“Corpul profesional este obligat să accepte umiliri repetate”

# ULUITOR!!! Guvernul a lăsat mii de pacienţi din Argeș cu gura... căscată. # Declară Dragoş Stanciu (foto), preşedintele CMD Argeş. # Copiii şi beneficiarii legilor speciale au rămas fără gratuitate. După ce Ministerul Sănătăţii a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică în 2013, CNAS nu a mai alocat deloc fonduri pentru asistenţa stomatologică aferentă lunii aprilie a acestui an. Aşa cum se întâmplă în toată ţara, nici în Argeş nu se încheie acte adiţionale pentru această perioadă şi nici pentru restul anului. Stomatologii care au plătit deja evaluările necesare prelungirii contractelor cu CAS Argeş  riscă să nu-şi mai recupereze sumele. În plus, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate mai are de decontat o restanţă de 107.000  lei aferentă serviciilor stomatologice efectuate în primele trei luni ale acestui an.

Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta (integral sau în proporţie de 40 - 60%) anumite servicii stomatologice. Asta, până la sfârşitul lunii trecute. Din aprilie, toată lumea plăteşte când merge la dentist. “Având în vedere faptul că prin adresa CNAS nr. DB2856/29.03.2013 de repartizare a bugetului FNUASS pentru primele patru luni ale anului 2013 nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru „Asistenţa medicală stomatologică – activitate curentă”, CAS Argeş se află în imposibilitatea de a încheia acte adiţionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenţă. Asadar, până la primirea unor precizări suplimentare din partea forului superior, în speţă CNAS, procesul de contractare pentru aceast tip de asistenţă se suspendă” - aşa sună informarea făcută de reprezentanţii CAS Argeş.

„Este o decizie unilaterală a Ministerului”

Toată această  nebunie are loc în condiţiile în care normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventivă şi tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontarea totală de către CNAS, pentru copiii cu vârste de până la 18 ani şi pentru beneficiarii legilor speciale. „Această rupere a contractului cu stomatologii este o decizie unilaterală a Ministerului. E o problemă pe care noi, stomatologii, n-am putut-o controla. Excluderea acestei specialităţi din contractul cu CAS reprezintă o chestie unică la nivelul Uniunii Europene. Şi nu neapărat medicii sunt afectaţi, pentru că dentiştii aflaţi în contract cu CAS Argeş reprezintă doar 30%  din totalul medicilor stomatologi din judeţ, ci categoriile de pacienţi care beneficiau de aceste gratuităţi sau reduceri. Şi vorbim aici de copii, de veterani,  de pensionari  de şomeri, e o listă întreagă.“, explică Dragoş Stanciu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Argeş.

"Corpul profesional este obligat să accepte umiliri repetate din partea autorităților sanitare "

În lista serviciilor care ar trebui decontate de CNAS se află: consultaţiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare la dinţi, extracţiile, montarea protezelor acrilice şi revizia acestora. Dar, atenţie! Totul, în limita unui plafon care, până acum, de cele mai multe ori, nici n-a ajuns la 1.000 de lei, per medic (în niciun caz per pacient). O sumă care nu însemna, oricum, mare lucru, întrucât în aceşti bani puteau fi tratate doar câteva carii simple, efectuate câteva extracţii sau puse cel mult două proteze. Dar pentru că  stomatologii nu mai pot încheia contracte cu CAS-ul,  toate aceste servicii vor trebui plătite. “Medicul avea un plafon care, oricum, era dezastruos de mic, în jur de 1000 de lei, sumă din care nu se puteau face prea multe manopere. Corpul profesional este obligat să accepte umiliri repetate din partea autorităților sanitare. Însă avem colegi care lucrează în mediul rural şi care, probabil, vor fi mult mai afectaţi de această decizie de neprelungire a  contractelor.

Mulţi dintre medicii care au avut contract cu CAS vor mai face ce se va mai putea face pe cheltuiala lor, pentru că apar situaţii în care îţi vine în cabinet un copil de cinci ani şi nu poţi să-l laşi în suferinţă  fiindcă n-are bani  Eşti om până la urmă!” mai spune preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Argeş.

“Ni s-a propus să semnăm aceste contracte cu buget zero”

Colegiul Medicilor Dentişti Argeş recomandă stomatologilor care până acum au avut contracte cu CAS Argeş să nu semneze eventualele prelungiri cu buget zero. “Am ajuns în situaţia în care ni s-a propus să semnăm aceste contracte cu buget zero. Un nonsens. Asta înseamnă o mare aberaţie. Noi o să le recomandăm medicilor să nu semneze aceste contracte în condiţiile date.”, spune Dragoş Stanciu.

În luna martie, bugetul alocat a scăzut la 30%, iar în aprilie a ajuns la zero

Cât va dura această situaţie? Cel puţin până în luna mai, însă nimeni nu poate spune cu certitudine că de luna viitare lucrurile se vor schimba.  “Contractele cu act adiţional, încheiate în luna martie, au fost prelungite în toate cazurile, cu excepţia celor aferente medicinei dentare. Acest lucru înseamnă că medicii stomatologi nu-şi vor mai desfăşura activitatea în contract cu CAS Argeş pentru suma pe care au avut-o până acum, întrucât pentru aprile nu a venit buget şi pentru asistenţa de medicină dentară. Nu vă pot  preciza ce se va întâmpla de la 1 mai pentru că, deocamdată nu avem buget anual  nici pentru celelalte asistenţe. La această oră nu există  un buget pentru perioada 1 mai-31 decembrie  2013”, a precizat, pentru Atitudine în Argeş, Ioan Dordea, directorul insărcinat cu achiziţiile în cadrul CAS Argeş. ÎnArgeş, pentru anul 2013, bugetul aferent asistenţei medicale stomatologice arăta astfel: 107.000 lei - în luna ianuarie şi 107.000 lei - în februarie, pentru ca în martie să se reducă la doar 33.000 lei.

Restanţe de 107.000 lei

Până acum au fost decontate doar 247.000 lei. “Decontarea serviciilor stomatologice s-a efectuat conform normelor legale existente pentru lunile ianuarie şi februarie, urmând ca în perioada imediat următoare sa fie decontată şi suma restantă de 107.000 lei. De reţinut că bugetul pentru acest tip de asistenţă  fost mic, avand in vedere că CAS Argeş a încheiat pentru 2012 şi respectiv 2013 (ianuarie, februarie, martie) contracte şi  acte adiţionale cu 83 de furnizori de servicii medicale dentare.”, explcă reprezentanţii CAS Argeş. Până la stabilirea bugetului pentru restul anului 2013 pe fiecare tip de asistenţă medicală în parte şi până la precizări speciale, CAS Argeş nu va mai încheia acte adiţionale pentru luna în curs şi doar apariţia bugetului, la inceputul lunii mai, va mai putea clarifica situaţia actuală.

“Nimeni nu crede că de la o măsea se poate muri!”

Faptul că, an de an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a micşorat plafonul acordat medicilor stomatologi pentru tratamente a avut consecinţe negative asupra numărului celor care se prezintă la dentist. Un număr şi aşa diminuat din cauza crizei, vinovată că mulţi pacienţi  ajung pe scaunul stomatologului  nu pentru un tratament complet, ci doar pentru a-şi potoli durerea.
“Cel mai grav este faptul că urgenţa, care înseamnă abcese, pulpite, deci dureri halucinant de mari, care era gratuită, a dispărut şi ea.  Se ştie că adresabilitatea pacientului către stomatologie este, clar, dată de partea de urgenţă. Doar o parte dintre cei care vin la dentist o fac pentru profilaxie, tratamente ş.a.m.d. Noi considerăm că trebuia să se ţină cont de faptul că  stomatologia este o specialitate care are implicaţii şi în zona spitalicească. Din punctul nostru de vedere, prin nerezolvarea acestor probleme, costurile sistemului de sănătate vor creşte pentru că oamenii  vor ajunge cu  complicaţii în serviciile spitaliceşti de urgenţă. Nimeni nu crede că de la o măsea se poate muri.  Noi ştim că de la o măsea se poate întâmpla o astfel de nenorocire.”, explică preşedintele CMD Argeş.
Anul trecut, numărul celor care au solicitat tratament dentar a scăzut cu 20 % faţă de 2011 “tocmai pentru că plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici măcar copiii neavând gratuitate absolută.”, aşa cum au arată reprezentanţii Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice.

“O să acţionăm în judecată CNAS”

Din păcate, unii medici stomatologi au plătit deja evaluările Casei Judeţenec de Asigurări de Sănătate Argeş, înainte ca Ministerul Sănătăţii să vină cu această măsură, tocmai pentru a putea încheia  astfel de contracte cu  CAS şi nimeni nu le garantează că-şi vor mai recupera banii cheltuiţi aiurea.
“La doi ani, cabinetele medicilor stomatologi aflaţi în contract cu CAS erau  evaluate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate contra unei sume de 1000 de lei. Cu alte cuvinte, Casa îşi făcea o evaluare formală a cabinetelor şi lua medicului  această taxă. Am avut situaţia aberantă în care, săptămâna trecută, cel puţin 4-5 medici au plătit această evaluare, iar contractele au devenit  zero. Probabil că pentru problema aceasta o să acţionăm în judecată CNAS,  dacă nu găsim o soluţie prin care să se returneze aceste sume, pentru că este vorba despre bani din buzunarul propriu al medicilor  care au fost obligaţi să-şi cumpere laptopuri, să se încadreze în programele infoermatice ale CAS etc “

Medicii care-şi desfăşoară activitatea în spaţiile CJ ar putea fi daţi afară

Cum în Policlinica din Strada Republicii şi în alte policlinici ale CJ, medicii au primit cabinetele pe bază de contract de comodat, contract condiţionat de relaţiile contractuale cu CAS, din această lună lucrurile s-au complicat. “CJ nu a dorit să vândă cabinetele medicilor, ci a vrut să le păstreze, dar a condiţionat închirierea de  contractul cu CAS. Acum, nemaiputându-se face contract cu CAS, medicii aceştia sunt în pericol de a fi daţi afară pentru că  încalcă o clauză contractuală cu CJ.  Sunt lucruri aberante, româneşti! Noi ne vom lupta  însă pentru aceşti medici”, spune Dragoş Stanciu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Argeş.
Cristina  Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea