Termo Calor va pierde, din iulie, o nouă tranşă de clienţi

# Investiţiile în centralele de cartier  -  bune, dar pentru cine? # Tudor Pendiuc:  “Cetăţenii vor să se debranşeze; după părerea mea, o fac pe bună dreptate!” Deşi spun că viitorul va arăta că sistemul centralizat de termoficare va fi mai avantajos decât încălzirea individuală,  autorităţile locale se întreabă retoric ce vor face cu investiţiile privind transformarea punctelor termice în centrale de cartier, în contextul anunţatului val de debranşări de la reţeaua Termo Calor. An de an, furnizorul local de agent termic a pierdut  mii de clienţi, iar la această oră, are mai puţin de 30.000 de apartamente racordate la reţea.
Numai anul trecut, Termo Calor Confort S.A. a pierdut peste 1600 de clienţi, iar în ultimii doi ani, peste 8000 de familii din Piteşti au renunţat la încălzirea centralizată. Dacă la începutul anului 2010 furnizorul local de agent termic livra apă caldă şi căldură pentru 50.000 de apartamete, din vara anului trecut, Termo Calor funcţionează cu puţin  peste 30.000 de clienţi persoane fizice. Dacă punem la socoteală şi sistările la cerere,  cifra adevăraţilor beneficiari ai Termo Calor Confort este sub acest nivel.

Termo Calor va primi cereri de debranşare abia din iulie

Teoretic, la această dată ar fi trebuit să se dea drumul la o nouă serie de debranşări. Numai că proiectul privind regulamentul de debranşare de la sistemul centralizat de încălzire a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CL Piteşti de săptămâna trecută, la solicitarea unor consilieri care mai au nevoie de timp ca să-l studieze, proiectul urmând să ajungă din nou pe masa aleşilor locali, în şedinţa odinară de la sfârşitul acestei luni.
“Actuala formă a regulamentului  este, în linii mari, aceeaşi cu cea de anul trecut şi, chiar dacă acum proiectul a fost retras, în cele din urmă, un regulament tot va fi adoptat. Estimăm că  începând cu 1 iulie vom putea primi noi cereri de debranşare de la sistemul centralizat de termoficare.”, explică Sorin Apostoliceanu, şeful serviciului Facturare – S C Termo Calor Confort S.A.
Pentru cei rămaşi în sistem, autorităţile locale promit că vor acorda în continuare subvenţii de la bugerul local, astfel încât tariful suportat de populaţie să nu urce foarte mult, dar sunt conştiente că scumpirea  gazelor şi a energieri va determina  o parte dintre cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare să se debranşeze. 
“Noi vom subvenţiona din bugetul local la maxim, dar nu putem suporta cât vrem noi, fiindcă bugetul nu ne lasă (…). Cetăţenii vor să se debranşeze; după părerea mea o fac pe bună dreptate, având în vedere că vor ca în iarna viitoare, căldura să-i coste mai puţin decât în iernile trecute. Eu voi discuta în Consiliul Local   să se dea drumul să se debranşeze toată lumea, cu condiţia să o facă respectând legea(…). Vreau să reducem la minimum, total dacă se poate, umblatul pe la uşile termoficării.”, spune primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc.

Atenţie, dacă n-ai bani de centrală, nu te poţi debranşa!

Până acum, o condiţie din regulamentul de debranşare (contestată de mulţi dintre cei care, altfel, ar renunţa mult mai repede la sistemul centralizat) a fost aceea că, odată deconectaţi, cei care au ales să renunţe la serviciile furnizorului local de agent termic erau obligaţi să asigure încălzirea locuinţei cu o sursă alternativă de căldură - montarea unei centrale de apartament, electrică sau pe gaze ori racordarea la o centrală de cartier sau de bloc. În caz contrar, erau pasibili de amendă cuprinsă între 500 şi 1000 de lei şi nevoiţi să se reconecteze la sistemul centralizat de încălzire, pe cheltuială proprie.
Condiţia nu este din categoria celor care au şanse să fie modificate, ceea ce înseamnă că, în continuare, dacă dacă n-ai bani de centrală, nu te poţi debranşa! Caloriferul electric sau reşoul nu sunt considerate, la debranşare, surse alternative de căldură!

Câţi beneficiari vor mai avea centralele de cartier?

Chiar dacă măsura va limita, în continuare, numărul celor dispuşi să facă acest pas, debranşaţi vor exista, iar dacă ne luăm după tendinţa conturată de-a lungul ultimilor ani, numărul clienţilor pe care Termo Calor îi va  pierde şi anul acesta ar putea fi de ordinul miilor.  De aici, întrebarea pe care autorităţile locale şi-o pun şi pe care Atitudine în Argeş a lansat-o de mai bine de un an: câţi beneficiari vor mai avea centralele de cartier în care municipalitatea investeşte  ca într-o soluţie salvatoare pentru sistemul centralizat de încălzire?
“În acelaşi timp avem investiţii în cartiere. Ce facem cu ele?”  se întreabă retoric primarul, explicând totodată că viitorul este, totuşi, al sistemului centralizat de încălzire!
“Va veni vremea în care încălzirea centralizată să fie mult mai puţin costisitoare decât încălzirea individuală. Dar până atunci, cum trecem iarna?” se mai întreabă primarul.
Vrând, nevrând,  edilul şef al Piteştiului le dă dreptate celor care decid că e mai avantajos să-şi achiziţioneze o centrală de apartament, amortizabilă în câţiva ani, decât să plăteacă facturi de până la 500-600 de lei lunar către furnizorul local de agent termic, dar nu-i sfătuieşte să facă acest pas.
“Eu nu-i îndemn să-şi cumpere centrală, dar voi discuta în Consiliul Local pentru o variantă în care să le fie cât mai uşor să obţină aprobările pentru montarea centralelor”, mai spune Tudor Pendiuc.

Investiţiile continuă

Transformarea punctelor termice în centrale de cartier va continua însă, indiferent de ritmul debranşărilor, asta pentru că, teoretic, respectivele investiţii vor asigura piteştenilor un confort termic mai bun la un tarif care să nu mai includă şi pierderile de pe reţea. Cei racordaţi la centralele de cartier date în folosinţă în anii trecuţi au simţit deja o parte din avantajele transformării punctelor termice în astfel de obiective. În primul rând, au scăpat de avariile care-i făceau să tremure în lunile reci ale anului.  Numai că, la buzunar, n-au prea sesizat diferenţa, întrucât tariful perceput de Termo Calor este acelaşi, fie că primeşti căldura de la Cet Nord, fie c-o primeşti de la centrala de cartier. Per ansamblu însă, furnizorul local de agent termic şi-a eficientizat activitatea odată cu toate aceste transformări şi, după cum spun reprezentanţii societăţii comerciale, acest lucru s-a simţit  la buzunarul clienţilor, care au avut de plătit  ceva mai puţin decât decă în facturi s-ar fi regăsit toate pierderile anilor anteriori.

Majorare de capital... pentru supravieţuire

De precizat că săptămâna trecută a fost decisă şi majorarea capitalului social al SC Termo Calor Confort SA (a cărei situaţie este “de nedescris”,  dacă ne luăm după aprecierile primarului)  cu suma de două  milioane de lei de la fondul de rezervă al municipiului, astfel încât furnizorul local de agent termic  să mai poată rezista o perioadă. Cristina  Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea