În ultimii 10 ani, populaţia comunei Moşoaia a crescut cu 32%

# Cifra e cu atât mai impresionantă cu cât populaţia judeţului a înregistrat o scădere. Conform rezultatelor ultimului recensământ, România are cu  7,7% mai puţini locuitori decât avea potrivit datelor statistice de acum 10 ani. În Argeş, scăderea demografică este doar un pic mai mică, de 6%, însă judeţul nostru se laudă cu vreo câteva localităţi în care populaţia a crescut. Cel  mai  impresionant procent s-a înregistrat în comuna Moşoaia: 32%. Primarul Florea Ene vorbeşte, în interviul acordat ziarului nostru, despre factorii care au favorizat acest boom demografic.

# La ultimul recensământ, în ciuda scăderii demografice accentuate înregistrate la nivel naţional, comuna Moşoaia se poate lăuda cu o creştere spectaculoasă a numărului de locuitori. Care este explicaţia?
- Rezultatele ultimului recensământ (realizat în 2011), rezultate date publicităţii recent, sunt impresionate în ceea ce priveşte comuna noastră: 5.693 de locuitori. Creşterea este notabilă, pentru că recensământul anterior numărase 4.313 locuitori. Asta înseamnă că, în mai puţin de 10 ani, populaţia a crescut cu 32 %, iar acest procent situează Moşoaia între primele două localităţi ca spor al populaţiei, în condiţiile în care în majoritatea localităţilor au fost consemnate scăderi demografice – şi aici nu vorbesc doar despre cele din judeţul Argeş, judeţ care, per ansamblu, are cu 6% mai puţini locuitori decât la precedentul recensământ, ci despre întreaga ţară.  În ceea ce priveşte comuna noastră, e uşor de intuit explicaţiile acestei creşteri. În primul rând, Moşoaia face parte din categoria comunelor limitrofe reşedinţei de judeţ, iar tendinţa populaţiei de a migra din Piteşti către astfel de zone a contribuit la creşterea demografică a comunei. Piteştenii au început, încet, încet, să-şi întemeieze gospodării în comuna noastră, ceea ce a făcut ca populaţia municipiului să scadă iar cea a comunei să crească. De altfel, şi în celelalte localităţi limitrofe Piteştiului populaţia a crescut, dar nu ca la Moşoaia. Un alt aspect care a favorizat această creştere demografică este cel al infrastructurii. Modernizarea drumurilor a crescut şansele comunei de a se devolta, iar cei care intenţionau să-şi ridice case au înţeles că Moşoaia este o soluţie viabilă pentru ei şi datorită faptului că reţeaua de utilităţi s-a dezoltat semnificativ după 2004. Serviciile de utilităţi primare sunt  foarte importante, esenţiale chiar, pentru un trai decent. Mai amintim şi punerea la punct a iluminatului public, care a creat un sentiment de siguranţă cetăţeanului. Că toate acestea au contat se vede printr-o simplă comparaţie cu ceea ce reprezenta comuna Moşoaia în urmă cu zece ani, când existau mari probleme la capitolul infrastructură. Dezvoltarea infrastructurii a fost cea care a situat comuna în topul preferinţelor celor care au dorit să-şi întemeieze o gospodărie şi a creat o explozie a tranzacţiilor imobiliare şi, implicit, a creşterii populaţiei.
Personal, cred că Moşoaia are mai mulţi locuitori decât cei înregistraţi la recensământ. Spun asta ţinând cont că la Primăria Moşoaia sunt înregistrate 7.000 de roluri agricole,  peste cifrele altor comune argeşene.
# Veţi sărbători, anul viitor, 10 ani de mandat neîntrerupt în fruntea comunei. Cum a fost această perioadă, din punct de vedere al îndeplinirii obiectivelor propuse?
- Consider că, din punct de vedere al îndeplinirii obiectivelor, ceea ce mi-am propus am şi realizat în mare parte. De altfel, eu sunt genul de persoană care nu-şi propune decât ceea ce ştie că poate să facă. Marea problemă pe care comuna o avea înainte ca eu să ajung primar era cea legată de drumurile comunale neasfaltate. Prima investiţie realizată a vizat chiar acest aspect, iar în momentul de faţă, 70-75% din drumurile comunale sunt asfaltate. Un alt deziderat pe care mi l-am propus a fost introducerea reţelei de gaze, iar aici, putem vorbi, la fel, de o realizare a obiectivului în proporţie de 70-75%. În schimb, apa potabilă a fost introdusă în proporţie de  100%.
# Aţi început un proiect foarte ambiţios, acela de ridicare a unui campus şcolar în centrul comunei. În ce stadiu se află investiţia?
- După părerea mea, dacă nu e învăţământ, dacă nu e educaţie, nimic nu e! Aceasta a fost ideea de la care am plecat atunci când m-am hotărât să fac aici o şcoală ultramodernă, pentru a crea copiilor condiţii mai bune de a învăţa, pentru că dacă-i destupăm la minte, vom avea cu ce să ducem mai departe comuna, vom avea rezultate pe plan local.  Investiţia se ridică la 3,3 milioane de lei şi este suportată de la bugetul local, însă noi sperăm la un sprijin şi de la Consiliul Judeţean, de la Inspectoratul Şcolar şi de la Ministerul Învăţământului, ca să reuşim să finalizăm lucrările. Deşi îniţial ne-am propus ca lucrarea să fie gata la sfârşitul anului 2013, criza pe care o traversăm duce la întârzieri, iar potrivit noilor estimări, credem că în 2015 vom reuşi să dăm în folosinţă acest campus.
# Cu ce au contribuit noii parlamentari din colegiu la dezvoltarea localităţii? Dar cei vechi?
- Dintre vechii parlamentari n-aş putea menţiona pe nimeni care să ne fi ajutat, iar referitor la cei noi, am primit din partea deputatului Daniel Constantin, în faţa organizaţiei USL Moşoaia, promisiunea că ne va susţine în finalizarea  şcolii.
# Ce probleme întâmpinaţi în momentul de faţă? Nominalizaţi-le pe cele mai grave.
- Problemele pe care le avem sunt de ordin financiar. Din păcate, nu avem suficiente fonduri pentru câte proiecte ne-am dori noi.
Cristina Stancu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea