Mafia pieţelor - azi o vedem şi nu e!

# Ştefan Livian, inspector Direcţia pentru Agricultură Argeş: “Pentru controale eficiente, avem nevoie de sprijin logistic şi legislativ”. A devenit o obişnuinţă ca micii producători să-şi vândă marfa la colţ de stradă, iar în spaţiile cu vad comercial din pieţe, legea s-o facă speculanţii. Zona Ceair e cel mai bun exemplu în acest sens, deşi conducerea pieţei spune că aici e loc pentru toată lumea! Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Argeş  explică, la rândul lor, că n-au sprijin logistic şi legislativ ca să pună lucrurile la punct şi recunosc, totodată, că-n Ceair n-au mai aplicat o amendă de anul trecut.
Piaţa Ceair - sectorul descoperit, destinat comercializării fructelor şi legumelor - puzderie de comercianţi. Mulţi sunt aceiaşi pe care i-am  mai văzut şi cu mere, şi cu pere, şi cu pepeni, şi cu portocale! Acum vând cireşe! Desigur, cu certificate de producător în regulă, eliberate de comunele limitrofe Piteştiului, pentru suprafeţe  de cel mult câteva sute de metri pătraţi, care le asigură recolte spectaculoase şi diversificate, din care vând tot anul! Nimeni nu-i mai întreabă cum obţin tone întregi de fructe sau legume din specii ce nici măcar n-au reuşit să se aclimatizeze prin Argeş. Au degetele blindate cu aur, iar dacă le priveşti şi constituţia îmbuibată, îţi dai seama că niciodată n-au avut de-a face cu agricultura. Dincolo, la ieşirea din piaţă, spre Calea Bucureşti, ţăranul cu mâinile arse şi crăpate stă lângă găleţile cu cireşe, sacii de cartofi ori lădiţele cu ceapă, direct pe alee. Asta, în cazul fericit în care n-a fost forţat să-şi dea marfa pe nimic celor care deţin monopolul în zonă.

Producătorii direcţi, uşuiţi în micropiaţa de alături

Despre cei nevoiţi să-şi vândă roadele muncii direct de pe trotuarul care leagă Calea Bucureşti de Piaţa Ceair s-a mai scris. Şi nu fără efect! Măsuri s-au luat:  cultivatorii au fost uşuiţi de pe caldarâm şi trimişi fie în micropiaţa de alături prin care nu calcă picior de cumpărător, fie oriunde au văzut ochii. Unii s-au ales şi cu amendă pentru comercializarea produselor în loc nepermis, iar speculanţii au răsuflat uşuraţi după ce au scăpat de concurenţă, mai ales că prețurile micilor producători le stricau comerţul.
Conducerea Pieţei Ceair a explicat, de fiecare dată, că loc e pentru toată lumea, că micropiaţa  din spatele liceului Miu e mai mult goală şi că, de fapt, micii producători refuză spaţiile oferite în zona acoperită a pieţei: “Nu e vorba de nicio mafia. Realitatea este că nu poţi să-i refuzi unui comerciant prelungirea  contractului de închiriere, din moment ce, până atunci, a avut închiriată o masă în această piaţă. Între 10 şi 20 ale lunii primim cereri de inchiriere, le onorăm pe cele în care este vorba despre prelungiri, iar mesele disponibile sunt scoase la închiriat. Întotdeauna sunt şi locuri libere!”.

Problemele, cauzate de … vidul legislativ

Ştefan Livian, inspector pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, în cadrul Direcţiei Agricole Argeş, spune că unul dintre motivele pentru care micii cultivatori vând la marginea drumului este acela că nu-şi scot certificate de producător.  Acelaşi reprezentant al Direcţiei pentru Agricultură vorbea, în toamna anului trecut (cu ocazia întâlnirii pe care autorităţile locale au avut-o  cu producătorii direcţi din Argeş în vederea alocării  unor spaţii în care să-şi vândă marfa fără a mai fi stresaţi de intermediari) despre o mafie a pieţelor: “Realitatea e că 50-60% dintre cei care se dau cu certificate producători sunt speculanţi”. 
La momentul actual, declaraţiile sale sunt ceva mai  prudente, deşi confirmă existenţa unor probleme, dar la un alt mod, explicând că lucrurile ar putea merge şi mai bine dacă legislaţia  ar stipula verificarea mai riguroasă a aşa-zişilor producători şi ar urmări dacă există o corelaţie între suprafaţa evidenţiată pe cerificat şi cantitatea de produse vândută.   “Pentru controale eficiente, avem nevoie de sprijin logistic şi legislativ”, spune Ştefan Livian.

Până una-alta, lucrurile rămân tot așa

Şi cum pentru asta mai e de aşteptat, speculanţii îşi văd liniştiţi de afaceri, iar treaba merge mai departe, aşa cum ne-am obişnuit.
Autorităţile locale au găsit pentru producărtorii direcţi care stăteau ca pe un butoi cu pulbere, o soluţuţie care să-i avantajeze, dar care să nici nu deranjeze bunul mers al speculei în zonele deja consecrate la acest capitol: două noi pieţe ce le vor fi exclusiv destinate. Una pentru producătorii din Zona Metropolitană Piteşti, piață care va funcţiona pe un teren din spatele Stadionului "Nicolae Dobrin" şi o alta, de tip en-gross, ce urmează să funcţioneze în zona Bowling, între parcul Ştrand şi parcarea nou creată.
În plus, din 21 iunie vor funcţiona, vinerea şi sâmbăta, şi pieţe volante. Una va fi amenajată lângă Teatrul "Alexandru Davila", unde în toamna anului trecut a mai existat o astfel de piaţă, iar celelalte, în funcţie de solicitări, în cartiere!
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea