Primarul oraşului Topoloveni a primit vizita ministrului Dezvoltării Elena Udrea

# "M-a deranjat îngrămădeala celor din PDL la poze…", declară Gheorghiţă Boţârcă

# Săptămâna trecută aţi fost gazda unui dublu eveniment: inaugurarea noii săli de sport a Liceului Topoloveni precum şi a unei investiţii private la fabrica de magiun. Cum aţi reuşit performanţa atragerii de fonduri nerambursabile în această perioadă de criză?
- Săptămâna trecută la Topoloveni a fost, într-adevăr,  un dublu eveniment care a privit o activitate privată şi una a autorităţii publice  locale din Topoloveni. Activitatea privată este legată de Fabrica de magiun din localitate, cu o activitate de peste 100 de ani, iar în ultima perioadă a primit recunoaşterea acestului produs la nivel de produs protejat naţional şi internaţional. Este vorba de recunoaşterea lui în UE ca prim produs natural din ţara noastră, iar zona în care se produce magiunul este considerată ca o arie geografică protejată. În sensul acesta noi am întreprins şi alte acţiuni pentru  ca Topoloveniul să primească ceea ce merită, ca o localitate cu locuitori care au păstrat de-a lungul timpului tradiţia, obiceiurile şi o serie întreagă de datini. Cât am reuşit - probabil nu se vede la vremea aceasta, dar cât vom reuşi se va vedea în anii care urmează prin proiectele pe care le realizăm.
Evenimentul autorităţii publice locale a fost întra-devăr cu privire la inaugurarea unei săli de sport pe care noi am promovat-o în Topoloveni cu ceva ani în urmă. În actuala guvernare am fost la un pas de a ni se stopa această investiţie aşa cum s-a stopat construcţia tuturor sălilor de sport din România. Am vrut şi am ţinut neapărat ca la acest eveniment să participe chiar ministrul Ministerului Dezvoltării pentru că această sală, faţă de alte investiţii care s-au realizat în ţară, este o lucrare de succes. Era necesar să se vadă că atunci când sunt bine alese locurile, când sunt bine alese obiectivele, lucrurile acestea îşi capătă valoarea lor şi nu sunt aruncate, cum am văzut toţi, o serie întreagă de investiţii făcute de dragul politicului sau de dragul de a face pentru nu ştiu cine la comandă. 
Performanţa atragerii fondurilor a avut o justă evaluare, în sensul că nu a putut să ne dea nimeni la o parte. Ne ducem foarte bine motivaţi şi susţinem oportunitatea proiectului nostru prin ceea ce am invocat de fiecare dată şi ceea ce invocăm. Am observat prin presa noastră locală că prezenţa doamnei ministru la Topoloveni s-a desfăşurat la iniţiativa reprezentanţilor (de partid, PDL n.r.) din judeţ. Nu este adevărat . Această vizită a fost un răspuns la solicitarea mea, la chemarea mea şi, alături de mine, a doamnei Bibiana, patroana fabricii de magiun.
# Acum câţiva ani, Ion Iliescu venea la Topoloveni tot pentru un eveniment de inaugurare, al unui nou corp al instituţiei de învăţământ. Acum v-aţi aflat alături de ministrul – PDL – al Dezvoltării Elena Udrea. Cum comentaţi?
- Cu privire la vizita domnlui Iliescu în Topoloveni, cu câţiva ani în urmă, la un corp al instituţiei de învăţământ, vă asigur că domnul Iliescu nu a fost doar o singură dată în Topoloveni. Dânsul a venit de mai multe ori, ca şi alţi foşti şi actuali conducători ai României. Topoloveniul a fost gazdă şi pentru rege, domnul Constantinescu , domnul Băsescu – atunci când era ministru; am primit alături de instituţia prezidenţială şi reprezentanţi din instituţia guvernamentală, primi miniştri - mai puţin pe dl. Boc. Pentru care nu am avut un prilej deosebit, nu am găsit un motiv comun,  altfel poate că îl aduceam în oraşul nostru şi pe dânsul. Cu privire la prezenţa ministrului PDL-ist se pot face foarte multe comentarii. Până la urmă, lucrările de care vorbeam - şi sala sport şi  anveloparea blocurilor - au fost acţiuni promovate nu în perioada în care a fost dânsa sau de când este dânsa ministru, ci de pe vremea primului ministru Năstase, apoi au fost preluate de domnul ministru Borbely şi apoi de domnul ministru Blaga, care au susţinut aceste programe. Poate prezenţa dumneaei aici o va aduce într-o situaţie a realităţii din România şi aceste proiecte îi vor găsi în continuare o motivare sufcientă pentru a continua.

Până la urmă consider că sunt măgulit. Iată,  fac poze cu cei care altădată votau împotriva acestor proiecte

# Culoarea predominantă a evenimentului recent încheiat a fost una portocalie. De ce?
- Culoarea predominantă a evenimentului recent încheiat sigur că ar părea  uşor portocalie. Ar putea fi categorisită şi aşa, pentru că o consider o culoare, de fapt nu culoarea, ci prezenţa unora, o prezenţă nesimţită, cei care nu aveau ce căuta la acest eveniment şi nici nu i-am invitat. Fiind totuşi vorba de o activitate publică, nu m-a deranjat şi nu mă deranjează prezenţa lor. M-a deranjat în schimb îngrămădeala la poze şi am zis că dacă ar vrea să facă poză cu Elena Udrea, ar fi putut să o facă la şedinţele de partid sau la vizita cu dumneaei. Până la urmă am avut - şi am - convingerea că au vrut să facă poze cu mine o parte din cei prezenţi, că prea se rânduiau aşa în spatele meu să vină la poze. Până la urmă consider că sunt măgulit. Iată,  fac poze cu cei care altădată votau împotriva acestor proiecte şi mă refer şi la promovarea celor două biserici, care nu mai sunt biserici, sunt monumente istorice încadrate la rang naţional. Valoarea lor este dată nu numai de vechime, dar şi de perioada în care au apărut ele în zona noastră. Este vorba de anii 1680, când în Ţara Românească Daniel Topoloveanu era al doilea mitropolit. Amândouă au fost construite în acea vreme. Mă bucur că au rezistat în timp şi că fiecare dintre ele are o istorie aparte.
# Aţi declarat că doriţi să fiţi primul primar de oraş din România cu toate blocurile reabilitate termic. Credeţi că veţi reuşi? Cum staţi în momentul de faţă?
- Am enunţat şi nu numai declarativ, am făcut-o la nivel de solicitare, că Topoloveniul întruneşte toate condiţiile pentru ca toate blocurile să fie reabilitate termic. Suntem la cincizeci si ceva la sută şi ne-ar mai despărţi un program pe maxim 2 ani de zile pentru a reabilita termic tot oraşul. În aceste condiţii, oraşul acesta ar putea fi un simbol pentru România. Şi cred că ar fi bine chiar pentru ţară să poţi să declari că  există o preocupare din partea oamenilor şi a autorităţilor locale, că au susţinut şi susţin un proiect interesant şi  benefic. Sigur că pot face comentarii faţă de această reuşită -  şi chiar este o reuşită , dar nu pot să mă apuc acum să vă povestesc de paşii foarte grei pe care i-am parcurs până am ajuns aici. De la lucruri pe care îmi este ruşine să le comentez, de la situaţii când meseriaşii lucrau la aceste apartamente pentru proprietari şi le impuneau ore de lucru şi opreau lucrul că aveau „doamna” sau „domnul” program de somn …sau meseriaşi care trebuiau să coboare de la etajele 3 sau 4 pentru o cană de apă. Nu li se dădea o cană de apă, locatarii motivând că au apometre. Deci aş putea să vă spun multe din astea, dar pe mine mă interesează reuşita şi m-a interesat rezultatul, nu necazurile parcurse. Au fost multe greutăţi chiar cu modul de a realiza acel parteneriat în trei, e vorba de un parteneriat al asociaţiei de proprietari, autoritatea locală şi autoritatea guvernamentală. Şi misiunea de realizare este în sarcina autorităţii locale. În momentul de faţă stă sub simbolul a două numere care-mi fac mie o trimitere puţin comică. Este vorba de poziţia 69. Poziţia 69 nu este o poziţie fizică, este o poziţie a actului normativ care reglementează situaţia la vremea aceasta şi eu am solicitat să se abandoneze aplicarea acestei ordonanţe 69. Banii care s-ar da CEC-ului  pentru dobândă, mai bine s-ar aloca direct în cadrul programului şi l-am continua, respectând cele trei proporţii echilibrate de 33-33-34% care zic eu că ar îndreptăţi şi pe unii şi pe alţii şi ne-am vedea toţi parteneri în renovarea acestor blocuri.
# Se apropie sărbătoarea Sfântului Dumitru, patronul spiritual al oraşului, precum şi focul lu’ Sumedru. Ce aţi pregătit anul acesta locuitorilor din Topoloveni?
- Cu paşi repezi ne îndreptăm spre o mare sărbătoare, Sf. Dumitru, care este într-adevăr patronul spiritual al oraşului nostru - şi cu o sărbătoare specifică zonei noastre, Focul lui Sumedru. Această sărbătoare vine în zona nostră din perioada precreştină. Ea a făcut trecerea între cele 2 anotimpuri, până să se treacă la calendarul creştin, atunci erau doar 2 anotimpuri, vară şi iarnă . Prin focul lui Sumedru era tratat simbolul de trecere al celui care s-a născut în primăvară, de Sf. Gheorghe - iedul - şi este sacrificat în toamnă , când el a ajuns la maturitate şi aprindem focul în vederea trecerii în sezonul de iarnă. Surpriza pentru locuitorii oraşului în anul acesta va fi reprezentată de două elemente. Unul va fi locaţia. În al doilea rând, intenţionăm să finalizăm linia aceasta de legătură pe 8 km între drumul judeţean 702, drumul naţional şi autostradă la km 97, care va deschide o nouă perspetivă pentru localitatea nostră. Tăierea panglicii la noul pod de la Topoloveni cred că ne motivează să spunem că sunt, într-adevăr, elemente de noutate la această mare sărbătoare.
# Câteva cuvinte despre planurile de viitor.
- Pentru viitor oamenii din Topoloveni se pot aştepta la preocupări deosebite din partea administraţiei locale în sensul că dacă până în decembrie nu finalizăm lucrările la cele 60 de apartamente ANL, le finalizăm cel târziu către primăvară, dar depinde şi de evoluţia vremii. Se lucrează în continuare la grădiniţa cu 300 de locuri din localitate, împădurim 65 de ha de teren degradat. Ca proiecte de viitor nu am abandonat şi nu abandonez realizarea centralei fotovoltaice şi a microcentralei , indiferent de sursele de finanţare, iar luna septembrie, pe 20, după pronunţarea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cred că vom  obţine rezultatul final de obligare a celor două ministere, cel al Industriei şi cel al Dezvoltării, pentru finanţarea acestor două proiecte. Nu am rezolvat pe cale administrativă, deşi am îndeplinit toate condiţiile, am făcut paşii prealabili de procedură în contencios administrativ şi acum suntem la Înaltea Curte de Casaţie pentru obligarea la plată a acestui frumos proiect pe care noi l-am definit pentru localitate. Am câştigat la toate instanţele de până acum şi nu văd ce s-ar putea întâmpla să pierdem, mai ales că în comentariul celor două ministere, la comisia intermediară, există o frază din întâmpinare, care pe mine pur şi simplu m-a distrat- proiectul de la Topoloveni este o provocare pentru România. Păi noi ce să aşteptăm? Să trăim în mocirlă? Să nu avem provocări niciodată?  Ca o veste bună, anul viitor cred că se va finaliza procedura de licitaţie şi se începe acţiunea de canalizare şi extindere şi reparare a reţelei de apă.  Cam acestea ar fi problemele noastre de la Topoloveni. Am avut şi am încredere în echipa de lucru, am ascultat şi ascult în continuare propunerile oamenilor, nu am neglijat nimic din ce se poate face în Topoloveni. Nu am neglijat nici activitatea şcolară, nici cea cultuală, nici patrimonială sau investiţională. L.C.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea