Campania FNPA de sterilizare gratuită a animalelor... doar acolo unde vor primarii

# La Topoloveni se poate, la Curtea de Argeş, nu! Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi-a arărat, în mai multe rânduri, intenţia de a steriliza gratuit câinii din Curtea de Argeş, locul în care a fost semnalat episodul masacrului de care este acuzat Radu Niculae, medicul S.C. Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş. Primarul Nicolae Diaconu  nu şi-a dat însă acordul pentru acţiunile propuse de FNPA, continuând  sterilizările prin firma  din subordinea primăriei, plătită pentru respectivele operaţii de la bugetul local. La Topoloveni, în schimb,  campaniile de sterilizare gratuită pentru câini şi pisici sunt bine primite, iar efectele au început să se vadă.
De astăzi şi până pe 27 august, Asociaţia Tiere in Not din Germania, în colaborare cu Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi Primăria oraşului Topoloveni, derulează, în Topoloveni, o campanie de sterilizare gratuită pentru câini şi pisici, cu şi fără stăpân.
“Este al treilea an de când efectuăm sterilizări în Topoloveni, un proiect ce a constat în mai multe campanii de sterilizare care au cuprins atât animalele fără stăpân cât şi cele cu stăpân. Menţionăm şi de această dată că dintre animalele cu stăpân vom steriliza doar femelele de rasă comună sau metise (...). Apreciem implicarea domnului primar Gheorghiţă Boţârcă, ce asigură, ca de fiecare dată, desfăşurarea în condiţii optime a campaniilor, echipă pentru colectarea câinilor şi pentru îngrijirea animalelor în perioada post-operatorie, asigură hrana animalelor în perioada post-operatorie dar şi masa pentru echipa veterinară. Invităm cetăţenii oraşului Topoloveni şi din împrejurimi să aducă pentru sterilizare câinii pe care îi îngrijesc în faţa blocului, la serviciu sau oriunde în altă parte, dar şi deţinătorii de femele, câini şi pisici, de rasă comună sau metis, să vină la Primăria Topoloveni - demisol, acolo unde are loc campania de sterilizare şi unde sunt amenajate, în acest scop, camere speciale de sterilizare şi recuperare post-operatorie.”,  spune Carmen Arsene, preşedinte FNPA
Orice animal fără stăpân care va ajunge în spaţiul amenajat pentru sterilizare şi care are probleme de sănătate va primi tratamentul corespunzător. Organizatorii campaniei asigură că ”orice altă necesitate ce impune intervenţia chirurgicală va fi rezolvată”. După sterilizare, identificare prin crotaliere şi tatuaj, animalele fără deţinător vor fi returnate în locul de provenienţă.

La Curtea de Argeş, sterilizările se fac ...doar pe banii contribuabililor

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor a încercat o iniţiativă similară şi la Curtea de Argeş, însă de câteva luni încoace se loveşte de refuzul invariabil al autorităţilor locale. Tensiunile între FNPA au apărut după ce preşedintele federaţiei, Carmen Arsene, a atras atenţia, atât Primăriei Curtea de Argeş, cât şi  Direcţiei Sanitar Veterinare Argeş, asupra unor abuzuri comise de medicul veterinar Radu Niculae, angajat al S.C. Salubritate Publică Urbană, societate din subordinea primăriei.
În adresa nr. 23/08.02.2013, se arată că majoritatea câinilor sterilizaţi în cadrul cabinetului veterinar al dr. Radu Niculae (în baza contractului de asistenţă medical-veterinară încheiat cu S.C. Salubritate Publică Urbană Curtea de Arges S.R.L. şi bugetat de către Primăria Curtea de Argeş) au decedat ca urmare a operării defectuoase şi că animalele (în special femele) supravieţuitoare au grave probleme medicale.
În scopul reparării deficienţelor, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor şi-a oferit, gratuit, serviciile de efectuare a intervenţiei chirurgicale pentru toţi câinii şi a cerut autorităţilor locale de la Curtea  de Argeş punerea la dispoziţie a unui spaţiu de sterilizare şi cazare a câinilor pe timpul recuperării medicale (în cadrul adăpostului construit de către Primărie în acest scop), prinderea şi transportul câinilor la adapost şi returnarea în locul de provenienţă (în cazul în care FNPA nu găseşte o soluţie proprie în acest sens),  prezenţa a cca. doi îngrijitori care să asigure hrănirea animalelor în perioada recuperării (cca. 7 zile), ajutor în transferarea câinelui operat din sala de sterilizare, în spaţiul de recuperare, curăţenia adăpostului şi orice alte activităţi, implicit asigurarea hranei pe timpul recuperării medicale.
FNPA  şi-a luat şi angajamentul că va extinde această acţiune şi prin sterilizarea urgenţelor: femele gestante, femele aflate în perioada de călduri, dar şi alţi câini care nu se încadrează în niciuna din categoriile precizate, în funcţie de posibilităţi.
Numai că federaţia n-a primit acordul Primăriei Curtea de Argeş, autorităţile locale preferând ca această activitate să fie efectuată prin SC Salubritate Publică Urbană şi suportată din bugetul local.
Conducerea Federaţiei  Naţionale pentru Protecţia Animalelor este de părere că miza  scandalului  de la Curtea de Argeş şi a refuzului de care federaţia s-a lovit o reprezintă anumite interese ascunse în continuarea derulării contractelor  oneroase pe care Primăria le-a încheiat cu  SC Salubritate Publică Urbană pentru sterilizarea câinilor fără stăpân, în ciuda faptului că FNPA s-a oferit să efectueze, gratuit, acest serviciu.
FNPA a înaintat o plângere penală împotriva medicului în cauză şi o altă plângere la Colegiul Medicilor Veterinari, solicitând suspendarea dreptului acestuia de a practica medicina veterinară până la momentul clarificării dreptului de a profesa. Tot FNPA a cerut ca pâna la soluţionarea cazului, să fie suspendată activitatea S.C. Salubritate Publică Urbană Curtea de Arges S.R.L.,  care are contract de sterilizare cu dr. Radu Niculae.  Doar că S.C. Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş îşi vede în continuare de treabă.
Reprezentanta FNPA se întreabă, retoric,  cum de adăpostul din Curtea de Argeş are autorizaţie sanitar-veterinară, având în vedere că nu există cabinet veterinar – sală de chirurgie (cerinţă obligatorie prin OUG 155/2001)  pentru desfăşurarea activităţii unui serviciu de gestionare care funcţionează pe sume mari plătite de către Primăria Curtea de Argeş din banul cetăţeanului.
“În ceea ce-l priveşte pe  veterinarul Radu Niculae, pe lângă plangerea penală care îşi urmează cursul ei, ne-am adresat cu o plângere şi Colegiului Medicilor Veterinari Argeș,  în a căror competenţă intră decizia privind suspendarea dreptului de a practica activităţi sanitare veterinare pâna la retragerea dreptului de a mai practica medicina veterinară. Dosarul depus la Colegiul Medicilor Veterinari Argeş are probe indubitabile, materiale foto, certificate medicale emise de medici veterinari, inclusiv de către seful catedrei de Chirurgie din cadrul Facultatăţi de Medicină Veterinară Bucureşti, prin care se certifică sterilizările defectuoase. Dosarul conţine şi declaraţii ale cetăţenilor care au sesizat moartea căţelelor sterilizate de veterinarul Radu Niculae, dar şi declaraţii ale persoanelor care au fost cu animalele proprii la cabinetul privat al reclamatului, iar tratamentul aplicat a fost în defavoarea animalelor, acestea ori au murit ori au trebuit retratate de către alţi medici veterinari. Având în vedere situaţia crudă nemaîntâlnită în domeniul veterinar precum şi dovezile puse la dispoziţie, este cât se poate de logic să ne aşteptăm la suspendarea dreptului lui Radu Niculae de a mai practica medicina veterinară! Prin absurd, în situaţia contrară, o lipsă a unei penalizări drastice nu ne poate duce cu gândul decât la situaţii, atitudini ce sperăm să nu caracterizeze membrii comisiei din cadrul colegiului judeţean. Vom continua demersurile până la obţinerea ridicării definitive a dreptului de a mai practica medicina veterinară de către Radu Niculae” a  declarat preşedintele FNPA, Carmen Arsene.
Cristina Stancu

Carmen Arsene, preşedinte FNPA: “ Este al treilea an de când efectuăm sterilizări în Topoloveni, un proiect ce a constat în mai multe campanii de sterilizare care au cuprins atât animalele fără stăpân cât şi cele cu stăpân. Menţionăm şi de această dată că dintre animalele cu stăpân vom steriliza doar femelele de rasă comună sau metise”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea