate  face gospodina atunci când prepară masa de Paşte şi un mod uzual  de păcălire a  clieţilor, agăţaţi de comercianţi la colţ de stradă.  Există însă şi metode de înşelare a clienţilor mult mai facile,  aplicabile chiar  în pieţe, acolo unde se ştie că mai au loc şi controale, metode care pot trece de vigilenţa organelor  sanitar-veterinare la un control de rutină: oaia bătrână, vîndută la preţ de “mieluţ”
I s-a întâmplat nu oricui, ci tocmai unui consilier local (căruia nu-i dezvăluim identitatea) să constate că-n piaţa Ceair, una dintre cele mai verificate zone comercale din punct de vedere sanitar-veterinar,  bătaia de joc e la ea acasă. Consilierul care a căzut în plasa vânzătorului necinstit a sesizat atât DSVSA Argeş, cât şi Primăria Piteşti.
“Am dus probe din carnea cumpărată la laboratorul veterinar de analize, deoarece carnea gătită avea un gust neplăcut şi aspect dubios. Dimineaţă, am vorbit la telefon cu dl. doctor  Daniel Lupu şi m-am deplasat la piaţă pentru clarificări. Carnea nu era de “mieluţ”, aşa cum scria pe eticheta afişată de vânzator, ci era carne de ovină, bătrână şi subnutrită. Numai aşa se explică de ce o pulpă avea 1,5-2 kg. Cum s-a constatat şi în urma analizelor de laborator, oasele erau foarte mari, extrem de dure, iar carnea avea aspect de gumă după gătire. Vânzatorul a fost sancţionat contravențional cu 6 milioane lei vechi, care se fac venit la bugetul local. Am fost rugat de d-na doctor veterinar (Tania) să transmit Consiliului Local rugămintea ca Poliţia Locală să o ajute mai mult, deoarece rromii din piaţă o timorează foarte des şi nu poate să-şi desfăşoare activitatea în siguranţă. (…).Am stat de vorbă cu mai multe persoane de etnie rromă din piaţa Ceair care m-au rugat să-i transmit viceprimarului Ionică Cornel că doresc sa aibă mai multe discuţii cu el, despre promisiunile făcute de acesta în campania electorală” , arată consilierul local în sesizarea adresată primarului Tudor Pendiuc, săptămâna trecută.
La intervenţia inspectorilor DSVSA Argeş,  cumpărătorului i s-a returnat contravaloarea cărnii. Marfa a fost confiscată, iar comerciantul a fost sancţionat, dar asta nu înseamnă că nu poate repeta, oricând, figura. Consilierul local care a făcut sesizarea spune însă că măsurile împotriva celor care se dedau la astfel de practici ar trebui să fie mai dure  şi, pentru disciplinarea comerţului, să meargă până la interzicerea, în cazul acestora, a desfăşurării activităţii  în respectiva piaţă.
“Pentru inducerea în eroare a cumpărătorului, comerciantul a primit o amendă de 600 de lei,  iar marfa a fost confiscată. Noi am aplicat sancţiuni pentru ceea ce ţine de noi. Controale pot face şi Direcţia de Sănătate Publică, şi Inspectoratul Teritorial de Muncă,  şi Primăria Piteşti, fiecare pe specificul său” explică Daniel Lupu, directorul DSV Argeş.
“Vreau să arăt modul fraudulos cum piteştenii sunt păcăliţi în piaţa Ceair, privind calitatea produselor comercializate. Vine Paștele, iar piteștenii trebuie să fie atenţi ce li se poate întâmpla. Va lua Primăria Piteşti măsuri de sancţionare a vânzătorului care, conform etichetei, comercializa carne de "mieluţ”, iar în realitate era carne de oaie, batrână şi subnutrită? Amenda de 6 milioane lei vechi aplicată de organele sanitar-veterinare la sesizarea mea se face venit la bugetul local! Asteptăm şi sancţiunile propuse de  Primăria Piteşti asupra vânzătorului (eventual rezilierea contractului de închiriere a spaţiului deţinut de acesta). Eu, de multe ori, am prezentat în Consiliul Local neregulile existente în pieţele din Piteşti, dar consilierii USL, majoritari în Consiliul Local, nu au luat în seamă sesizările făcute”,   spune consilierul local care a reclamat înşelăciunea.

Sute de kilograme de carne, confiscate şi distruse

Tot săptămâna trecută, Poliţia Rutieră a identificat în trafic, în zona Albota, un transport ilegal de cane  (de această dată, carne de vită), neautorizată sanitar veterinar. “Şoferul, Matei Florin, din comuna Lunca Corbului, transporta  două carcase de bovine, fără acte de provenienţă sau documente sanitar-veterinare. Întreaga cantitate de carne (382,8 kg), în valoare de 4596 lei, a fost confiscată de inspectorii DSV în colaborare cu ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Argeş.  Carnea  a fost denaturată la incineratorul ecologic, în prezenţa  proprietarului şi a reprezentanţilor IJP”,  spune directorul DSV Argeş, Daniel Lupu (foto).
Pe lângă confiscarea cărnii, proprietarul s-a ales cu o amendă de 720 de lei pentru transportul carcaselor cu un vehicul neautorizat  şi cu o altă amendă, de 1000 de lei,  pentru inexistenţa documentelor pentru marfa transportată. Carnea cu risc sanitar-veterinar urma să fie vândută la marginea pieţelor.
***

Ce trebuie să ştiţi când cumpăraţi carne de oaie, porc sau vită

Când se vinde la carcasă, verificaţi dacă acest aliment a fost marcat  cu o ştampilă ovală sau rotundă, ştampilă ce trebuie să cuprindă informaţii lizibile. La ştampila rotundă, în partea superioară este scris numele ţării "ROMÂNIA", cu majuscule. În centru trebuie să apară codul judeţului, urmat de un număr de autorizare a unităţii. Tot pe ştampilă trebuie să apară şi codul de identificare al medicului veterinar care a efectuat inspecţia. Pe partea inferioară trebuie să fie scris "CONTROLAT SANITAR VETERINAR", cu majuscule. În cazul  ştampilei ovale, în partea superioară este scris "ROMÂNIA", cu majuscule, sau codul ISO al ţării, "RO". În centrul ştampilei apare numărul de autorizare, iar desesubt,  abrevierea "CE" scrisă tot cu majuscule,

Cum puteţi face diferenţa între carnea de miel şi cea de câine

Pentru cei care se tem să nu dea banii pe carne de câine în loc de miel (o practică a comercianţilor, veche de când lumea, care încă mai face victime în rândul cumpărătorilor neavizaţi) trebuie amintit, în primul rând, că osatura celor două amimale diferă. Carcasa de oaie este mai scurtă şi mai grosolană.Cea a câinelui este mai subţire şi mai alungită, iar coastele sunt mai lungi. La carcasa de oaie, grăsimea apare şi subcutanat.  În plus, oaia are un număr de 5 vertebre sacrale, câinele - doar 3. O altă diferenţă, uşor sesizabilă, este că osul sacrum la oaie este lung, iar la câine foarte scurt, aproape pătrat, cu faţa interioară concavă. Carnea de câine are culoarea roşu-închis, cu un miros specific neplăcut. Fibra musculară este fină, prezentând o consistenţă moale, iar grăsimea este alb-cenuşie.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea