Colegiul Medicilor Argeş nu este de acord ca distribuirea cardurilor să se facă de către medicii de familie

# Dr. Valentin Bănică, preşedinte Colegiul Medicilor Argeş:  “Cardul de sănătate va crea mari probleme pacienţilor care sunt plătitori activi de asigurări“. Conducerea Colegiului Medicilor Argeş spune că singura care are de câştigat de pe urma introducerii cardurilor de sănătate este CNAS, cea care ar trebui să suporte şi toate cheltuielile legate de implementarea acestora şi afirmă că la mijloc sunt doar interese politice. Mai mult, dr. Valentin Bănică spune că noul instrument va crea  mari probleme celor care sunt plătitori activi de asigurări, la schimbarea locului de muncă, la ieşirea sau întrarea în şomaj şi că va irosi timpul medicilor de familie pe care CNAS ar încerca, în opinia sa, să-i transforme în “sclavi”.

”Cardul este doar o chestie cu bani europeni care nu trebuie pierduţi”

Joi, preşedintele Colegiului Medicilor Argeş, dr. Valentin Bănică, este aşteptat la comisia de Medicină de Familie a Colegiului Medicilor din România pentru a-şi exprima opinia cu privire la distribuirea cardului de sănătate, comisie ce precedă dezbaterile dintre Colegiul Medicilor şi Ministerul Sănătăţii, programate şi ele la sfârşitul acestei săptămâni. Poziţia conducerii CM Argeş e fermă.
“Nu avem niciun motiv să fim de acord! Cardul de sănătate este doar o chestie cu bani europeni care nu trebuie pierduţi, pentru că n-ar da bine pentru politicieni. Este un instrument al asiguratorului de sănătate, iar singura care are de câştigat de pe urma introducerii acestui instrument este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ea este şi cea care ar trebui să suporte toate cheltuielile, de la cele de achiziţionare a cititoarelor de  carduri şi de mentenanţă, până la cele de distribuire, nu să încerce să-i transforme pe medicii de familie în sclavi”, spune dr. Valentin Bănică, preşedinte Colegiul Medicilor Argeş, medic primar medicina de familie.

Noul instrument nu-şi va atinge obiectivul

Conducerea Colegiului Medicilor Argeş este de părere că noul instrument nu-şi va atinge obiectivul, acela de eliminare a raportărilor false către casele de asigurări de sănătate şi că, în plus, va crea mari probleme anumitor categorii de pacienţi din cauza faptului că informaţiile de pe card nu vor putea fi actualizate în timp real.
Trebuie să ţinem cont de faptul că în Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate (SIUI), datele se actualizează la trei luni. Până acum, dacă pacientul nu avea datele aduse la zi, putea dovedi că este asigurat venind la medicul de familie cu documente de la angajator. Odată cu introducerea cardului, degeaba mai vine cu astfel de documente, pentru că în considerare se vor lua doar informaţiile de pe card, iar dacă acestea nu sunt actualizate, de suferit va avea pacientul. Cei mai afectaţi sunt asiguraţii care îşi schimbă locul de muncă, cei care ies sau intră în şomaj. În perioada de actualizare a  datelor, vor fi victme ale sistemului”, explică dr. Valentin Bănică.
Preşedintele Colegiului Medicilor Argeş dă exemplul ţărilor în care implementarea cardului de sănătate nu şi-a atins obiectivul.
“Cardul de sănătate îi foloseşte pacientului, pentru identificare stării de asigurat, şi Casei de Asigurări de Sănătate, pentru o oarecare ordine în sistem. CNAS speră să elimine, astfel, raportările false, dar există atâtea ţări în care, prin introducerea cardului, s-a încercat acelaşi lucru şi care s-au lovit de eşec, încât Ministerul Sănătăţii n-ar mai trebui să mizeze pe acest lucru!”, mai pune dr. Valentin Bănică.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea