“Fără centrale de cogenerare, Piteştiul va fi condamnat la frig”

# Concluzia Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş  a fost prezentată autorităţilor locale. Conducerea Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş spune că, deşi de câţiva ani se promite construirea unor centrale de cogenerare, Piteştiul n-are nici până la această oră o alternativă la actuala sursă de agent termic şi că, în contextul  problemelor pe care le comportă gazul, Piteştiul s-ar putea trezi la un moment dat cu sistemul de termoficare blocat.
Federaţia Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş a propus Consiliului Local Piteşti finanţarea unui studiu de fezabilitate pentru trei centrale de cogenerare, cu o putere de 20 MW fiecare,  în zone de impact optim, pe raza Municipiului Piteşti, pentru producerea căldurii şi a apei calde de consum. Conducerea FAPLA a motivat propunerea explicând că la Piteşti este necesară  şi o altă sursă  de producere şi livrare a agentului termic, ca variantă alternativă, mult mai eficientă decât centralele de cartier. Sursa de finanţare ar putea fi, potrivit aceloraşi propuneri, banii europeni, atraşi prin fondurile de coeziune.
“La această oră, Municipiul Piteşti se află în situaţia în care  depinde de un sistem în care asigurarea gazului comportă probleme din cauza incertitudinilor asupra acestei materii prime, din cauza preţului ridicat şi nu numai, probleme care ar putea conduce la blocaje în furnizarea căldurii şi a apei calde. Trebuie să avem o alternativă la gaz! Spre deosebire de alte municipii, Piteştiul n-are la această oră nicio  centrală de cogenerare. De fapt, în tot judeţul nu există niciun astfel de obiectiv. Tocmai de aceea am venit cu această propunere în Consiliul Local al Municipiului Piteşti pentru că ar trebui să se conştientizeze faptul că fără centrale de cogenerarea, Piteştiul va fi condamnat la frig”, explică preşedintele FAPLA, Constantin Băjenaru.

“Centralele cu gaz sunt mici bombe atomice”

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari   Argeş  îşi argumentează  propunerea şi prin faptul că centralele de cogenerare sunt mult mai sigure decât centralele pe gaz, riscurile fiind incomparabil mai mici în eventualitatea unor mişcări seismice repetate.
“Centralele cu gaz sunt mici bombe atomice în comparaţie cu centralele de cogenerare. Peste tot în lume, tendinţa este să se renunţe la centralele pe gaz, fie ele de cartier sau de apartament, iar unul dintre motive este siguranţa.”, mai spune  Constantin Băjenaru.
Conducerea  Federaţiei  Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari   Argeş speră ca  prin rectificările bugetare din acest an să se găsească soluţii şi pentru studiul de fezabilitate propus: “Ideea nu este nouă. O astfel de centrală de cogenerare ar fi putut fi construită în Trivale,  în zona în care a fost amenajată noua bază de agrement, pe perimetrul care includea şi terenul aferent blocului de locuinţe rezidenţiale din aceeaşi zonă. Dar a rămas la stadiul de idee. Sperăm ca de data această să se şi găsească soluţii  pentru construirea unor astfel de centrale.”

Doar 30.000 de apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare

La începutul iernii 2012-2013,  S.C. Termo Calor Confort  era  presată de furnizorii de gaze să-şi plătească datoriile, care,  la acel moment, cumulau peste 5,5 milioane lei. Pentru a rezolva problema, SC Termo Calor Confort cerea, de urgenţă, în Consiliul Local, o majorare de capital pentru a-şi plăti restanţele, invocând şi ritmul greu de recuperare a sumelor de la datornici. O situaţie tensionată,  din fericire depăşită, dar care, din nefericire, are toate „şansele” să se repete în fiecare iarnă. Tocmai de aici  şi iniţiativa FAPLA.

Termo Calor Confort mizează însă pe centralele de cartier

Deocamdată, furnizorul local de agent termic îşi continuă investiţiile în centralele de cartier, soluţia care se vrea salvatoare pentru sistemul centralizat de încălzire. Argumentul este că cei racordaţi la centralele de cartier date în folosinţă în anii trecuţi au simţit pe propria piele o parte din avantajele transformării punctelor termice în astfel de obiective.
În primul rând, au scăpat de avarii. La buzunar însă n-au prea sesizat diferenţa pentru că tariful perceput de Termo Calor a fost acelaşi,  fie că  beneficiarul a primit căldura de la Cet Nord, fie c-a primit-o de la centrala de cartier.  Dar furnizorul local de agent termic şi-a eficientizat un pic activitatea odată cu  toate aceste transformări, iar după cum spun reprezentanţii societăţii comerciale, acest lucru s-a simţit cumva în facturile tuturor. Teoretic, încă 22 de centrale de cartier, ce vor rezulta  din transformarea punctelor termice, ar trebui să devină funcţionale până la sfârşitul acestui an. Dar cum promisiunea seamănă izbitor cu una făcută anul trecut şi reportată în bugetul de anul acesta, rămâne de văzut.
Valul de debranşări din ultimii ani nu pare însă să descurajeze furnizorul local de agent termic. Şi totuşi, din 2010 şi până în prezent, peste 8000 de familii au renunţat la încălzirea centralizată, iar in prezent,Termo Calor mai furnizează agent termic pentru doar 30.000 de apartamente. Dacă ritmul debranşărilor se va menţine, cu 8000 de clienţi pierduţi la fiecare trei ani, s-ar putea ca nici centralele de cartier şi nici cele de cogenerare să mai aibă cui să furnizeze apă caldă şi căldură.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea