"În primele trei grade de competenţă nu avem nici un spital"

# Ştefan Ciocănel – preşedinte-director general al C.A.S. ne vorbeşte despre restucturarea sistemului sanitar. În luna ianuarie care va fi lună de contractare penru anul viitor, trebuie îndeplinite câteva condiţii care le face publice pentru a informa oamenii . În primul rând spitalele trebuie să fie certficate ISO şi o evaluare făcută de compatimentul de evaluare din cadrul CAS, care împarte spitalele în funcţie de gradul de competenţă. Din păcate în primele din cele trei categorii noi nu avem niciun spital. 
Există un grup de lucru la nivelul CAS Naţională pentru elaborarea acordului cadru pe următorii trei ani precum şi a normelor de aplicare ale acestui acord în care sunt cuprinse modelele de contracte între CAS şi furnizori precum şi modalităţile de plată şi condiţiile de contractare. Cele mai importante modificări se află la asistenţa spitalicească unde apare ca obligativitate deţinerea unui sistem certificat de control al calităţii, respectiv ISO 9001 , ceea ce din punctual meu de vedere va conduce la o revoluţie a sistemului de abordare a asistenţei spitaliceşti, pentru ca va fi obligatoriu să aibă o evidenţă strictă şi clară precum şi feetback-ul fiecărui client pentru serviciile pe care le-au acordat. ISO 9001 va presupune ca fiecare pacient să-şi însuşească pe semnătură condiţiile materiale şi medicamentele de care a beneficiat în spital , ceea ce întradevăr reprezintă o noutate şi un pas înainte în ceea ce priveşte calitatea actului medical din spitale.
A doua condiţie o constituie evaluarea spitalelor, evaluare ce va împărţi spitalele din România în 5 categorii , iar din studiul acestor categorii reiese faptul că în primele 3 grade de competenţă noi nu avem niciun spital.
O altă problemă o reprezintă obligaţia furnizorului de servicii spitaliceşti de a nu cheltui mai mult de 70% din banii decontaţi din preţul plătit de CAS pentru un serviciu medical pe cheltuieli de personal, pentru că nu poţi asigura un act medical numai plătind pesonalul, fără materiale sanitare şi condiţii hoteliere corespunzătoare.
O noutate pe care o va aduce acordul cadru , reprezintă dreptul CAS, de a-şi selecta furnizorii, respectiv renunţarea la obligaţia de a încheia contracte cu toţi furnizorii care se prezintă la contractare, în baza unor criterii bine stabilite. Din oferta unui furnizor, vom avea posibilitatea de a selecta doar acele servicii pe care respectivul furnizor le acordă la un nivel e calitate impus de CAS. Sperăm şi ne luptăm să nu mai fim obligaţi să ontractăm serviciile cu toate secţiile unui spital ci numai cu acelea pe care în urma analizei noi le considerăm performante.
Cu 1 ianuarie vom avea o versiune evoluata a sistemulu informatic mult mai flexibila şi care va lucra online cu ceea ce înseamnă calitatea de asigurat garantată prin cardul de asigurat : reţeta online, evidena online a contribşiilor la sănătate . noul sistem sperăm să reducă la maxim serviciile fictive din sănătate.
L.C

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea