Când piaţa muncii cere muncitori necalificaţi şi ingineri, facultăţile noastre se încăpăţânează să şcolească mii de şomeri cu diplome

Dacă ar fi pus să spună care sunt specializările din şcoli care au căutare pe piaţa muncii, şeful Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş, Nae Bădescu (foto), spune că s-ar afla în mare dificultate. “În primul rând, pentru că trebuie făcută o analiză foarte atentă a pieţei muncii şi nu cred că face cineva din universităţii aşa ceva.”  Din spusele sale mai aflăm că locurile de muncă puse la dispoziţie în momentul de faţă vizează domeniul serviciilor: bucătar, ospătar, barman; angajat în industrie, construcţii, iar dintre cele cu studii superioare, tot cele de inginer, dar din aceia care să ştie meserie, sunt cele căutate. Din păcate, aici ne lovim de paradoxul conform căruia, aceia care ar putea da curs unei asemenea solicitări, ori n-au vechime, ori nu mai au vârsta potrivită. Însă condiţiile de salarizare nu s-ar afla printre cele mai bune, mai ales în cazul locurilor de muncă destinate celor fără studii superioare, mai aflăm din spusele acestuia.  Prin urmare, facultăţile şi, şcolile în general, continuă să pregătească viitori şomeri. “În condiţiile în care facultăţile noastre au nişte target-uri de atins şi pe care îşi propun să le atingă, ele nu mai educă sau şcolesc, ci au devenit nişte societăţi comerciale interesate doar de profit. Dacă absolvenţii le urmează fără să se gândească ce-ar putea să facă după, atunci e treaba lor.
Sunt câteva firme care vânează doar capetele, adică primii 10 absolvenţi din fiecare promoţie, însă nici acolo nu poţi să fii prea sigur că sunt pregătiţi cum trebuie sau că vor fi acceptaţi. ”

Poşta Română e mai scumpă decât cardurile bancare

Între timp, firmele argeşene concediază pe capete. De la începutul anului şi până în prezent, au fost puse pe liber 1 142 de persoane din diverse societăţi comerciale din Argeş. În prezent, judeţul nostru înregistrează 15 000 de şomeri, număr care creşte după fiecare an şcolar sau universitar absolvit.  30 000 000 lei sunt puşi la dispoziţie prin AFOFM Argeş pentru plata indemnizaţiilor de şomaj pentru absolvenţi şi militari. Şi ca să facă o economie cât de mică, s-a trecut de la plata prin poştă a şomajului, la plata prin card bancar, lucru care a adus instituţiei o economie de 10 800 lei. Însă, avem şi o veste bună. Se caută  şase lucrători în domeniul confecţiilor în Slovacia, muncitori forestieri în Austria, 10 posturi, un manager de proiect în Belgia, iar aproape 50 de posturi sunt oferite de către nemţi pentru bucătari, operatori mase plastic, 20 de barman şi ospătari şi 25 specialişti IT. Salariul minim brut lunar pentru un post de bucătar se situează între 1700 şi 2100 euro.

Şomeri de lux în Argeş, cu venituri de aproape 4 000 lei lunar

În timpul acesta, statul roman plăteşte prin intermediul AJOFM Argeş, sume considerabile pentru şomerii de lux. Doi dintre aceştia primesc un şomaj lunar de peste 3 000 lei, iar ceilalţi şi alte 274 de persoane iau stand acasă sume de peste 1 000 lei lunar, timp de un an şi o sumă de completare, care se acordă pe durata a doi ani, care le poate duce veniturile din şomaj la 1 500 lei lunar. Ana Luca

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea