Tradiţiile, în forma lor autentică, doar pe la muzee

# Oferta pieţei pentru Moşii de vară: melamina bate ceramica. După lecţia de autenticitate şi tradiţie oferită, săptămâna trecută,  cu prilejul Târgului Moşilor de Vară, de Muzeul  Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, realitatea ofertei comercianţilor care au invadat pieţele Piteştiului înaintea Rusaliilor e şi mai izbitoare.  Stive de vase din plastic, aluminiu ori melamină, colorate şi sclipiciose, fac o concurenţă parcă neloială ofertei ceva mai timide de ulcioare, străchini de lut şi linguri de lemn, lucrate manual! Din păcate, o recunosc şi meşterii populari, kitschurile se vând mai bine, chiar dacă marea sărbătoare creştină ar trebui să ne întoarcă  faţa spre lucrurile cu adevărat valoroase.
Două dintre sâmbetele anului bisericesc sunt dedicate, în mod special, pomenirii morților: sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți și cea dinaintea Duminicii  Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbata Rusaliilor). Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" , iar în Argeș există tradiția ca, la Moșii de vară, în  cimitire să se împartă vase și colaci pentru pomenirea celor trecuți în neființă, sărbătorile Moşilor fiind văzute ca o întrepătrundere între lumea celor vii, „lumea cu dor“ şi lumea de dincolo, „lumea fără dor“. La sate (şi la oraş, dar mai rar), după slujba de pomenire, femeile împart vase cu mâncare, frumos împodobite cu flori şi fructe, întru memoria celor dragi, pentru iertarea păcatelor lor. Sunt obiceiuri frumoase, tradiţii care s-au păstrat şi transmis, cu sfinţenie, din generaţie în generaţie şi care au menirea de ne face să nu uităm de unde ne tragem şi încotro ne ducem.

Ceramică versus melamină

Cum doar câteva zile ne mai despart de  Rusalii, forfota gospodinelor intrate în goana strângerii celor trebuincioase pentru Moşii de vară se vede cel mai bine la piaţă. Iar dacă ne luăm după oferta comercianților care și-au întins tarabele în spaţiile cu vad comercial din pieţe, putem spune că și anul acesta, melamina bate ceramica, în privinţa vânzărilor, la fel ca multe alte obiecte din categoria celor ieftine
Oalele de lut au fost înlocuire cu cele de inox sau tablă iar locul străchinilor tradiționale a fost luat de vasele de melamină sau plastic, mai proaste dar mai ieftine decât cele de ceramică.

”Ne adaptăm şi noi la ce se cere”

Dacă în trecut, creştinii împărţeau doar vase de lut, căci lutul din care erau ele făcute le amintea tuturor că „pământ suntem şi în pământ vom merge” (aşa cum spune slujba înmormântării), acum nu mai miră pe nimeni nici caserola înscripţionată în limba chineză,  nici castronul de melamină cu Hello Kitty, nici  tava de plastic cu chipul Maicii Domnului.
Străchinile şi ulcioarele de lut, lingurile de lemn şi şervetele migălite de meșterii populari sunt piese rare printre mormanele de kitschuri.
“Altădată, doar cu vase de lut te duceai la cimitir. Acum, fiecare pune în coş ce găseşte mai ieftin pe la piaţă, de la ligheane de plastic până la termosuri și sufertaşe. E adevărat că astea sunt mai practice, mai uşoare şi mai colorate şi-ţi iau ochii, dar tot mai frumoase sunt cele autentice, chiar dacă sunt ceva mai scumpe. Eu asta caut!”, spune Maria Dobre, 59 de ani care  s-a oprit la unul dintre standurile cu produse de artizanat.

Dincolo, la tarabele cu chinezisme, animaţia e mult mai mare.

“Ne adaptăm şi noi la ce se cere. Cel mai bine se vând farfuriile clasice, ceştile de porțelan și bolurile de plastic. Le gasim şi noi la preţuri bune şi le vindem la unu-doi lei bucata. Convenabil pentru toată lumea !”, explică unul dintre comercianții din Piața Smârdan. 
E adevărat că preţutile sunt undeva la jumătatea celor afişate pentru vasele de lut, care pornesc de la 2-3 lei bucata și ajung până  la 7-8 lei, dar valoare este incomparabilă. Păstrătorii cultului popular fac un apel către gospdine ca, de Rusalii, să se întoarcă la tradiție. “ Este adevărat că oalele, străchinile și cănile de lut au cam dispărut. În primul rand, pentru că obiceiurile anumitor comuități  s-au schimbat odată cu trecerea timpului, iar în al doilea rând pentru că aceste produse sunt un pic mai scumpe! Prețul acesta, însă, este pefect justificat pentru că vasele de lut sunt produse unicat care presupun multă migală și cheltuieli mult mai ridicate decât cele pentru obținerea celor de serie, la fel de penibile ca și materialul din care sunt confecționate. Ar fi bine ca, de Rusalii,  să revenim la tradiție  în semn de respect față de spitritualitate, față de moșii și strămoșii noștri”, spune dr. Filofteia Pally, directorul  Muzeului Golești.
De altfel, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii de la Goleşti a organizat, săptămâna trecută, în Piaţa Primăriei din Piteşti, Târgul Moşilor de Vară, ediţia a XXXII-a., manifestare apreciată, în egală măsură, de instituţiile de cultură din ţară şi de publicul iubitor de artă populară, care a reunit renumiţi meşteri populari din Argeş, Vâlcea, Maramureş, Harghita, Dolj, Prahova, Dâmboviţa şi nu numai, artişti populari care au adus în faţa publicului obiecte originale, unicate valoroase pentru colecţiile celor atraşi de produsele autentice.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea