Asociaţiile de proprietari cer panouri electronice cu parametrii apei de la fântânile publice

# Aflăm ce fel de apă am băut abia la trei luni după ce am consumat-o. # Situaţia panourilor informative cu privire la calitatea apei izvoarelor, tot nerezolvată! După ce au apărut plângeri cu privire la  lipsa informaţiilor legate de calitatea apei izvoarelor publice din Piteşti,  săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Argeş a dat publicităţii un raport privind rezultatele monitorizării apei potabile în Piteşti dar şi în celelalte oraşe ale judeţului Argeş. Potrivit acestuia, doar la izvorul din strada Ştefan cel Mare (Piteşti)  au fost identificate probleme. Apa celorlalte izvoare este, teoretic, bună,  potrivit aceluiaşi raport, deşi în Prundu, piteştenii sunt încă circumspecţi atunci când îşi umplu bidoanele.  Panourile informative postate în dreptul izvoarelor sunt, în continuare,  la fel de inutile. Deşi “din fabricaţie” prevăd  câmpuri pentru o serie de indicatori,  nimeni nu s-a învrednicit să treacă şi valorile parametrilor apei acestor izvoare.

La trei luni distanţă de la încheierea primului trimestru al acestui an, piteştenii află, în sfârşit, ce fel de apă au consumat în perioada ianuarie-martie 2013. Potrivit raportului de monitorizare a calităţii aperi potabile distribuite în judeţ, raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Argeş, în trimestrul I al anului 2013 doar la izvorul din cartierul Exerciţiu  (strada Ştefan cel Mare) au fost evidenţiate neconformităţi cu valorile stabilite de Legea privind calitatea apei potabile (458/2002, republicată în 2011).  Cât de grave au fost abaterile de la parametri normali nu se precizează nicăieri. Câtă lume a apucat să consume din apa neconformă, până la închiderea  izvorului? Greu de precizat! Bine că n-a murit nimeni!
“Pentru o corectă informare a publicului a  fost transmisă adresă către ADP Piteşti cu rugămintea de a se adresa instituţiei noastre la finalizarea lucrărilor  pentru remedierea deficienţelor, pentru a face o nouă recoltă de apă”, explică dr. Alena Dragomirescu (foto), reprezentant al DSP Argeş. Răspunsul de la ADP Piteşti n-a sosit însă!
Potrivit aceluiaşi raport, apa celorlalte izvoare este potabilă. Direcţia de Sănătate Publică Argeş trebuie crezută pe cuvânt…până la proba contrarie, căci pe panourile montate de ADP Piteşti în vecinătatea izvoarelor respective nu apare nici măcar o valoare a parametrilor privind calitatea apei, deşi  există câmpuri pentru o serie de indicatori. Cu alte cuvinte, consumaţi cu încredere, până când DSP vă va spune că apa e infestată sau contaminată!

Informarea în timp real, un obiectiv mult prea îndepărtat

În urmă cu două săptămâni, ziarul nostru  relata câte ceva despre plângerle unor piteşteni din cartierul Prundu, care sesizau că apa izvorului din Parcul Petrochimiştilor are o culoare gălbuie şi cereau autorităţilor informaţii referitoare la  la indicatorii privind calitatea acesteia.
Singurele informaţii comuniate de DSP referitoare la  apa acestui izvor sunt cele din raportul amintit: în primul trimestru, apa izvorlui din Prundu a fost POTABILĂ. Dacă şi la acest moment este bună de băut vom afla, probabil, în toamnă, când vor fi date publicităţii şi rezultatele monitorizărilor din al doilea trimestru! Până atunci, Doamne-ajută!

Asociaţiile de proprietari cer panouri electronice cu parametrii apei

Săptămâna trecută, în cadrul Şedinţei comitetului consultativ  pentru problemele persoanelor vârstnice,  subiectul panourilor informative din vecinătatea izvoarelor a fost adus, din nou, în discuţie.  Concluzia e aceeaşi: panourile există, informaţiile, nu! Conducerea Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş a cerut montarea unor alte panouri, electronice  pe care să fie afişate, periodic şi, de preferat, în timp real, valorilor indicatorilor apei acestor izvoare. Un deziderat optimist şi mult prea îndepărtat.
Reprezentanţii DSP nu par să susţină ideea şi spun că valorile  n-ar fi, oricum, concludente pentru toată lumea.
“Nu toată lumea ştie să interpreteze aceste valori pentru că puţini cunosc prevederile legale şi ştiu între ce parametri trebuie să se încadreze apa. Cred că este suficientă informarea populaţie cu privire la conformitatea sau neconformitatea apei”,  mai spune dr. Alena Dragomirescu, reprezentant al DSP Argeş.
Până una-alta, panourile rămân ca şi până acum: de tablă, vopsite şi inutile!
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea