Mai mult de un sfert dintre salariaţii de la Termo Calor vor fi disponibilizaţi

# Şomajul tehnic se va încheia cu alte veşti proaste # Surse din interiorul societăţii confirmă că listele sunt aproape gata. Panică în rândul salariaţilor Termo Calor Confort. Şefii de secţii întocmesc, în aceste zile, listele cu cei 120 de angajaţi care vor fi trimişi acasă, din toamnă. Oamenii nu ştiu încă ce criterii vor sta la baza disponibilizărilor şi aşteaptă cu sufletul la gură un anunţ oficial din partea conducerii societăţii comerciale. Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, spune însă că n-ar fi nimic mai mult decât şomajul tehnic în care salariaţii au intrat încă din 15 mai, însă surse din interiorul societăţii comerciale confimă că plecarea a mai bine de un sfert dintre salariaţii funizorului local de agent termic este iminentă. Temerile salariaţilor Termo Calor Confort  par să se adeverească. O parte dintre ei îşi vor pierde locurile de muncă, urmând să primească venituri de completare în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor măsuri de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare. Din 15 mai, prin rotaţie, câte 100 de angajaţi ai furnizorului local de agent termic sunt trimişi în şomaj tehnic până în luna octombrie (timp în care vor primi 75% din salariu), pentru că societatea comercială nu mai are cu ce să-i plătească. Celorlalţi 330 de angajaţi ai Termo Calor li s-a redus programul de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână (a cincea zi fiind neplătită), iar pe parcursul celor cinci luni sunt remuneraţi cu 80% din salariu. Şi, de parcă nu era de ajuns diminuarea salariului,  o parte dintre aceşti oameni trebuie, acum, să-şi caute de lucru. Şefii de secţii lucrează deja la întocmirea listei cu cei 120 de angajaţi ce urmează să fie disponibilizaţi din toamnă.
“Nu ştim nici măcar ce criterii stau la baza întocmirii acestor liste. Unii dintre noi au aflat deja, din surse neoficiale, că vor fi trecuţi pe tuşă. Alţii aşteaptă şi speră să nu se regăsească pe liste. Conducerea a lăsat mână liberă şefilor de secţii să facă listele preliminarii, iar noi suntem la mâna lor. Tensiunea e mare şi nimeni nu ne spune nimic oficial. Ni s-a comunicat doar că situaţia financiară a societăţii e delicată.”, a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre salariaţi.
Întrebat de ”Atitudine în Argeş” dacă la Termo Calor Confort au loc disponibilizări, primarul Pireştiului, Tudor Pendiuc, a declarat că, deocamdată, salariaţii Termo Calor sunt afectaţi doar de şomaj tehnic.

Venituri de completare pentru cei ce vor fi disponibilizaţi

Conform legii, persoanele disponibilizate prin concedieri colective, în baza unui plan de disponibilizare, trebuie să beneficieze de unele măsuri de protecţie din partea statului. Una dintre măsurile introduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii aprilie şi intrată în vigoare încă de atunci, prevede acordarea unui venit de completare ce se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj.
Venitul lunar de completare este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât caştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
Potrivit normelor legale în vigoare, persoanele concediate au dreptul la: indemnizaţie de şomaj, stabilită potrivit reglementarilor legale în vigoare; venit lunar de completare; plăţi compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri şi cheltuieli ale acestora, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecărui operator economic.
De precizat că actul normativ amintit reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective, efectuate în baza unui plan de disponibilizare, de către următorii operatori economici: societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi societăţi comerciale şi regii autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale, din ultima categorie făcând parte şi Termo Calor Confort.

Veştile (neoficiale) proaste vin după ce, în urmă cu mai puţin de trei săptămâni, Aurelian Niţă, directorul general al Termo Calor Confort, a fost înlocuit cu Lucian Iancu. Noua conducere a societăţii comerciale îl are pe Sorin Apostoliceanu în funcţia de economist şef (post nou creat, pentru că Sorin Apostoliceanu, care are şi funcţia de consilier local, n-o putea ocupa pe cea de director general), Lucian Iancu - inginer şef şi Liviu Răceanu - şef departament logistică. Adrian Ionescu şi Nicolae Lungu, cei doi care au candidat pentru funcţia de director general al Termo Calor au fost respinşi, în funcţia de director general interimar fiind numit Lucian Iancu.  Aurelian Niţă este, acum, consilier tehnic în Consiliul de Administraţie al SC Termo Calor Confort.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea