Păsările Emu i-au mâncat tradafirii direcorului IPEE și i-au terorizat câinele

Create în cadrul unui proiect experimental, incubatoarele de Emu de la Curtea de Argeș sunt pe cale să devină un brand al orașului. Șeful de la IPEE, Liviu Nicolae, este curajosul care a inventat un astfel de dispozitiv în cadrul unității pe care o conduce.
După cum se știe, păsările Emu sunt  de talie mare și trăiesc, de obicei, în Australia. Este o pasăre nomadă care, pe picioarele ei lungi, parcurge distanțe mari în căutarea hranei, atingând viteze de până la 48 km/h. Se hrănește cu iarbă și înghite doar partea cea mai hrănitoare a plantelor ca să-și formeze rezerve de grăsime, pe care le folosește în lungile sale migrări. Masculul clocește ouăle, fără să mănânce sau să bea apă timp de două luni.
“Prima dată am avut 20 de ouă din care au rămas doar 8”, spune directoul Nicolae. La început, au fost incubate în trei dispozitive diferite, pe care s-au urmărit permanent umiditatea, temperatura și alți indici care să ducă la optimizarea procesului de clocire. Directorul Liviu Nicolae ne spune că avantajul creșterii unei păsări Emu ar fi acela că se poate valorifica absolut tot de la ea: un ou costă 50 euro, 1 kg de pene costă 100 euro, ghearele sunt folosite în cosmetică datorită uleiului care se află în ele, pielea este folosită în industria îmbrăcămintei, iar ouăle mai pot fi folosite și în pictură. Un amănunt interesant este acela că masculul de Emu este acela care clocește aici și care slăbește până la 9-10 kg în perioada aceasta. O percehe de Emu, cu vârsta de un an, se vinde cu suma de 3000 euro.

Experimente cu ouă Emu în incubatoarele de la Curtea de Argeș

“Hrana zilnică a acestora constă în  300-400 grame de uruială, iarbă, lăptuci, trifoi și chiar trandafiri”, se plânge directorul Nicolae, pe care păsările sale de Emu l-au văduvit de toate florile de trandafir din curte.  Creșterea păsărilor Emu i-a dat un așa elan lui Liviu Nicolae, încât e hotărât să producă pui de Emu pe o scară mai largă, iar în prezent în maternitatea de la Curtea de Argeș se fac niște experimente cu incubatoarele.
Între timp, exemplarele de Emu din gospodăria directoului IPEE încearcă să socializeze cum pot. Pisica le este încă prietenă, dar câinele, atunci când intră la mijloc, e victimă sigură.     Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea